Лекарка за починалото от COVID бебе: Това, което видях, беше шокиращо

Майката била 14-годишна
8 сеп 2021 09:14, Нели Христова
126
Лекарка за починалото от COVID бебе: Това, което видях, беше шокиращо
Снимка: Pixabay

Бебе на 14 дни стана жертва на COVID-19. Новороденото е починало в болницата в Ловеч след усложнения. Било е прието в тежко състояние, като преди това близките му не са имали съмнения, че е заразено. Стана ясно и, че майката на починалото бебе е малолетна – едва на 14 години.

„Детето дойде в много тежко общо състояние. Това, което ми съобщиха от екипа за Спешна медицинска помощ, когато го транспортираха, е, че детето е отказвало да се храни, било е по-сънливо и отпуснато. Към 22 часа бабата е видяла, че става на синкави петна, започва да пъшка и е много бледо и отпуснато. Поради тази причина са извикали екип на Спешна помощ. Това, което видях, беше шокиращо. Детенцето беше в тежко шоково състояние, бледо, което наложи веднага да бъде прието в отделението и да започнем реанимация”, обясни пред NOVA д-р Петя Станчева - началник на неонатологията в МОБАЛ- Ловеч.

В последствие бабата на детето е разказала пред медиците, че промяната в здравословното състояние е забелязана на деня. Отричат да е имало други инфекции.

„Новородените по принцип са намален имунитет. Разчитаме на този, предаден от майката. Най-вероятно има значение, че тя е 14-годишна. По инструкции всеки приет пациент трябва да бъде тестван. Направихме бърз тест, който ме остави шокирана. Още в първите секунди на накапването показа положително. След няколко часа направихме още два теста – и те са положителни”, обясни още д-р Станчева.

Според статистиката детето е най-младата жертва на вируса в страната.

„Всички сме шокирани от този случай, започнахме да го проучваме още на същия ден. Оказа се, че това е много бедно семейство, което живее при много тежки битови условия. Детето е родено нормално и е наддавало на тегло, просто в някакъв момент дали коронавирусната инфекция, или нещо друго е влошило състоянието му. Колегите от Спешна помощ Ябланица са реагирали много бързо. Тяхната линейка е посрещната с линейка от Ловеч, за да може по най-бързия начин да бъде транспортирано”, добави директорът на РЗИ в Ловеч д-р Росица Милчева. Роднините на детето са карантинирани незабавно.

През COVID центъра към неонатологията в Ловеч са минали само три бебета, заразени с вируса. Този случай е първият с фатален край.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
ЮууХ преди 2 години
Уотърхаус- Фредриксен
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петнадесет години банкинскию кофпомпиер си ги въди и това е резултата. А лапачите на държавна хранилка,се правят че проблем няма.
28
4
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 35:Даа, то горкото не е виновно, че му харесва да прави деца и, че си мечтае като майка си цял живот да живее като кърлеж на гърбът на данъкоплатците. Дайте да го съжаляваме, че една бактерия е с по силно развит родителски инстинкт и не се размножава ако средата не е подходяща! Работи ли? Има ли доходи? Как ще издържа това дете? Няма такава мозъчна дейност, ама ние да изпитваме съжаление за него горкото,а то самото грам не е мислило за собственото си павианче!
27
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм в шок, че 12-13 годишни правят се*с, забременяват и раждат деца системата го намира за НОРМАЛНО.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шокиращото е че 13 годишна е забременяла! А че кръвосмешателното недоносче не е оцеляло е по-близо до обичайното, отколкото до шокиращото.
25
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ковида виновен, а системата. Защо на тази 14 г "майка" родителите не осъдени за сводничество, а "мъжа" не е в затвора за педофилия?! Дали 14 годишно, предполагам неграмотно дете, е способно да отглежда бебе?! Трябва ли да продължава да се стимулира правенето на деца заради помощите?! Жалко за бебето - то не е виновно, че ни е скапана държава.
24
3
 
35
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Нито майката, нито бащата, нито бабите и дядовци плащат медицинските услуги
23
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми да набутват измисленив Ковид навсякъде, а при децата е престъпление!!!!!!!
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рядкост са вече ромки с по 5 деца, дори и да раждат рано, раждат по 2-3. Обаче,... който е напомпил 13 годишна, защо е още на свобода?
21
8
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 23: болницата е направила добро, спестила е на данъкоплатците милиони левове! Да минаваме като САЩ, на персонална здравна осигуровка! Имаш ли персонален номер те лекуват, ако не да те изхвърлят отпред и точка! Защо да пилеем ресурс за бъдещ ТЕЛК индивид с нулев принос за обществото, но с 15 чаавета нацвъкани от него?
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахам, а майчинството тъкмо го вдигнаха... Ехааа
19
3
 
32
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Абе млада майка... Споко - тепърва я чака кариера на родилка, а ние понеже сме пиччаги ще И плащаме следващите генерации....Преди години гга бях млад (на 25) едно момиче на 17 ме гонеше като данъчен служител, ама аз се дърпах, оти няма 18 и е незаконно, а тия братче се плодят на 12 13г и БХК харесва това!!!Къде е закона? Само за българите ли е?Че нещо ромите не ги лови...
18
4
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Индивидуални партиди му е майката! Като не са работили, няма да имат право на помощи и майчински и тогава сами ще се пазят, защото бебето от дебитна карта вързана към общата каца ще се трансформира в разход! Сега се множат защото цял живот може да изживее само с плодене и без 1 работен ден! А вие блъскайте от 8 до 17, плащайте си осигуровките и накрая ще взимате същата пенсия като тая дето не и стига бъбрека да си държи краката затворени! Които си е правил дете да си го издържа сам!
17
16
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕДОИЗНОСЕНИТЕ СЛАБИ ДЕЦА НЕ СЕ ИЗПИСВАТ ОЩЕ НА ПЪРВИЯ ДЕН КАКТО ГО ИЗПИСАЛИ ТОВА И УМРЕЛО НА 14-ТИЯ ДЕН ОТ РАЖДАНЕТО СИ! ТЪЙ, ЧЕ ВИНАТА ЗА СМЪРТТА НА ТОВА ДЕТЕ И ИЗЦЯЛО НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ КОЙТО КАЗА БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ САМОИЗДЪРЖАТ А ПАРИТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА ОТ ВНОСКИ В МИЛИАРДИ БИЛИ ДА ЗАПЪЛВА ДУПКИ В БЮДЖЕТА С ТЯХ ТОЕСТ ДА ГИ ИЗТОЧВА!
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бащата е на 16, а бабата е на 29, тия са като първобитните хора когато 30 г. възраст е била дълбока старост.
15
3
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Сега ще има рев, че болницата, докторите виновни, че бебето умряло, белия роб данъкоплатец, че не дава повече помощи, държавата, че оставила бебе в мизерия. Абе всички виновни, само павиана които не му стига бъбрека да не се размножава когато средата е неблагоприятна само той жертва и невинен, нали? Кастрация на всички такива като влязат да раждат! Да работи го мързи, ама да цвъка още социално слаби като него не го мързи! После вдигайте помощи, пенсии и майчински на общо основание!
14
11
 
2
 
! Отговори
Перник Главорези преди 2 години
Извинете България терористична държава ли е, защото мутри, полицаи и наркомани убиват хора по поръчка на политик и магистрат!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майката без осигуровки а така на гърба ни те така, са, свикнали нищо да не плащат
12
4
 
41
 
! Отговори
123456 преди 2 години
Да се спрат помощите на цялата фамилия.Тези родители защо не са на училище?Къде е държавата?
11
2
 
42
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Ако беше българка малее щеше да има вой до небесата че 14 годишна родила бащата щяха да го съдят но тия не ги вписва, закона те са нещо повече от нас още от малки са с превилегий затова, ще се въдят много