Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
25
 
! Отговори
Смърт на Изедниците преди 2 години
а защо с 90% ваксинирани Израел Засилват Мерките?!
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се говори само за ваксинирани, а се пренебрегват преболедувалите- дори тези в официалната статистика?!А в България повечето преболедували не са в официалната статистика, но никой не отчита тези с антитела. В Израел признаха, че преболедувалите са с по-траен имунитет от ваксинираните!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификата има времеви срок една година, после пак игла ли а професоре продал се за няколко сребърника
19
1
 
19
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
"Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?" Коя Догодина - 2025 ли?!
18
2
 
7
 
! Отговори
ВЪРБАН БРЯСТОВ преди 2 години
Айде пак лъжи. Нямаме 2 милиона ваксинирани. Най вероятно няма и да имаме. Че много се забавихте. И на ваксинираните ще почнат да им се случват какви ли не кофти странични ефекти. Автоимунни заболявания, безплодие, тромбози(инфаркти и инсулти). Имаме над 2 милиона набоцквания. Това вече е истина. И дано не съм прав за догатките.
17
2
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Тоя тип продължава с вакси - пропагандата. Платено му е, поел е някакви ангажименти и ги изпълнява. Обаче населението упорито отказва да се вакса и му бърка сметките. И човекът се притеснява, да не се наложи да връща пари. Нас обаче това не ни интересува. Няма да се ваксаме !
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като го видиш тоя прУфесУр как се е "барнал" и ми е ясен какъв професор е....А иначе, Франция, Германия, Италия и т.н. се готвят да живеят с Ковид за винаги ама тоя щял да приключва сторито догодина..............КЛОУН !!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят"---------------И професорите ни са на същото ниво.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието не отговаря на съдържанието. А именно - вместо да разбера могат ли да отпаднат всички мерки от март месец догодина, аз получих поредната порция пропаганда на ваксините!!! Ми не, няма да се ваксинирам! Вече поне десет души ваксинирани се опитаха безуспешно да ме убедят, не само един!
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бракувана ваксина спасен живот
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИТЕ ГОУЕМИ ПРОФЕСОРИ, АМА НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА СЕ ПОДПИШЕ ПОД ДУМИТЕ СИ... ПОДПИСВАЙТЕ БЕ!!
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
благодарим "професоре' безроден, дето обиждаш народа си, ч е от 3 ия свят! Ако обичате подпишете вие декларация за ваксините, че са безвредни, като много знаете, не аз да подписвам празен чек! Така че не сме от 3 ия свят@
10
2
 
25
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Възможно е разбира се! Колкото в началото бяха само за 2 седмици. Ако и сега някой им вярва на тези кукумицини...то наистина няма смисъл от тая дъжава!
9
3
 
34
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Гетов, какъв хонорар взе от фармафията за да рекламираш експерименталните отрови? И по какво е профееееесор профеееесорът?
8
2
 
33
 
! Отговори
Епидемия преди 2 години
Лъжеш, колкото и да са, догодина ще има нов щам. Ще има нови дози, нови мерки, ново робство и така, докато хората станат изцяло зависими от държавата. После няма път назад и ние го знаем, така че прави като вятъра, Гетов.
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както видяхме - мерките не отпадат дори та, където са изцяло ваксинирани. Всъщност дори изцяло ваксинирани пак влизат в болница и пак гушват букета. Ще кажете че е по-рядко. Ама всички знаем как се изкривява статистиката в полза на четящия я...
6
1
 
31
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Да в израел всички са ваксинирани ся само дискотеки оргии и прочие ковид не ги лови в момента или нещо се бъркам
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая дъвка за колективен имунитет докога ще я пробутват?
4
2
 
35
 
! Отговори
Делта преди 2 години
Модел Делта се появи с ваксинациите. СЛОЧАЕНОС?
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?"--------------------Ами като видят, че никой не иска да ваксинира, рано или късно ще трябва да се откажат с мерките си.