Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита
16 сеп 2021 10:22, Елка Василева
129
Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията
Снимка: архив, БГНЕС

„Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, каза проф. Илко Гетов – представител на Европейската агенция по лекарствата, пред bTV.  

„В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано“, даде пример той.

Още по темата

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята проф. Гетов.

„Говори се и се обсъжда, вече има даже подадени документи за анализ, за трета доза от една от ваксините. Тази трета доза е 6 до 8 месеца след изпълването на ваксинационния курс за определени групи пациенти, които са с рискови фактори и хронични заболявания“, обясни той.

По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на „Делта“ варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективния начин за предпазване от коронавируса.

„За съжаление България на фона на Европейския съюз катастрофира по отношение на ваксинационното покритие“, коментира представителят на Европейската агенция по лекарствата.

„Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив“, посочи проф. Гетов.

Той обясни още, че достъпно лекарство в аптеките за профилактика срещу коронавирус на този етап не се обсъжда. „В момента има около 200 терапии, които са обхвата на научната оценка, които ще се прилагат в болнично условия под строг лекарски контрол“, посочи проф. Гетов.
„Ремдесивир“ е първият продукт, разрешен юли месец 2020 г., сега подновихме неговото разрешение за още една година. Той не трябва да се използва безразборно, може да предизвика чернодробни, бъбречни нарушения“, обясни още експертът.

За „Делта“ варианта той обясни, че е с по-кратък инкубационен период, 3-4-5 дни, за разлика от предишните. „Малко по-различни са симптомите, при него почти нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
19
 
6
 
! Отговори
Л преди 2 години
Едно нещо е ясно ,ваксинираните в 97% ще преживеят този вирус, докато неваксинираните ще продължават да умират ,идват пета,шеста и т.н. вълни.
76
0
 
23
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Чиче, не България катастрофира с факсинацията, а факсинацията катастрофира в България!
75
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами той си го каза, че е един стандартен грип с кашлица. Четете бре, ковид зомби ваксъри. Даже ви се подиграва малко с това. Разочарован е, че не може да изпълни задачата пре господарите си да ни очисти по-бържр територията. Изгои, знаем .
74
1
 
22
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
"Професор" Гетов: В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано, даде пример той." ... Гетов, според статистиката, достъпна на сайта на Worldometer, в периода между между 20.04.2020 и 15.10.2020 в Исландия също не е имало НИТО ЕДИН нов случай на починал от ковид. Тогава нямаше ваксинация... Ерго, "доводът" ти за ползата от ваксинацията в примера с Исландия увисва... Само казвам.
73
0
 
15
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Чиче, населението на Исландия е 330 хиляди души, колкото на Варна! Освен това там има работаща здравна система, за разлика от у нас!
72
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи - евроидио.ти
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж 87 и не се чуди защо сме глупците на Европа. Той / тя не може да пише, ама акъл ще дава по имунология.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Исландия по някаква божествена случайност не са се ваксинирали точно 10-те %, които имат естествен имунитет....
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е в Израел сега? Там ваксинацията е на висок % пък има и много слънце.
68
20
 
8
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Мдааа, "златният милиард" вече е почти ваксиниран, най-интелигентните с полза за обществото хора!За останалите на никой не му пука,ще изчакат още малко и после като пуснат новия смъртоносен щам ще настъпи масовият мор!!!Нека си вярват ,че някой иска да ги чипира ,хахаааа
67
1
 
20
 
! Отговори
Q преди 2 години
Лъжат за броя на умрелите от ваксини. Пишат ги умрели от Ковид.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 58 Не е само до погрешка.В справките на РЗИ пишеше/вече не го пишат/-В дневната бройка починали се вписват всички починали от ковид.В общата бройка се вписват и починалите по други причини,но с положителен тест за ковид.За това тук смъртността е 4,5%,при положение,че в цял свят е около 2%
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74 Еми Грантка .... *** го е страх да не му се наруши божествения ген. ----///----- Моят ген наистина е божествен, макар че не се казвам ***. Ако искаш да провериш, ще ти направя евала, макар че не съм в първа младост...
64
1
 
11
 
! Отговори
без коментар преди 2 години
"имаме повече кашлица един стандартен грип, каза проф. Илко Гетов."
63
0
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До ЕмигранткаЗлатена лягай,че ти е зле.
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масовата ваксинация не е необходима, Нито заразяемостта - към момента около 3% от световната популация, нито смъртността - към момента 0,06% от популацията предполагат нуждата от подобна кампания. Отделн,о досегашните опити за създаване на ваксини срещу респираторни фируси емперично доказаха, че не са особено ефективни .Преследват се съвсем други цели, далеч от чисто медицинските.Няма капиталисти, които да са загрижени за общото благо, всички преследват финансови облаги.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Емигрантка Щом си емигрирала, защо се интересуваш от живота на нормалните?
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта варианта като стандартен грип! Е, защо тогава е целия тормоз върху хора и икономика? И преди ковид хора със заболявания или слаб имунитет са умирали от грип. Искат да бодат с ваксина цялото човечеството през 6-8 месеца. До кога?
59
0
 
11
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Кунчев на съд! Ще започнем от него и ще стигнем дори до платените пропагандатори в нета. Скоро старират суперкомпютрите, прокситата няма да ви спасят.
58
0
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
... Мдаа, дадох номерата на 2 патента, на които в базата данни на правообладателите върху патентите 2 месеца назад бе открито вписано РокфелерС... Сега ОТНОВО влезнах... Данните са изменени. Ама скреен-шотовете ми показват друго.ЯКО са замитали следите... Пък Вие си биите генната терапия на чичко ви ГейтСС.