Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
30
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тия нещастици се скапаха от лъжи, лъжат и че почти всички болни са неваксинирани, от първо лице знам, че има и доста ваксинирани... Така, че го местим у лево...
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече и по-бързо се заразят, толкова по-добре. Важното е да го прекарат по-леко.
27
3
 
17
 
! Отговори
фантаста оракул преди 2 години
Ако стане нещо си и другите неща не се спазят, а луната е в Овен при вятър от североизток може да стигнем и девет милиона случая дневно.
26
5
 
26
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Няма да позволя това *** и нещастно, продажно правителство да ми определя как да си живея Живота!!! Никакви графенови отровните ваксини!!! Ако ще се лее кръв така да бъде!!!
25
2
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Лъжа!
24
1
 
46
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
По принцип нямам никакъв проблем с това да се заразяват по 100 000 на ден. Това означава, че за месец-два ще се зарази цялата страна и епидемията ще свърши. За разлика от ваксинираните, преболедувалите не разнасят заразата. Това прекратява епидемията.
23
1
 
23
 
! Отговори
Пояснение преди 2 години
До Шаши Няма да ни затворят. В България нищо не можеш да наложиш на хората. Тук се живее отдавна на ръба на оцеляването.
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тези математици все едно един и същи ги е правил...баси и нелицеприятните личности...Имам предвид този и Витанката.Не всички математици.
21
0
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Може пък и да ги минем, щом трябва.
20
25
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
математика ще бъде обиждан от природно гениалния *** :D
19
1
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Тези **** ни готвят насилствено биене на ,, ваксините". Затворят ли ни ще ни боднат, като кисели краставички.
18
0
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Когато мълчат агнетата, говорят шилетата.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано, ама надали.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има напредък миналата година бяха поръчали чували
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
големия проблем е утре кой ще ни плаши Кунчо или баай Шииле Това е въпроса залагам на Кунчо
14
1
 
51
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Ами миналата година, когато нямаше ваксини - без ваксинация и без да спазваме кой знае какви мерки НЕ СТИГНАХМЕ 100 хил. заразени с COVID. Тия математици не спряха с глупостите.
13
4
 
3
 
! Отговори
я му вервам преди 2 години
министъро на здравето : нема страшно , зели сме сите мерки , сичко е под контрол .
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразени не е политикоректен термин. Това са естествено ваксинирани. Може да достигнем 100 хиляди естесвено ваксинирани.
11
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът." Тия пък *** кой ги пита? В България никога няма да има задължителна ваксинация.
10
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората разбраха,че бройката "заразени" не означава нищо, ама нищо! Така че тоя номер вече не минава. Елементарна пропаганда, нищо повече.