Проф. Кантарджиев: Броят на заразените с коронавирус е нереален

Той е на мнение, че епидемичното разпространение на вируса не е под контрол
3 сеп 2021 15:25,
357
Проф. Кантарджиев: Броят на заразените с коронавирус е нереален
Снимка: БГНЕС

„Смущава ме сравнително бавно увеличаващият се брой на новорегистрираните случаи. Фактът, че във вторник случаите са по-малко от понеделник, ме кара да мисля, че не са реални данните за броя случаи", коментира пред „Монитор“ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той смята, че голям брой българи закупуват бързи тестове от аптеките, правят си ги, получават положителен резултат и започват самолечение.

"Такива случаи не се обявяват. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо в тази насока, защото една такава скрита заболеваемост ще затрудни и без това неработещия и неизпълняван План за овладяване на пандемията", допълва проф. Кантарджиев.

По думите му четвъртата вълна в нашата страна се развива във време, когато разполагаме с достатъчно ваксини и изтъкна факта, че сме пропуснали да се имунизираме през лятото, когато епидемичната обстановка беше спокойна.

"Трябваше да бъдат използвани за имунизация на хората и за подготовка на системата. Четвъртата седмица на август не е времето, когато да се правят някакви Ковид зони и да се обещават някакви пари за доболничната помощ, без да се осигури добра работа и мотивация на персонала в спешната помощ и болниците", поясни проф. Кантарджиев.

Още по темата
"Както имунизационната кампания на Кацаров беше невидима, така и мерките са невидими. Както казва неговата съветничка - нито рано въведени, нито късно въведени - просто невъведени", категоричен е специалистът.

Кантарджиев не споделя мнението на министър Стойчо Кацаров, че епидемичното разпространение на коронавируса в страната е под контрол.

"По брой смъртни случаи на седмична база сме на първо място в ЕС. Това е така, защото тези 100 дни не бяха използвани за ваксинация на населението. Дори и да не се имунизираха по 35 хиляди души на ден, както беше в края на април и началото на май до идването на служебния министър", подчерта той.

"92% от хората, които са болни, са неваксинирани. Вероятността да влязат в болница имунизираните е много по-малка, отколкото при неваксинираните. Може да умре ваксиниран човек с пълен курс на ваксина, но това е много рядко. Именно това, че е много рядко и е много малък шансът да се случи, избягват да го казват антиваксърите", смята проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
34
 
! Отговори
Док преди 2 години
Нека не оставим нито един пациент да умре нелекуван.
286
2
 
7
 
! Отговори
Хуккк преди 2 години
Ти си болен мозъкСтрадал и от малария
285
0
 
39
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Това ми напомня за един руски виц, ще го перефразирам малко: Един ден призракът на Хитлep минал през България. Поогледал се, погледал малко телевизия, попрочел някой и друг вестник, разни сайтове и Фацебока и въздъхнал "Ех, яко някога имах на България медиите, всички все още щяха да са убедени че аз съм спечелил войната!"
284
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕРЕАЛЕН Е!Твърде много са. Лъжат само
283
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата много се промениха спрямо миналата година, мерките вече са трудно приложими. На всички управляващи им стана ясно и за това толкова натискат за ваксините, като алтернатива на мерките. За България и мерките и ваксините са безсмислени, просто тук народопсихологията е друга.
282
1
 
41
 
! Отговори
Вода с лимон преди 2 години
"Фактът, че във вторник случаите са по-малко от понеделник, ме кара да мисля, че не са реални данните за броя случаи."Цяла България разбра, че понеделник се съобщават и резултатите от събота и неделя, само "експерта" на ГЕРБ не разбра. И да не забравите - срещу ковид пийте вода с лимон. Това е съвета на експерта.
281
3
 
21
 
! Отговори
Срам ме е от ваС преди 2 години
Форумите на ДНЕС заприличаха на ФАКТИ. Едни и същи с много имена и едни и същи тези.ГАДОС
280
4
 
30
 
! Отговори
С преди 2 години
Неработещ план - хората не са виновни, че планът ви не неработещ. Измислете работещ. Или напуснете. Ще дойдат други.
279
2
 
23
 
! Отговори
Мале мале преди 2 години
Ти да видиш бая хора си напълниха джобовете покрси този вирус па даже и тия дето плашат хората с дезинформация като тази медия днес бг дето и пишем киментарите
278
3
 
27
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
на тоя колко му плащат?Както и на "математика" с прогнозите по фейса.Предлагам поне на един от двамата,да се даде една джипка,да пускат лайфове от нея.Както знаем - по авторитетно е!
277
5
 
35
 
! Отговори
МДА преди 2 години
След крушението на всички прокоби и предсказания за черни чували, вече преминаха към откровенно хумористични изказвания от рода на "данните ми пречат, значи не са верни"...И оня папуняк математика, дето всичките му словоблудства са основани на санни, сега нещо не му върви играта, значи данните са виновни..Истината е, че тези хора ги показват по телевизора заради момента и те всячески се мъчат да удължат този момент!
276
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина за спин няма, защото от спин се умира почти сигурно, макар и след години. А за ковид има много ваксини, защото повечето не го забелязват, и почти всички се излекуват. И аз мога да направя ваксина за лесно преболедуване на грип.
275
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете и махайте утре тези мобилни центрове ...съветваме ви само като за начало
274
8
 
62
 
! Отговори
Серсемин преди 2 години
Куче долно Кантарджийско ,. 5,46 процента . Отново спад. Какво ще кажеш ти и мазника Витанов? Защо плашите хората бе уродливии лъжеучени? Мангъра се оказа прав за разлика от вашите врачования! Боднете си всички ваксини в вашите задниции.
273
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разкарайте мобилните центрове пред магазините за храна ..Бог ви вижда ...във ваксината е чипа ...вече във Франция не маже да се пазари без чип ...не се продавайте за пари и *** да сте и лекари и мутри...парите ще изгорят в печката ...задава се метеорит за Богаташите и техните чипове ние Българите не сме света...ние сме различни и Бог наистина е Българин ...оказахме се умен народ ...и дадохме и ще дадем силен отпор
272
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам цяло семейство, които се разболяха през ноември миналата година и не си правиха офицални тестове, лекуваха се по телефона - жената беше безработна, а мъжът беше официално в карантина, зарад негов колега. Ами сега, ужас! ако поискат на жената да бъде вексинирана задължително за да започне работа, а тя била пълна с антитела.
271
4
 
27
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Тези които са се "заразили" пък дори и без да усетят, са страшилище за Кантарджиев и тези които го хранят. Защото "заразените" изграждат шест пъти по-добър имунитет от ваксинираните и седем пъти по-малко хоспитализации. И истинскки колективен имунитет. Тази излязла от контрол ситуация, трябва да се спре с локдауни и сурови мерки, иначе бизнеса ще се спихне.
270
5
 
46
 
! Отговори
Константинос преди 2 години
Кантарджиев, ще дойде ден, в който ти и тия покрай теб, които наплашихте народа, ще бъдете обитатели на Бобовдолския затвор и ще бъдете сексуално обгрижване от млади и потентни хора от малцинствата!Бавно се увеличавали случаите...как нямате срам бе?!Какви лекари сте вие, кой ви е дал диплома, как имате наглостта да излизате и да говорите?!Доктор Менгеле е като Майка Тереза пред вас!За пари се продадохте, все едно ще живеете 1000 години на тая земя...Безочливи наглеци!
269
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 290, като видиш мизериятя в болниците ще ти стане ясно, гледай за търновската в другите е същото, заключени в стая по четирима, от авокатите кърви, *** и пикаят в стаята, здрав да си ще пукнеш
268
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5000 теста повече от вчера, за да хванат цели 76 повече, идеята за повече заразени не я разбирам, добре че % спода та им го на чук ва на такива кат кантара