Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нагли, нагли и още по нагли ковид математици, вирусолози измислени и всякакви ковидари ! Няма как да ме накарате да се ваксинирам с смъртоносните зомбирсщи ваксини на онаяМършаБил Гейтс. Накрая май ще се започне масово меле .
48
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно през 2016 колко заразени е имяло от грип май повече са
47
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят ваксинираните. Аз си знам, че някой ден ще умра и че няма ваксина срещу това.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тези математици все едно един и същи ги е правил...баси и нелицеприятните личности...Имам предвид този и Витанката. Не всички математици." --- Познавам и аз няколко - всички са изперкулясали до един. Сигурно има и изключение някъде там. Ако прочете това - да не ми се обижда, а да приеме най-искрените ми почитание, че се е съхранил читав в тази враждебна среда.
45
4
 
32
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Болниците са пълни но повечето са леки случаи заради клинична пътека ги вземат много 1200 лв на пациент
44
1
 
30
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Къде е оня пръч, де беше казал, че, ще има над 3000 заразени в края на август... Тоя е другият недоносен пръч...
43
2
 
3
 
! Отговори
ужасена майка преди 2 години
да не сте посегнали да биете бай шилетой ще ни разстоварва и без това от *** извънтрредно положение
42
1
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Казвам се сър Стенли Ройс. Разбрах, че някой ще хвърля боба!
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде бре 100000 заразени даже на 7500000 души туй значи,че много насилствено заразявате населението при положение,че 500000 са преболедували и са с великолепен имунитет,другите дето са се ваксинирали са колко за сведение на очаквания момент,които не са сигурни как ще се впишат,понеже медицинските властите нещат да ги изследват как хоспитализирани до изясняване на нивото на оздравяване относително преди ваксиниране-статистически здрави как неизследвани за достиг на предишно ниво от загуба години
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гана много ги разбира, нема туй-онуй! Затова Гана е най-богат, в най-богатата страна, с най-доброто здравеопазване, образование, инфраструктура, рай на земята!
39
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен рискови в момента са математикът и професор Пенка. Яко баламосват и загубеняците се връзват. Вирус има, обаче с по две игли вече са в болницата. Малко ли е като доказателство, че ваксините имат обратен ефект?
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествен подбор...Аз съм ***, като газ и няма да се ваксинирам,за да пукна и освободя земята от присъствието си
37
1
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Лъчезаре, върни се в действителноста! Не е Малазанска та хроника. Сега все едно помагаш на Джагътския тиран, Раест. Или си ледериец, помагащ на Тайст Едур. Събуди се бе, човек. Представи си, че слагат ,,ваксина" на дъщеря ти. Ще им дадеш ли?
36
4
 
38
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Преди два дни познат умря с две дози Пфайзер. Лека му пръст ,но и той вероятно е мислил ,че е с бронирана жилетка. И името мога да му кажа кой не вярва да провери. Тези случаи ги няма в статистиките.
35
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В неваксинирана България вчера 500 заразени ,а в съдрания от ваксинации Израел 11000 на ден.Правете си изводите какви продажни бо-кл-уци ни управляват.Време е за голямата тояга.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразете се докато е на промоция да си изградите имунитет, че после не се знае знае ли се.
33
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче преболедувалите имат имунитет само 250 дни, според международните проучвания. Нищо няма да свърши, нови и нови болни, все повече умрели. Мерки и ваксинация , иначе край няма .
32
2
 
24
 
! Отговори
Бъцилоносители преди 2 години
Като ги ваксинират и излизат като отвързани. Гледам киха, подсмърча, кашля тежко - чак се дави, но върви като изтърван. Бута се в кафета, в магазини, къде ли не. Вярва - той е имунизиран. На него нищо не може да му се случи. Дай да разпръсне и зарази колкото може повече хора!
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре с лекият делта, отколкото с някоя от следващите мутации.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези леки ТВ математички на повикване не се ли притесняват, че някой психически лабилен младеж може да ги разпознае на улицата и да им разпилее интегралите по тротоара?