ЕМА: AstraZeneca може да предизвика Синдром на Гилен-Баре

Страничният ефект е вписан в категория "много рядка"
9 сеп 2021 10:21, Петя Славова
83
ЕМА: AstraZeneca може да предизвика Синдром на Гилен-Баре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично увреждане, като "много рядък" страничен ефект от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca.

Още по темата

Според EMA в света към 31 юли са съобщени 833 случая на неврологичния синдром, докато към 25 юли в световен мащаб са били приложени повече от 592 милиона дози от препарата срещу коронавируса на лабораторията на AstraZeneca.

Страничният ефект е вписан в категория "много рядка", тоест среща се при по-малко от 1 на 10 000 души, предава БГНЕС.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, започваща от долните крайници, постепенно разпростираща се към тялото. Пациентите обикновено забелязват слабост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крайник. Болестта може да доведе до животозастрашаващи усложнения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ковид и от грип може с по-голяма вероятност да получиш Гилен-баре, отколкото от ваксината
52
5
 
28
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Няма лекарство, което да е 100% безопасно за 100% от хората на земята. От обикновен аспирин до утвърдени ваксини... абсолютно винаги има шанс някой организъм да не го приеме добре. Списвачите като оняден.бг и др. просто обожават да вадят драми и трагедии, независимо по какъв въпрос. Проблемът с тия ваксини е друг - агресивното налагане и очеизвадното желание за бърза печалба на създателите им. Това повече ме отблъсква и буди подозрение, отколкото евентуални странични ефекти.
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е по-добре от ковида.
50
3
 
22
 
! Отговори
до кога преди 2 години
ще ни пробутват измишльотините на тази дописничка Петя Славова. Това същество денонощно търси из нета черна хроника статии коментари по отношение вируса. Година и 8 месеца статууте да само такива, измислени и за рейтинг, сега видиш ли Модерна била 3 месеца ефективна над 69 г. Брей ми на 68 как е ......
49
6
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Муцка, добре, ти си най-умният. Нобелов лауреат направо.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите ли управляват живота ви и чакате да да ви кажат какво да правите с живота си?
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по изблика ти, не знам кой е болният. Лекувай се.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Към антиваксърите" Сладурче, наистина не те бива в мисленето. По-добре не се мъчи!
45
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Една идея за размишление - защо българските медии толкова активно пропагандират колко са лоши ваксините и как не трябва да се ваксинирате постоянно, докато всички други...." Ти си болен човек бе, при това не само от хипохондрия! Ненормален!
44
18
 
7
 
! Отговори
Към антиваксърите преди 2 години
Една идея за размишление - защо българските медии толкова активно пропагандират колко са лоши ваксините и как не трябва да се ваксинирате постоянно, докато всички други медии извън страната не го правят? Дали защото ние сме най-готината страна, нашите хора ни обичат и искат да знаем истината? Или има друга причина? Просто помислете.
43
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Антиваксърите могат да спрат да се возят и на самолети. И там има странични ефекти и облъчване от височината, а и стават инциденти"-----------------Не се опитвай да мислиш повече. Не ти се получават нещата.
42
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не знам как да опиша човек, който тепърва ще се ваксинира при все наличната информация за ефекта от ваксините." Човек, който няма грам критично мислене и за него цялата истина в света се свежда единствено до новинарския бюлетин по БиТиВи
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 , вярвай ако получиш някое от тези редки увреждания как науката ще ти обърне внимание, чак излекува, дали на учените от тия фармаконцерни им пука за човека като единица от 8 милиарда или подобни смърт, парализа и усложнения са в рамките на допустимото.
40
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите могат да спрат да се возят и на самолети. И там има странични ефекти и облъчване от височината, а и стават инциденти и пострадалите са повече от тези пострадали от ваксини.
39
3
 
21
 
! Отговори
Светофар преди 2 години
От известно време се опитват, да прокарат за нормално сравнението на рисковете от ваксинирането, с рисковете от заболяването. Ами не не нормално, при положение, че става дума за одобрена ваксина. Която на първо място трябва да е безопасна. Такъв риск е приемлив само за лекарства, прилагани в животозастрашаващ стадий на заболяването. Как да се сравни с вероятен риск от зараза, която здравите хора най-вероятно изобщо няма да разберат.
38
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи, ако умреш от тромб, ваксите ще ти кажат: Видя ли, че шанса да се разболееш от Синдрома на Гилен-Бале, е мнооого малък
37
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо лъгахте хората, че е преминала всички тестове и е напълно безопасна? Тромбоза, миокардит, неврологични увреждания... Ползите надвишават рисковете, а?
36
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВСИЧКИ КОИТО СА НАД 60 ГОДИНИ СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ ПОЖЕРТВАТ В ИМЕТО НА ЕДНА ПО-МАЛКО ПРЕНАСЕЛЕНА ПЛАНЕТА И ДА СИ СЛОЖАТ ОТ ВАКСИНАТА! И 2-РА И 3-ТА И 5-ТА ДОЗА ДОКАТО НЕ СЕ ПОЛУЧИ НУЖНИЯ ЕФЕКТ!
35
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как да опиша човек, който тепърва ще се ваксинира при все наличната информация за ефекта от ваксините.
34
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече станаха толкова много "редките" странични ефекти, че шансът да лепнеш поне един от тях вече е значителен.