Д-р Чавдар Ботев: Да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно

Според него се прекалява с антибиотиците при лечението на COVID
20 сеп 2021 22:45, Нели Христова
306

България все още е на дъното по имунизация срещу COVID-19, а антиваксъри стигнаха и до вербално нападение над пункт за ваксинация. Защо българите не вярват на ваксините срещу коронавируса?

"Тази война се води, защото хората не вярват на производителите и на политиците. Но да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно, не можеш да отнемеш правото на хората, които не искат да рискуват живота си и този на близките си, това е подсъдно", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него ваксинацията е много важна част от битката срещу коронавируса. Той подкрепя ваксинацията при децата в рискови групи.

"Има деца, които са доста увредени още от малки, при тях Ковид-19 може да протече много тежко. Това са децата с диабет, наднормено тегло, гинекомастия. Реакциите след ваксинация с Pfizer при децата е както при възрастните, но детският организъм реагира по-бурно. Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г.", уточни д-р Ботев.

Той предупреди, че при голяма част от пациентите с Ковид-19 се прекалява с прилагането на антибиотици.

"Има пациенти, при които при продължително лечение се изписват и 4 антибиотика. При някои пък антибиотик се дава само заради температура. Тя само по себе си не изисква такова лечение. И когато стигнат до реанимация болните са с много инфекциозни бактериални заболявания. И когато трябва да интубираме болните, се получава висока смъртност", предупреди хематологът.

Той посочи, че при рискови пациенти, предимно тези с хронична белодробна болест, прилагането на антибиотици е препоръчително. Но подчерта, че погледнато отстрани изглежда все едно има фирми, заради които се изписват антибиотици в името на печалбата.

Хематологът препоръча да се направи проучване, което да покаже как различния подход в лечението влияе на заболяването.

"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват", заяви  д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет.

Хематологът препоръча всеки, който реши да се ваксинира, да проучи внимателно коя е най-подходящата ваксина за него.

"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението", коментира още д-р Ботев.


306
Още от Коронавирус
Белгийците одобряват задължителното ваксиниране срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не сме умни,а обратното на умни сме.Погледнете ни историята ни и ще видите,че винаги взимаме погрешни решения,които вредят на нас ,а най-вече на нашите бъдещи поколение.И така ще си остане.Гени са това,няма как да се промени нищо.Ще си бъдем най-бедни,най-болни и най-умиращи в Европа.
283
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вижда се добре огранизирана атака на антиваксърите, досега медийни атаки, сега вече започнаха с атаки срещу медици, болни хора и малки деца. Милиони левове се хвърлят в тази кампания на омраза и ненавист.
282
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
287 - не знам как още не си разбрал, че парите се получават срещу услуги. Ние не сме ***.о.близци и естествено ще сме в черния списък и ще бъдем "наказани" за непослушанието си. Виж - роботчетата в Скандинавските страни са богати, но надали могат да се зарадват на тези пари - прецакано семейство, студени деца, които принадлежат на държавата, никакви приятели. Единственото им удоволствие е да си пекат задните части на някой гръцки плаж и да бачкат по 12 часа за корпорацията си.
281
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние от край време сме най-умни, и затова неутрализираме всеки опит да се затрият българите от лошия запад, лошия изток. Защо ли пък сме най-бедни в ЕС като сме толкова умни?
280
1
 
4
 
! Отговори
до zagrijen преди 3 седмици
Ало загрижения! Нали затова са мобилните пунктове, за да се "ваксинираш" бе за подадеш предварителна заявка. Или пак ние не сме разбрали идеята?
279
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докторя все още не сте ваксинирани с ментета ,защо толкова много сте загрижени за народа бре гадове
278
2
 
1
 
! Отговори
zagrijen преди 3 седмици
До Неразбрал 274драги ми смехурко, явно си от вълната анти-всичко, но хайде - нека обясня когато заявиш в поликлиниката/пункта/болницата, че ЖЕЛАЕШ да се ваксинираш, получаваш листовките с тази информация и четеш, ако можеш!!!!
277
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докторите затвориха пункта и избягаха, въпреки, че имаше полиция и никой никого не е нападал. Така че медицинските фашисти сами са си виновни.
276
14
 
3
 
! Отговори
Антиваксъри убийци преди 3 седмици
Нека има въоръжена полиция при пунктовете и следващия път да стреля при нова атака на антиваксъри.
275
0
 
15
 
! Отговори
селски преди 3 седмици
Утре съм на центъра на града, с бяла престилка и бусче с голям червен кръст. Елата да се ваксинирате. Въпроси не ми задавайте, кой съм, какъв съм, лекар ли съм, какво има в спринцовката. Напълно безплатно. Правя го от алтруизъм и за кеф.
274
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За тези, които не са чели вчерашните новини - "чудовищното" нападение всъщност е било задаването на въпрос към "медиците" в този пункт дали имат разрешително, което те не са предославили.
273
0
 
7
 
! Отговори
до 279 преди 3 седмици
По-скоро, докато не обявим някои държавници за престъпници няма да се оправим.
272
2
 
9
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 седмици
Да манипулираш общественото мнение също е чудовищно.Дори и да приемем, че оня ден, някакви хора са попречили на други да се ваксинират в конкретен ваксинационен пункт, какъв е проблема тия другите да се ваксинират някъде другаде , тоест как точно им е отнето правото на ваксиниране?
271
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Въпроси Или защото от десетилетия имат корумпирани политици. И въпреки това, не вярват на ваксините, защото наистина са най-умни.
270
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато държавата не обяви антиваксърите за престъпници няма да се оправим.
269
11
 
5
 
! Отговори
Въпроси преди 3 седмици
Защо българите не вярват на ваксини? Защо бълагрите са най-бедни? Защо българите са с най-висока смъртност? Въпроси с аналогичен отговор - защото са най-умни.
268
1
 
28
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 седмици
Да разбирам, че имаме само право да се бодем, без да задаваме въпроси. Дори медиците на пункта да са били провокирани, са длъжни да покажат надлежната документация. Всеки има право на информация, за биопродукта който му се поставя. В конкретния случай, от доументацията на партидата може да се види срока на годност, съдържание, очаквани странични ефекти и т.н.
267
0
 
29
 
! Отговори
Бате Сечко преди 4 седмици
Да ти отнемат свободата, да те насилват да се бодеш с отрова, да тормозят децата ни, да ходят с маски непрекъснато.. Това е чудовищно!!!
266
19
 
2
 
! Отговори
Оставка Каца преди 4 седмици
Казах ли ви, че имаме министър антиваксър! Никакъв коментар от негова страна, нито възмущение от действията на колегире му антиваксъри, спрели работата вакскнационния екип!
265
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Лола Само търсят по какъв начин да омаскарят неваксинираните... На кого точно му е "отнето правото да се ваксинира" - ваксини вече бият във всеки мол и във всеки ***...