Кацаров: Драма няма, пандемията е под контрол, не се налагат нови мерки

Броят на болните и на заразените не е толкова голям, заяви министърът
27 авг 2021 13:18, Елка Василева
195
Кацаров: Драма няма, пандемията е под контрол, не се налагат нови мерки
Снимка: архив, БГНЕС

Към момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки. Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център - 12 в ж.к. "Люлин-9". Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

По думите на Кацаров той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

Още по темата
До момента са разкрити 39 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите планове и сметки в рамките на седмица-две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната, каза министърът, цитиран от БТА.

COVID зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно тежки случаи.

Зоните ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични прегледи и амбулаторни изследвания на пациентите, да им бъдат предписани безплатно лекарства. Ще се обслужват пациенти с леки или средно тежки случаи на COVID. Ползите са, че няма да се смесват потоци пациенти, ще бъде подкрепена доболничната помощ, каза Стойчо Кацаров.

На пациентите ще бъдат предоставени апарати, чрез които ще могат в домашни условия да измерват сатурацията си и да съобщават, ако имат проблеми с нея.

Подготвени са и пакети от медицинска апаратура по избор на лечебното заведение в размер на 50-60 хиляди лева, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на лечебните заведения.

В зоните ще има достатъчно антигенни тестове. Попитан за препарата Ремдесивир, за който беше съобщено, че в някои болници свършва, Кацаров коментира, че е направена поредната регулярна заявка за следващата седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
1
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Герберите гас пикаят , че кацаров не е ботокса и няма да затваря хората за да трупат кредити които не могат да вьрнат
165
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драма няма, щото пиене има!
164
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пандемията била под контрол"? Присъствено обучение по време на делта щам е равносилно на геноцид, особено без сериозни мерки, както е в другите държави! В Бг: 1. учителите не са ваксинирани 2. тестове- родителите не са съгласни да се правят/ значи никакъв контрол, нито карантини за вирусоносители/ 3. маските не спират вируса/само до 2 h/, а децата в една стая са по 6-7 часа заедно, това е трамплин към тъмно червена зона!! Кой ще носи отговорност за застрашаване на общественото здраве?
163
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога допотопни комунисти ще ни управляват
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя алкохолик излекува ли си цирозата? Аман от пияници на власт.
161
0
 
12
 
! Отговори
Похвално преди 2 години
Стойчо май успя да влезе в класацията за най-къс виц.
160
11
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
Никаква пандемия няма, стига вече с тези безмислени мерки.
159
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под контрол ли? С тези темпове на заразяване след една седмица болниците ще бъдат препълнени. Впрочем трифонов довечера ще проведе лечебен сеанс по телевизията, който го гледа, става неуязвим за ковирус, склероза и импотентност.
158
4
 
12
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Драма няма! Просто ще се мре! *** няма да е г-н "министърът", та за тов ане му пука.
157
2
 
3
 
! Отговори
Мориарти преди 2 години
казва друго. Ако трябва да избирам на кого да вярвам, вярвам на Мориарти. При него информацията е обективна.
156
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се определя петото ни място по смъртност в ЕС като леко протичане на вълната, е цинизъм - в момента в съюза има само осем държави с двуцифрено число на смъртните случаи на 1 млн. население. А у нас, по всичко личи, че в следващите дни ще оставим вълната стихийно да ни залее, след което ще посрещнем в тъмночервено 15 септември и ще оставим първия звънец да бие присъствено, та октомври ще сме вече в черната зона и отново на челно място в тъжната статистика
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боже Мили Помогни НиИ дали няма връзка с високата смъртност?
154
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България излезе тая седмица на трето място в СВЕТА по смъртност от ковид. ---///---- Може би пък Прокуратурата трябва да влезе в болниците и да се види защо е така? Все пак докторите и болниците са финансово заинтересовани да има повече пандемия.
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това момче е хиена,мангъра лешояд.Слушайте ги и ще пребъдете ..
152
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, с тия изказвания направо се е запътил към затвора тоя индивид... Друго си е да поставяш личните си интереси пред здравето на обществото, което ти е работодател.
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер :) Значи и ваксъри и антиваксъри може да си отдъхнем и да спрем за малко да се кълвем. Че с тези фаталистични новини всеки ден и страха било от ваксината, било от болестта, така се захапахме едни други, направо м..та си е е..ло :D Петък вечер, време за носене на новите дрехи, за любов и за по една бира. Не е толкова страшно за никой от нас. И това ще мине народе, все някак и през това ще оцелеем :)
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, дето ни не убива, ни прави по-силни. Умрялото не може само да се защити, да му мислят живите.
149
9
 
6
 
! Отговори
Епидемия преди 2 години
Браво, Кацаров, така те искам.
148
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като здравния министър задължава всички деца да са присъствено по училищата , без да има мерки, както е в другите страни!! , а само с "препоръки" и "може", а и при само 20% ваксинирани учители, значи вирус- няма! И няма нужда от ваксиниране!! На кого да вярваме вече?? После да няма драма на изборите, на хората им писна от лъжи и нагаждане!
147
3
 
10
 
! Отговори
до 164 преди 2 години
Смъртността е функция на лечението.У нас явно е нефелно.