45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме!

"Галъп": Имунитетът ни не е толкова нисък, но се дължи повече на преболедуване
556
45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Напълно ваксинирани са вече около една пета от пълнолетните българи. 45% обаче нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности. Има и около една десета, които не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането.

Данните са от редовното независимо изследване от тридесетгодишната програма на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 2 и 10 септември по метода "лице в лице" сред 1007 души.

Друга една пета още не са ваксинирани, но казват, че ще го направят - немалка част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване.

Така в крайна сметка обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата - нито се е ваксинирала, нито смята да го направи. Според социолозите част от онези, които твърдят, че ще се ваксинират, може би дават очаквания, а не искрения отговор.

Респондентите в националната извадка са били помолени да определят коя измежду няколко опции се отнася за тях лично. "Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус", казват 5%. 19,2% казват, че са ваксинирани с две дози.

Тези 19,2% са условно над милион от пълнолетните българи. Вижда се генералното покриване на декларации на респондентите и официалната статистика. Някои от ползваните у нас ваксини обаче предвиждат единствена доза, а ваксинация вече има и при непълнолетните - затова и не бива да се търси напълно дословна съпоставимост на декларативните данни с официалната статистика.

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. В тази група в по-голяма степен са представени хора, които твърдят, че вече са боледували. Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите "не съм се ваксинирал/а, но ще го направя" делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респ. не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.

Социологическите данни за преболедуване, разбира се, следва да се отчитат условно - доколкото става дума най-вече за декларативни отговори по твърде деликатна тема. Освен това, няма как да се отчете безсимптомното преболедуване. И все пак, показателите показват консистентни трендове в поредицата месечни вълни на изследване на агенцията – затова и биха могли да се вземат за добра отправна точка.

Те показват, че преболедувалите у нас са пъти повече от официално отчетените. А ако например процентите експериментално се отнесат не само към пълнолетните, но към всички българи, то може да се каже, че близо 2.5 милиона са преминали през заболяването. А с безсимптомни случаи, това число може да се окаже и по-сериозно.

В изследването има и по около една десета отговори на хора, които не съумяват да изберат опция по отношение на ваксините или пък по отношение на боледуването. Ако техните отговори се приспаднат, нивата на боледуване и/или ваксиниране могат да се пресмятат дори и на по-високи нива. При всичките възможни уговорки, това допълнително показва, че имунитетът сред българите всъщност не е на толкова ниски равнища. Това обаче очевидно се дължи повече на боледуване, отколкото на ваксиниране.

45,1% избират опцията „Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус“. Въпросните 45% отказващи ваксинация, се равняват условно на близо 2.5 милиона пълнолетни българи. Ако изводите се разширят и към непълнолетните, ще може да се говори и за много повече, посочват социолозите.

Демографските разрези показват, че в тази група младите са видимо по-добре представени, отколкото в групите на ваксиниращите се или възнамеряващите да се ваксинират. В по-голяма степен (а може би и във връзка с горното) присъстват и представители на маргинализирани общности, роми и други застрашени от социалните неравенства групи.

Сред по-възрастните групи у нас пък ваксинирането е застъпено над обобщените за извадката нива. По-високо е ваксинирането (респ. по-ниско е нежеланието за ваксиниране) и в столицата. В групата на отказващите ваксинация като че ли не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина на преболедуване.

Причините за отказ от ваксиниране подлежат на обсъждане и по-задълбочено изследване. При всички положения обаче, дял от 45% принципен отказ събужда тревога. При това, в отговори от типа „не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам“ съвсем не са изключени и неискрени, социално желателни отговори.

След датите на изследването ваксинираните са повече. Но това не променя факта, че делът от около 45% отказващи е устойчив в няколко вълни на изследване. Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация, посочват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежи по 100 кила, яде квото му падне за без пари, набива евтина наденица от Кауфланд, пие кило пърцуца всяка вечер, но видиш ли ваксината щяла да го увреди. Еййййй, ганчоууууууууии
423
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То интелигентен антиваксър няма. Хората и изследване направиха - против всксините са бедните, без образование, мнозинството от които естествено са ***. Освен *** обаче, са и страхливи и се *** от страх да не им порасне трета гърда от ваксината. А, и няма ваксиниран ром. Те са все учени и капацитети. Толкоз. Цъкайте минуси, по-умни няма да станете.
422
9
 
5
 
! Отговори
Q преди 2 години
БГ медиите: "Хората в Австралия и Франция се избиват кой по-напред да се ваксинира, а *** не ще!" (сарказъм)
421
1
 
2
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 458. От какво да се лекуваме и кой си ти, че ще лекуваш някой? Съвсем изпаткахте.
420
4
 
8
 
! Отговори
да наречеш преди 2 години
50% от българите маргинали и гетоизирани си е чиста проба злоба! журналиста писал това може просто да се гръмне сам и да спаси света от себе си....
419
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
85%, какви 45. . пак брокерски номерца .. смешници
418
11
 
6
 
! Отговори
Искра преди 2 години
45% е бройката на неквалифицираната работна ръка. Разбирай тези с под средно-специално образование.
417
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До леша няма да ви лекуваме!
416
3
 
4
 
! Отговори
Q преди 2 години
Истината е, че богатите западни страни не са отличниците в справянето с вируса. Има други малки и бедни страни, които много по-добре се справиха, но пишман-ентелегнтите няма как да знаят това, те само повтарят като папагали, какъвто наратив им спуснат от масмедиите.
415
16
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Генерал Мутафчийски ще е новият Президент на България.
414
6
 
2
 
! Отговори
До 453 преди 2 години
Има как да няма.Най-нтелигентните вярват на платените пропагандатори и се ваксинират.Обаче тук населението щото е бедно и гладно и няма ни телевизор, ни интернет, си остава все така непросветено и даже не е чувало, че там в цивилизования свят върлува някаква страшна чума.
413
3
 
20
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Платени, хайде спрете се. Не можете да се успокоите. Обида след обида. Няма да се инжектираме, не разбрахте ли? Най малко ще стане с обиди.
412
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Америка най-малко се ваксинират черните, в Западна Европа - мюсюлманите и черните, в арабския свят и Африка - почти никой, сред белите държави - 90%. В България - шведи и антиваксъри не щат и да чуят за ваксина. Явно ще да има някаква връзка с интелигентността, не мислите ли.
411
22
 
11
 
! Отговори
булгар преди 2 години
Най-простият народ в Европа. Че дори македонците са над 50% ваксинирани, тука забуксувахме на 18%. А в Западна Европа гонят 90%. Но не. На *** ще му вкарат чип с ваксината и ще му промията мозъка. Разбрахте ли защо никога няма да се оправим...
410
4
 
23
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Това е фейкнюз. Много повече от 50% са.
409
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нескопосано изследване с насочващи въпроси, все пак признава, че 46 % от хората или са се ваксинирали или възнамеряват да се ваксинират, така че защо не акцентирате на това? - Че най-голямата група от българите имат положително отношение към ваксинирането
408
18
 
6
 
! Отговори
заедно хахаха преди 2 години
"45% обаче нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности."Антиваксърите и ромеите на един акъл. Събрахте се. И двете общности сте с IQ със стайна температура.
407
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирват се ***-отите които не могат да мислят
406
3
 
4
 
! Отговори
Гигант преди 2 години
Ваксини или не, без значение, ай наздраве и ще замезвам човешко има и детски захаросани вратни пържоли.
405
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Патрик...................................И психиатрите, като вземат да дават мнения, закривай!