Кой се заразява с Делта по-лесно - преболедувалите или ваксинираните с Pfizer?

Вижте какво показва проучване в Израел
27 авг 2021 21:45, Александър Попов
322
Кой се заразява с Делта по-лесно - преболедувалите или ваксинираните с Pfizer?
Снимка: БГНЕС

Ранните данни от Израел показват, че хората, които са се възстановили от COVID, са със значително по-нисък риск от заразяване с варианта Делта от тези, напълно ваксинирани с ваксината Pfizer-BioNTech, съобщава Блумбърг.

Новите констатации биха могли да повлияят на политиките в областта на общественото здраве по целия свят с помощта на най-голямото проучване в реалния свят, сравняващо естествения имунитет, получен от по-ранна инфекция, и защитата, осигурена от една от най-ефективните ваксини. Те показват, че реинфекциите са много по-рядко срещани сред тези, които са преболедували COVID.

Данните са публикувани като предпечатна статия за medRxiv. Резултатите контрастират с по-ранни проучвания, предполагащи, че имунизацията предлага по-добра защита от прекарана инфекция, въпреки че тези проучвания не оценяват варианта Делта, съобщава Блумбърг.

Резултатите обаче са твърди. Хората, получили и двете дози Pfizer-BioNTech, са почти шест пъти по-склонни да получат Делта и седем пъти по-вероятно да имат симптоматично заболяване от тези, които преди това са се възстановили от болестта.

Още по темата
„Този ​​анализ показа, че естественият имунитет осигурява по-дълготрайна и по-силна защита срещу инфекция, симптоматично заболяване и хоспитализация поради Делта варианта“, казват изследователите.

Проучването ще повдигне сериозни въпроси относно решението на Американската администрация по храните и лекарствата да предостави на Pfizer пълно одобрение тази седмица.

Това идва след доклад на списание Science от миналата седмица, който показва, че инфекциите са далеч по-чести, отколкото се предполагаше, при 60% от хоспитализираните пациенти с COVID в Израел, които са напълно ваксинирани и въпреки факта, че 78% от тези над 12 години в страната са напълно ваксинирани.

Сега ефектите от отслабването на имунитета може да започнат да се проявяват при израелците, ваксинирани в началото на зимата. Хората, ваксинирани през януари, са с 2,26 пъти по-голям риск от инфекция от тези, ваксинирани през април./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още по темата: имунитеткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
9
 
23
 
! Отговори
hfigvas преди 2 години
Лошото при ваксинираните е че си мислят, че като са се боцнали и ще имат имунитет завинаги ... ами ето, тези, които са се боцнали преди 8-9 месеца сега имат същия имунитет като небоцнатите. И ако искат да си го завишат трябва да ходят за нова игла. И така до безкрай.
191
5
 
9
 
! Отговори
дядо Вакси преди 2 години
Аз не съм ваксиниран с НИЩО и не съм карал ковид. Няма и да го карам.
190
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчопропагандата в ход. Голяма плашене на хората с тия ваксини. Сега очаквам да внесат Спутник и вече да цъфнем и да вържем.
189
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами той имунитетът след ваксинацията спадна вече. Решението е трета доза.
188
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като дойде Ламбадата тогава да видиш какво заразяване ще падне. Като в Перу 10% умрели.
187
6
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Никой не реве. Смеем се даже как четете, каквото ви падне, и му се възхищавате, стига да е изгодно за вижданията ви.
186
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали се подписахте, за да участвате в експеримента? Тогава не ревете мили ваксърчета.
185
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
medRxiv preprints are preliminary reports of work that have not been certified by peer review.КАКТО и:Please note: although documents are screened prior to posting, medRxiv preprints are not formally peer reviewed and any content or results should not be used for clinical medicine.ХАХА. Вервайте на автора. Доклад с някакви сурови данни, който авторът си качвал, без рецензия от външни за изследването страни.
184
2
 
13
 
! Отговори
Но комент преди 2 години
Хората, ваксинирани през януари, са с 2,26 пъти по-голям риск от инфекция....
183
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Което означава, че ваксините са ментета.
182
21
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Голяма глупост е, че ваксината скапвала имунитета. А вирусът хич не ви го скапва, не. Направо е полезен. Хихи. Ако не умрете от него винаги може от последствията. А те от какво са? А, да, от силния имунитет след прекаран вирус.
181
4
 
23
 
! Отговори
до I'm преди 2 години
"Ваксините никога не твърдели че те пазят от заразяване." - Е как да не са твърдяли? Нали точно това бяха 95%, които дадоха лиценза на Пфайзер? Това с лекото каране излезе после лато стана ясно че не пазят от заразяване...
180
16
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Тук сякаш липсва половината статия. Така е написано, че нищо не става ясно. Ще трябва да се прочете статията, но няма линк към нея. Броят на смъртни случаи в Израел е показателен, ако го сравним с нашите мащаби. Твърдят, че сме на 2ро място в Европа по смъртност, дали е така сега не знам, но звучи реалистично, щом сме на 7мо в света. Вие сте луди да не се ваксинираните. Още по-налудничаво е да се оплаквате от меко казано никаквите ни мерки при тоя % неваксинирани.
179
21
 
7
 
! Отговори
Тахомир преди 2 години
Ама, че тъпотия са написали! Значи вместо да се ваксинирам и да съм сравнително спокоен, трябва да чакам да се разболея, евентуално да изкарам една хубава пневмония, да се надявам да не пукна, но след това ще имам як имунитет, ей това е истинска глупост.
178
6
 
11
 
! Отговори
Пиринско !! преди 2 години
Нема Вирус стига сте лъгали хората!
177
21
 
6
 
! Отговори
I’m преди 2 години
Въпросът е, кой оцелява по-лесно при разболяване. Няма никакво значение заразяването, спасение от него няма. Ваксините никога не твърдели че те пазят от заразяване. Идеята е просто да се увеличи шанса за оцеляване и предпазване от усложнения. Какви локуми за заразяване се разтягат, не разбирам
176
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така или иначе е ясно, че от ковид умират хора.Ти се опитваш да ме убедиш, че ако си ваксиниран си безсмъртен.Ако данните за България не ти се виждат достоверни, погледни Израел и Испания - там са набоцкани и пак карат тежко и умират.Това как ще изкараш вируса и дали ще оцелееш със или без ваксина е божа работа.
175
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97% по-малко ти се вижда, така ли? Да ти имам изкривената логика. Почти е сигурно, че и тези 3% са били ваксинирани само на хартия. Докато за другите 97% си е абсолютно сигурно, че не са били ваксинирани
174
7
 
5
 
! Отговори
траничен ефект преди 2 години
погршна политики на израел да използва само 1 вакксина, в държави където се ползват по 2-3 различни ваксини при голям процент от населението ваксинирани случайте на провив са под 1% а в израел са около 4-5%, това още в началото учените казаха че трябва да се позлват колкото се може повече различни ваксини в една държава, да но кой да ги слуша
173
0
 
1
 
! Отговори
Alb 11g преди 2 години
Ver nikmol mamaaaa.,