45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме!

"Галъп": Имунитетът ни не е толкова нисък, но се дължи повече на преболедуване
556
45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Напълно ваксинирани са вече около една пета от пълнолетните българи. 45% обаче нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности. Има и около една десета, които не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането.

Данните са от редовното независимо изследване от тридесетгодишната програма на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 2 и 10 септември по метода "лице в лице" сред 1007 души.

Друга една пета още не са ваксинирани, но казват, че ще го направят - немалка част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване.

Така в крайна сметка обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата - нито се е ваксинирала, нито смята да го направи. Според социолозите част от онези, които твърдят, че ще се ваксинират, може би дават очаквания, а не искрения отговор.

Респондентите в националната извадка са били помолени да определят коя измежду няколко опции се отнася за тях лично. "Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус", казват 5%. 19,2% казват, че са ваксинирани с две дози.

Тези 19,2% са условно над милион от пълнолетните българи. Вижда се генералното покриване на декларации на респондентите и официалната статистика. Някои от ползваните у нас ваксини обаче предвиждат единствена доза, а ваксинация вече има и при непълнолетните - затова и не бива да се търси напълно дословна съпоставимост на декларативните данни с официалната статистика.

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. В тази група в по-голяма степен са представени хора, които твърдят, че вече са боледували. Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите "не съм се ваксинирал/а, но ще го направя" делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респ. не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.

Социологическите данни за преболедуване, разбира се, следва да се отчитат условно - доколкото става дума най-вече за декларативни отговори по твърде деликатна тема. Освен това, няма как да се отчете безсимптомното преболедуване. И все пак, показателите показват консистентни трендове в поредицата месечни вълни на изследване на агенцията – затова и биха могли да се вземат за добра отправна точка.

Те показват, че преболедувалите у нас са пъти повече от официално отчетените. А ако например процентите експериментално се отнесат не само към пълнолетните, но към всички българи, то може да се каже, че близо 2.5 милиона са преминали през заболяването. А с безсимптомни случаи, това число може да се окаже и по-сериозно.

В изследването има и по около една десета отговори на хора, които не съумяват да изберат опция по отношение на ваксините или пък по отношение на боледуването. Ако техните отговори се приспаднат, нивата на боледуване и/или ваксиниране могат да се пресмятат дори и на по-високи нива. При всичките възможни уговорки, това допълнително показва, че имунитетът сред българите всъщност не е на толкова ниски равнища. Това обаче очевидно се дължи повече на боледуване, отколкото на ваксиниране.

45,1% избират опцията „Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус“. Въпросните 45% отказващи ваксинация, се равняват условно на близо 2.5 милиона пълнолетни българи. Ако изводите се разширят и към непълнолетните, ще може да се говори и за много повече, посочват социолозите.

Демографските разрези показват, че в тази група младите са видимо по-добре представени, отколкото в групите на ваксиниращите се или възнамеряващите да се ваксинират. В по-голяма степен (а може би и във връзка с горното) присъстват и представители на маргинализирани общности, роми и други застрашени от социалните неравенства групи.

Сред по-възрастните групи у нас пък ваксинирането е застъпено над обобщените за извадката нива. По-високо е ваксинирането (респ. по-ниско е нежеланието за ваксиниране) и в столицата. В групата на отказващите ваксинация като че ли не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина на преболедуване.

Причините за отказ от ваксиниране подлежат на обсъждане и по-задълбочено изследване. При всички положения обаче, дял от 45% принципен отказ събужда тревога. При това, в отговори от типа „не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам“ съвсем не са изключени и неискрени, социално желателни отговори.

След датите на изследването ваксинираните са повече. Но това не променя факта, че делът от около 45% отказващи е устойчив в няколко вълни на изследване. Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация, посочват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
13
 
44
 
! Отговори
За пишещите глупости преди 2 години
Не съм от село, не съм ром, не съм чалгар, не съм със средно, IQ 139, 5 езика, 2 магистратури, спецализации, дипломи от американски училища и няма никога да се ваксинирам.
443
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А 21.5% отговорили, че ще се ваксинират, ама друг път.
442
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 473 Новините БНТ в 18ч(цитирам)-в болницата в Разград почина жена на 78г с двойна доза вакцина,в реанимацията на болницата се намират още 4-*** напълно вакцинирани пациенти.Лекарите нямат обяснение за ситуацията,подозират фалшиви сертификати за вакцинацията.P.S:Аз подозирам,че на кривата ракета космосът й пречи.Иначе кой е бай *** оставям да решиш сам.Само да не се окаже,че ти си в тази роля.
441
11
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Те 80% си мислят, че са най-умния народ на света. Кво да го правиш такова?
440
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече са от 45 процента
439
2
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Айде трета доза слагайте, които са на две дози,пак ще се водят антиваксъри.И така до края на света.
438
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Q 474 Това са платени драскачи. Още, като спрат да им плащат, и ще изчезнат. Срам нямат.
437
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дико Сашев 477 Хайде да не се правите на пророци, обикновените герботролове :)
436
4
 
0
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Докато в тази държава има хора като 475 нищо добро не ни очаква!
435
7
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 години
КАК ДА СЕ ВАКСИНИРАМ КАТО НЕ ЗНАМ КАКВО ИМА В ТАЗИ "ВАКСИНА",КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ? ДАЛИ ТАЗИ "ВАКСИНА"НЯМА ДА БЪДЕ ИЗПОСЗВАНА ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ВИРУСА ЗА ПЪЛЕН МОЗЪЧЕН КОНТРОЛ И ОЩЕ КУП ВЪПРОСИ НА КОИТО НИКОИ НЕ ОДГОВАРЯ.
434
4
 
16
 
! Отговори
До дико сашев преди 2 години
Точка 7 , казва всичко.Ваксините против ковид са безполезни.А дали са вредни, само времето ще покаже.
433
10
 
19
 
! Отговори
Q преди 2 години
Събрал съм стотици свидетелства за умрели след ваксата. По официални данни от VAERS са 15 хиляди в щатите, но това е много малка част от реалните. Когато истината изплува и тук, тогава къде ще се денете от срам вие, които защитавате тази лудост?!?
432
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умират ли ваксинираните от ковид - не. Нискоинтелигентни ши са тези, които твърдят обратното - да. Толкова е просто. А че Ганьооо миже да измисли много друго теории, само за да маскира страха си от ваксината, е безспорен факт.
431
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19,2% плюс 5%, значи имаме 24,2% ваксинирани според това изследване.
430
10
 
10
 
! Отговори
Q преди 2 години
Масовата ваксинация се защитава от хора с хипер-разудуто его, които не могат да се примирят с факта, че тези, които смятат за по-нискоинтелигентни, се оказаха прави за ваксата като бухалка на задаващата се глобална диктатура. Това са същите хора, които ни се присмиваха за лабораторията в Ухан, докато те кльопаха официалната версия за изядения прилеп.
429
2
 
4
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Дико Сашев Добре си синтезирал истината.
428
15
 
14
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
През какво преминаха антиваксърите:1. Няма такъв вирус,2. Има вирус, но той е леко грипче и се лекува с чай и аспирин,3. Маските са безполезни,4. Маските затрудняват дишането и водят до увреждане на мозъка,5. Чрез ваксините ще ни чипират,6. Ваксините са опасни за здравето и искат да ни убият с тях,7. Ваксините са безполезни.Не е лесно да си антиваксър. Непрекъснато живеят в някакъв филм, в който целия свят е срещу тях, освен Мангъров. Благодарение на тях скоро ще сме в локдаун.
427
5
 
8
 
! Отговори
Q преди 2 години
Пишман-ентелегентите дори не вдяват, че първо се почна с PCR-а, после идва сертификата, после ще се мине на вакс.паспорт, после на социален кредит + дигитална валута с QR и накрая към Светия граал на тоталитаризма - евгеника. Покорната рая ще я отглеждат в епруветки и ще с висок соц.кредит да си купува сойлент и VR-порн0.
426
6
 
10
 
! Отговори
Наблюдение преди 2 години
Защитаващите масовата ваксинация, са същите онези, дето защитават и полицейското насилие над протестиращи по света и у нас.Обаче, се имат за върха на сладоледа и се самообявяват за големи демократи.
425
2
 
6
 
! Отговори
До истината преди 2 години
Генерала ти Мутафчийски не може да го докара даже и до балотаж. Ако можеше, досега да го бяха издигнали