За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години

Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19
Обновена: 2 сеп 2021 09:24 | 2 сеп 2021 09:15, Елка Василева
239
За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години
Снимка: архив, БГНЕС

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, обяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред bTV. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите, е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора.

Още по темата
"Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години“, прогнозира той.  

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора, е много по-специфичен, той  го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са с много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов. Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването, е по-широк.

"По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може да пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета.

"Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият.

Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва мисирките са по-*** и от корона шаманите. Всичките тия братвежи ако получат един смислен контра въпрос, какъвто един журналист би трябвало да задава, ще доведе такива недоразумения, като тоя академик, да се оплитат като пате в калчище. Вместо това имаме държачки на микрофони и фалоси по всички медии.
172
1
 
4
 
! Отговори
Ще се Гърчим преди 2 години
И ще мятаме салфетки - вижте народа това иска
171
12
 
6
 
! Отговори
Грешиш преди 2 години
До Анонимен 189Ти се гърчи колкото искаш в свободията си но ако се разболеещ ще заразиш други хора които може и да не искат да се гърчат с тебе.Затова са тези ваксини за да стане колективен имунитета но вълци единаци и егоисти не искат.Милиони по света се ваксинираха но виж българите са нещо по-важно не искат.Ами бай *** си е жив и здрав.
170
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, специфичен е имунитетът на ваксинираните - срещу варианта използван като са правили ваксините - който вече не циркулира. Да сте прочели някъде новина, че някой вариант заобикаля естествения имунитет? Все за делта, мю и т.н. пишат, че ваксините са по-малко ефективни. Изкарах си вируса леко, предпочитам си естествения имунитет.
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 185За разлика от "ваксърите", които се доверяват на сляпо и от страх, не мислят критично, не четат...
168
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите са специалисти по всичко, докато ковид не ги тръшне.
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов, силният имунитет е изключително зависим от конституцията и физиологията на конкретния човек. Здравият човек може да изгради силен имунитет както от ваксина, така и от преболедуване. И ми писва от нескопосаните ти теории за ваксинална специфичност и преболедувала широкопрофилност. Да не говорим, че при компрометирана имунна система, няма изграждане на никакъв имунитет по какъвто и да е начин.
166
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов, кой ще се гърчи месеци и години? Ти няма да имаш тази възможност, защото миришеш на пръст повече от мен. Аз не съм млад, но не съм и такова безполезно и вкаменено изкопаемо като теб. А колко и за какво ще се гърча след като теб няма да те има, не е твоя работа. Но ти не се безпокой, в гроба ще бъдеш раз и завинаги ваксиниран от всичко. А ние останалите вече сме ваксинирани от медицинския ти фашизъм.
165
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов, два пъти до сега те хващам в лъжи, буквално в гнусни лъжи. Първата твоя лъжа ще пропуснат, а втората - не. Каза преди около месец, че в американската армия ваксината срещу Ковид била задължителна, а това е лъжа. По случайност по същото време слушах заявление на висш служител на Пентагона, който заяви, че се разглежда въпросът за задължителна ваксинация. Въпросът се разглежда, но решение от Пентагона още не е имало. Американката армия е важно нещо и с нея не се експериментира лесно.
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 180 Еми ей го на сега чета, известният композитор на "Зорба Гъркът", Микис Теодоракис починал на 96 години. И сега от феновете на ваксините някой може да каже: "Ако се беше ваксинирал, щеше да живее не 96 години, а 906 години, като Мойсей!"Те явно всички библейски персонажи са били ваксинирани, затова са живели по толкова години, а аз досега да не знам...
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как я отчитат тази смъртност. 80 годишен мъж с инфаркт, диабет и др починал от ковид. Ами дошло му е времето, организма стар и ентеровирус може да причини смъртта. И настинка също. Толкова за стъкмистиката.
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богдан Петрунов е алерголог а не имунолог.
161
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До БГ-ИЗРАЕЛТова не е от вчера и преди общата ни смъртност беше по-ниска от сегашната, освен ако смята, че за една година нещата са се влошили драстично.
160
2
 
2
 
! Отговори
Coolio преди 2 години
До KolioЗащото като са отворили флакона за 5 дози и всичките чипове от флакона са се паднали в първата доза. Явно ваксаните ти колеги са само с първа спиринцовка от флаконите и са ги предозирали с чипове...
159
4
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До ъъъЗащото се намалява шансът това да са случи, като рисковете са по-малки се смята, че нещата са под контрол. Така е и с всички ваксини, вскичко имат възможност за странични ефекти и не действат при всички, но прилагани масово дават добри резултати. В момента ние се носим по течението, без план и идея какво ще се прави и ще става.
158
0
 
9
 
! Отговори
БГ-ИЗРАЕЛ преди 2 години
Гледам, че някои сравняват смъртността от Ковод в България с тази в Израел.--- 1)ние и преди КОВИД си бяхме на челни места в света по смъртност--- 2)Израел е държавата с най-развитата здравна система в света--- 3)...няма смисъл да говоря за стандарта на живота, храната, въздуха...
157
0
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ако академишката му глава успее да измисли отговор на въпроса как лекарите, учителите и всички насилствено ваксинирани биха били безопасни за хората, с които контактуват, при положение че могат да се заразят и дори да боледуват "по-леко", ще взема - напук на очевидното - да повярвам, че ваксинацията не е самоцел.
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига с тия лъжи и измами няма да се ваксинира това давие ясно като закон никога никакъв случай няма да се ваксинират хората стига забрана за всички ваксини
155
7
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
Много ме радват хора, които няма да си вкарвали отрова в организма (ваксината) , но наливат домашната ракия от мазето.
154
1
 
3
 
! Отговори
нърт преди 2 години
До Детски въпросчета,Тази статистика не е угодна да бъде публикувана, но съм убеден,че се прави такава.