Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е

30% от хората със симптоми не са регистрирани в статистиката
Обновена: 21 сеп 2021 08:45 | 21 сеп 2021 08:43, Елка Василева
175
Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е
Снимка: архив, БГНЕС

Щитът срещу коронавируса у нас е е крайно недостатъчен, коментира математикът проф. Николай Витанов пред БНР.

Математикът обясни, че от миналата година досега са изчислявали броя на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

Още по темата

"Сега обаче хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалния брой. Така че сега се взима предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко души се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3/ и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет трябва да добавим и иминузираните.

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна", смята още проф. Витанов.

Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пълен абсурд Абе кви слабомозъчни сте вие, бе. Не сте ли чували за алгоритми. Лекари ли искате да ви ги изчисляват. Естествено, че добрите математици правят математическите модели след като входират числата. И не бъркайте вестоносците с лошата вест. те ви предупреждават за ваше добро. Който разбрал, разбрал.
72
2
 
9
 
! Отговори
Какво излиза преди 2 години
Значи според този преболедувалите задължително губят имунитет, а ваксинираните ги наричаме имунизирани, нищо че се налага да си пердашат допълнителни дози, ама ги броим за имунизирани форевър. И нищо, че и ваксинираните се заразяват и могат да разпространяват вируса, въпреки това ни се казва да се ваксинираме, за да запазим близките си и околните.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
74 но и ваксинирани го карат отново, че даже влизат в болница. Целта на имунитета е да ти помогне да го изкараш по-леко, когато хванеш гадината отново. Никоя ваксина не пази от разболяване, пази само от това да не е фатално. А кой умира най-много от ковид? Лицата над 60 г. Т.е. зора трябва да е те да се ваксинират. Но никой не прави кампания за тази възраст. Правят я за деца и младежи? Защо? Неадекватното поведение на здравните власти води до отказ от ваксиниране.
70
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов е безупречен, ама кой да чува... Комунистите у нас бойкотират ваксинационната кампания с всевъзможни методи на дезинформация и разколебаване на българските граждани с всякакви глупости и фантасмагории.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България винаги е имало много про-сти хора и особено такива които трудно вдяват математиката такач енезнам каква обяснява професора на НЕГРАМОТНИТЕ антипаксъри
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
извинете, дали евентуално няма да поканите и госпожица "балъчкова" по музика ни преподаваше, щом тя каже нещо, значи е истина, моля ви се, извикайте я да се изрази
67
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАКСИНИРАЙТЕ се - там е истината - всичко останало са заблуждения на черния демон мангъра и долната мму шайка поддръжници
66
1
 
11
 
! Отговори
пълен абсурд преди 2 години
Няма такова безумие математик да говори за хора "които вече са преболедували и загубили имунитет". Тотална и брутална пропаганда за ваксиниране е това твърдение.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да дойде професора по география и той да ни каже нещо, моля, с математиката взехме изпита, следващия на ред.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имунитета след преболедуване е поне два пъти по-слаб от ваксинирането - аре стига глупости щото хиляди преболедували и десетки и хиляди дори, го карат за трети път
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
68 щом има такъв който прави курсове на Харвард безплатно и е честен като новородено, защо да няма математик и лекар, които да спасяват безплатно? Вервай чадо, блажени са верующите, тяхно ще е царството небесно. Подчертавам - небесно!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ли агитатор номе 4 пуснахте да реве по цял ден? забравих той от кампанийката
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до "кой те дърпа в казана" - такива неандерталци като теб дърпат всички българи обратно в казана -вие сме ракът и гнилочта на материята която трябва да бъде изрязана, изгорена, смачкана, затрита, опърдяна, препикана, стъпкана и зарита за да не унищожавате всичко около вас търтеите
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аейде стига глупости. Хората го казаха 13 пъти по-силен имунитет ако си го изкарал. Ние не се пазим, никога не сме слагали маски на вън, огромната част го минахме на крак. По-възрастните дават отбой, защото имунитета им е слаб. Огромната част от хората са срещали звездния вирус и чисто и просто не го ловят. Но умните не го признават. Било каране със скрити симптоми! Уау! И като са скрити, това не означава ли че имунитета работи бе професоре? Значи сме защитени. Но те са нещастни от този факт.
59
1
 
5
 
! Отговори
потрес преди 2 години
Моля, няма ли кой да смени тези двамата - Витанов и Томов. Сложете други, само тези да изчезнат.Обтегнаха нервите на хората с вида си. Тези са нарциси, които държат да си показват грозните мутри на народа.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
математик който се грижи за живота ви безплатно дали има? или .....?
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най голям бъзльо е депутата, да сте видяли да се плаши от най опасната зараза която заразява 1 към 13?
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отворете си очите, и ще видите как ви правят на овце, точно квито търсят, в парламента даже не им дреме, там гледат кой, кой пост да заеме, не измислените пандемии
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
59, Ходньо, кой те дърпа в казана ве ***? Нали като си ваксиниран и си предпазен, няма те лови коронавируса? Другите какво ти пречат, ти си взел елексира за вечния живот, нали? Що рИвеш ве, отре пко?
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
56 на всичко дето си написал липсва само края - хайл Хитлер! И да не забравиш да вдигне ръката в правилната позиция!