Проф. Христова: Преболедувалите коронавируса показват добра защита

Според специалиста, мутациите се спират при повече ваксинирани
1 сеп 2021 18:35, Петя Славова
143
Проф. Христова: Преболедувалите коронавируса показват добра защита
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

"Странични ефекти от ваксините има, но те са толкова редки и много леки, като втрисане, болки на мястото на инжекцията, а същевремнно видяхме колко души около нас починаха от  COVID-19 , как тежко протича болестта, с дълъг и тежък постоквод синдром – с месеци хората не могат да се възстановят, влияе на сърце, бял дроб и мозък, невъзможността за концентрацията, и българите пак не се ваксинират, макар че ваксината предпазва и вас, и останалите", каза специалистът.

Още по темата

"Да, единични хора може и с ваксината да се разболеят, но ще предпазим цялото общество. При повече ваксинирани смъртността спада значително, ваксината ти връща предишния живот, а като ги избягваш ваксините, ти се страхуваш да общуваш, всъщност ти страдаш.

Отделно, че при по-голям дял ваксинирани, се спират мутациите на вируса. Ние от НЦЗПБ сме в центъра на огнището, а нямаме болни, защото сме ваксинирани", посочи още проф. Ива Христова.

По думите й има преболедували, които се ваксинират, за да имат имунитет. Проф. Христова заяви, че всеки ще се срещне с болестта: "Преболедувалите за момента, и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант, засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта, но ако не се ваксинират хората, вирусът ще продължи да мутира.

В момента Делта варианът е силно инфекциозен и се налага", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й има данни в момента, че Т-клетъчният имунитет се запазва дълго време при следваща среща с този вирус. Проф. Христова не даде категоричен отговор дали да се поставя трета бустерна доза ваксина.

"За нас ваксинираните първи медици, все още не се налага трета доза", коментира още проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
0_0 преди 2 години
34 - ти гледай да не ги изпревариш.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф.Христова никога не е била антиваксърка. Освен това от зам.директор стана СЛУЖЕБЕН директор до обявяване на конкурс за длъжността директор. Кой да стане директор при пенсиониране на проф.Кантарджиев, ако не заместничката му?!
40
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВАКСИНАТА ПРЕДПАЗВА ЗА ЩАМА КОЙТО Е И АКО Е КАЧЕСТВЕНА ВИРУСА НЕ МУТИРА В ТОЗИ ОРГАНИЗЪМ ,НО САМО АКО Е ЩАМА КОЙТО Е ЗА ВАКСИНАТА!!! ТОВА СА ЕЛЕМЕНТАРНИ ЛОГИЧЕСКИ ИЗВОДИ! НОВИТЕ ЩАМОВЕ МУТИРАТ И ВЪВ ВАКСИНИРАНИТЕ И ВЪВ НЕВАКСИНИРАНИТЕ , ЗАЩОТО ЗА ТЯХ ВАКСИНА НЯМА ОЩЕ! ТЪЙ, ЧЕ АКО НЯКОЙ ВИ ЛЪЖЕ, ЧЕ НОВИТЕ ЩАМОВЕ НЕ МУТИРАТ ВЪВ ВАКСИНИРАНИТЕ ТО ТОЙ ВИ ЛЪЖЕ И ТО СЪВСЕМ ОТКРИТО!
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът мутира, защото е ГМО. Истината е, че от 1000 ваксинирани се заразяват 50 човека, което в 5%.От неваксинираните 10 човека заразяват повече от 13. Заразяването става от уста в уста или нос, т.е.младите неваксинирани предвид стила ви на общуване ще се заразите на 100%.
38
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяните са аниваксъри защото са прости. Те разнасят зарази, а също и смрад защото не обичат да се къпят.
37
13
 
7
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Ти това къде го прочете? Да не си вирусолог? Много сте проссти антиваксърите, ама много.
36
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние знаем коя е Ива. Доскоро видна антиваксърка, на която й дадоха вкусна служба и тя се ваксинира и започна хвалбата ваксинова...
35
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полуистини. Вирусът мутира заради ваксините ви, а не заради неваксинираните. Оправете си биологията малко и спрете да лъжете хората.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам про+стотията ви. Ива я познавам от гимназията и М А. Пълна отличничка, тръгнала на училище от 6 г.възраст, завършила с пълно отличие М А, много сте далеч от истината, про+стачета!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По ваше време имаше ли МУ??? :)
32
1
 
8
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Каква е тази снимка на игли и шишенца? Професорката да не си е сменила прическата??....
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично аз смятам, че трябва да ви оставим на естествен подбор, защото заради медицината се завъди много и-д-иот сред хората.
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Христова е Златен Хипократ, и-д-и-отчета дребни. По наше време се влизаше в МУ с 36.00 бал.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Науката не предлага "правилни решения". Ако предлагаше - нямаше да има болни.
28
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че болниците ни са пълни с неваксинирани. Смъртните случаи също са от неваксинирани. Постковид при ваксинирани няма. Това не ви ли стига за да вземете правилното решение?
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли би казал Коритаров?
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според специалиста, мутациите се спират при повече ваксинирани.?? Когато ваксинирате по време на пандемия резултата е мутации на вируса, но вие това го знаете много добре ! извода е че последното нещо за което ви пука са живота и здравето на обикновения човек!
25
1
 
20
 
! Отговори
... преди 2 години
То някои хора отдавна казаха, че естествения имнутет е по-добър от всякакви ваксини, ама редица "учени" и "специалисти" половин година ръсят бисери по медиите.Преди да сте ме нападнали, че много хора не са могли да стигнат до този имунитет, защото са починали - НАЯСНО СЪМ, това са просто факти.
24
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И преболедувалите , и ваксинираните имат някакъв, но не вечен или доживотен ,безкраен имунитет.Така е с коронавирусите ! При факта, че е толкова заразен и че не се спазват мерките, ясно е че почти всички ще се срещнат с него.Дали имунната система ще е подготвена с ваксина и ще атакува веднага или тепърва ще се "учи" е въпроса. Който го е страх от ваксина, а не го е страх от вируса е меко казано глупав.Реакцията от Ваксината е само леко погъделичкване в сравнение със същинските болестни симптом
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на теория е едно,на практика друго. тук в БГ убихме своята наука в името на западната, и сега нашите специалисти са прости преводачи от английски на биг фарма, и са брокери на здравето на сънародниците си,местни наместници на световните съременни феодали,по-зле от еничарите сте