Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като вземем тези две изречения "Имаме около 2 милиона ваксинирани в България" и "У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%" и вложим проста математика 2/20% = 10 милиона. Излиза че България е нараснала с цели 3-3,5 милиона за няколко години. Едно от тия твърдения е невярно, кое ли е то?
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долен льжец си ти проф. Илко Гетов... Продал си се за пари... За всеки, който не е парализиран от страх от медиите е ясно, че "ваксинационно покритие" - няма такова животно! Ще станат две години вече и в България и по света много хора са срещали вируса. Техните имунни системи вече ги защитават. Ако предположим, че те са 60% от наелението, следователно трябва да се говори за ваксиниране (по желание) на останалите 40% непреболедували от населението! Книжен пльх си ти проф. Илко Гетов! Продал си се
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирай стадото за 20 ? и спасявай милионери ааа ,,бизнеса,, с 200 милиона ? Важното е ,,демокрация,, да има . Демокрация от Банкя с чекмедже ;)
39
0
 
13
 
! Отговори
Ферди Меркюри преди 2 години
Водещият Роро почина преди 4 години от мистериозен азиатски грип. Да почива в мир. Много добър водещ беше!
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А помня в началото най силното противодействие беше да си миеш ръцете .
37
2
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Къв е тоя търговец на лекарства като Магарешки :)))
36
1
 
18
 
! Отговори
Объркал си се бе-- преди 2 години
Професоре ! Глрдай си обруленото от градушката здравеопазване което е във четвъртия свят, щом си професор и ти си допринесъл със нещо за това да ви избяга половината читав персонал ,за грабежа на здравната каса за цялата издънена система--сега ковида ви виновен ,ми то на нещо кога му се клатят краката и само се краде ,ама много здраво се краде е това го чака ,трябва всичко до основи да бъде съборено и отново да се построй--айде сега си плямпайте за ваксините ние тези вафли сме ги яли .
35
1
 
26
 
! Отговори
Шаранчета преди 2 години
В Израел Анилираха всички КОВИД Паспорти за НеВалидни, докато не си Сложиш 3-та игла. Разбирате ли я играта - днес имаш Паспорт, Утре Нямаш - това, ако се хванеш на Хорото им!!
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките отпадат още есента. И не защото някой ни е казал да се ваксинираме, а защото ние народът ви казваме така. Ако не отпаднат, отпадате вие управляващите и всички ваши мекерета. Не ни пука от коя партия сте, дали сте леви или десни, дали сте с вишУ от Харвард или не. Мерките падат за да не паднете вие!
33
2
 
11
 
! Отговори
Красимир преди 2 години
НИКОГА!
32
1
 
23
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Професоре, май малко послъгвате. В България ваксинирани са 1,1 милион.
31
0
 
23
 
! Отговори
ТАКА! преди 2 години
Когато изкарвате нови лица, искаме да ни информирате за няколко неща: 1. Ваксинирани ли са; 2. Как са си изкарвали прехраната 2 години ПРЕДИ/СЛЕД пандемията? 3. Защитават ли фармацевтични интереси?
30
0
 
19
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Чакайте и се надявайте! никога няма да отпаднат докато имат такъв голям интерес от милиарди за ваксотрови и контрол на популацията. нито ние сме им нужни на глобалистите, нито децата ни, които също искат под строй да набодат. И всичко го правели за наше здраве и добро. колко мило! На сила "хубост" не става! този цоца директно от БИГ фЕрма циццата. да гарантира с имуществото и свободата си, че това, за което агитира, е БЕЗвредно. да си даде дом. адреса за лични "благодарности" от пострадалите.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да бъде изгонен от държавата веднага. Продажник.
28
1
 
22
 
! Отговори
Грип преди 2 години
От 2 години няма сезонен грип?!
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илко Гетов..............представител на Бг в Европейската Агенция по Лекарствата ...............ПОНЯТНА...........
26
1
 
14
 
! Отговори
Логика преди 2 години
Щом в БГ са ваксинирани 15%, това означава, че заболяваемостта е паднала с 15%? Така ли е или не?
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ние сме страна от третия свят, горим *** на цяла Европа, реките отровени, здравеопазване ниво 4ти свят, заплатите по ниски от Африка. Бяхме първи по смъртност в Европа и преди измислената пландемия. Ваксинирай се мислим за теб тука не върви щото знаем ,че никой не пука за нас
24
1
 
18
 
! Отговори
Стъкмистик преди 2 години
Ако ваксините работеха, болните във ваксинираните с по 70% страни, щяха да бъдат поне с 69% по-малко, а ако това бе факт - нямайте съмнения, че щяха да ни облъчват с тази данна от ден до пладне. Мързи ме да проверявам думите си, но прозирам истината и залагам 15лв, че това е факт. Прозира и го виждам заради липсата на такава данна.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките ще отпаднат като се вземат други мерки срещу мерките. Консуматорските тълпи още са в инерцията да лапат всичко, каквото им се рекламира. Най-фарма ламите гепиха гребена на консуматорското безмозъчие. И така.