Д-р Николова: Само 26% от COVID леглата в София са свободни

По думите й трябва да се спазват поне елементарни мерки
22 сеп 2021 10:35, Нели Христова
68
Д-р Николова: Само 26% от COVID леглата в София са свободни
Снимка: БГНЕС

В момента имаме само 26 % свободни COVID легла за София. Откакто се произвеждат ваксини от всички заболели в столицата едва 13 имунизирани са влезли в болница. Това е достатъчен показател, че ваксините действат. Това обяви пред NOVA  д-р Гергана Николова, член на БЛС.

По думите й трябва поне да спазваме елементарни мерки.

„Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка”, уточни лекарят. Тя разказа и за пореден случай на неспазване на мерките.

„Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?”, каза още Николова.

И допълни, че друг много сериозен проблем у нас са неработещите COVID зони.

„Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано”, коментира общопрактикуващият лекар.

Според учителя Петър Велков скритата заболеваемост е наистина драстична.

„Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и нисък ваксинационен процес. Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поединично. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото. Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва. Всекидневно умират между 50 и 100 души. Започваме с лека ръка да затриваме населението. През уикенда починаха две деца на 7 и 9 години от коронавирус”, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долна *** мутра стига си лъгал народа проклета убийца да дати заседнат на гърлото тия лъжи и измами няма да се ваксинират хората стига долна мафийотка на герб дано да горите в ада проклети убийци
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй стига с тези сравнения с комари, футболни мрежи и т.н.Ефективността на маските се дължи не само на големината на "порите", а и на други процеси като статично електричество, турболентност и т.н.Вярно е само, че предпазват от 40 до 60% и затова е необходимо комбиниране с други мерки като дистанция, проветряване и т.н.Вземи се образовай малко.. за по-сигурно прочети научната обосновка от преди ковид...
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реши задачата цялата,а не половината...ваксинирай се срещу Ковид!!
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки десети тест вече е положителен. И вече втора година при толкова силно заразен ковид, може би е минал през всички. Все пак сме една шепа хора, а всеки ден такива цифри на заболели, излекувани и починали.....Може би някои го повтарят и след като починалите по статистика са повече отколкото при испанския грип, при съвременна медицина и доста научни открития е много странно....
29
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През маската вирусът влиза като комар през мрежа на футболна врата. Размерите са такива. Стига с тия мерки безсмислени. Сега се застуди изведнъж и настинките са нещо нормално. Престанете да ги пишете Ковид и да заемат леглата в болниците
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха не знам за другия програмист ама аз се ваксинирах и не съм умрял. Нямам и такова намерение, особено след последното ми качване на заплатата през август, а и коледен бонус и 13та заплата идват!
27
6
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Ваксините са хубаво нещо по принцип. За противоковидните - може би. Може би действат. Може и да са безвредни. Обаче няма да си сложа. Моя си работа.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ми днес колко пункта за ваксинация работят???
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даскла Велкол първо да прочете от какво са починали двете деца и после да ги подхвърля като пример.И двете с тежки заболявания,като едно дори лекарите на са го писали от ковид.
24
9
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
не разбрахте ли че се умира и от 2те - и от ваксините и от вируса ?!!? аман от *** народ който не мисли изобщо ....
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за такъв случай да е ваксиниран и да е починал от ковид. Но знам за такива дето си взеха сертификат без да са ваксинирани. А и може да има починали преди втората доза.
22
2
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
лошо...
21
13
 
11
 
! Отговори
до ПРОГРАМИСТ преди 2 години
как ще обясниш факта че има починали и ваксинирани тогава ?!!?
20
11
 
10
 
! Отговори
До антиваксите преди 2 години
ми те и ваксинирани умираха ...нямаш гаранция !
19
8
 
7
 
! Отговори
Антиваксите преди 2 години
Да стоят по стълбите и да чакат!
18
5
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
До Програмистголям всезнайко !
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превенция, доболнична помощ, болнична помощ. Може би в това се изразява здравеопазването. Но липсва първото - превенция. И това не само при ковид, от зъболечението до сърдечносъдовите заболявания превенция липсва. А при ковида сме си направо против превенцията - маски и ваксини.
16
16
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
истината е че ваксините не струват - но повечето хора са прости и не го разбират !
15
8
 
22
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Януари 2021г. "Ваксините предпазват от заразяване"; Февруари 2021г. Ваксините не предпазват от заразяване, обаче ваксинираните не могат да разпространяват заразата; Март 2021г. Ваксинираните също били заразни, ама със 76% по-малко от неваксинираните, тъй като произвеждали по-малко вируси; Април 2021г. Ваксинираните могат да се заразят и да заразяват другите, също както и неваксинираните, ама карат болестта 94% по-леко; Май 2021г. Някои от ваксините не са ефективни срещу някои щамове; Юни 2021г. Всички ваксини не са ефективни срещу някои щамове; Юли 2021г. Ще трябва да ви сложат трета доза, или
14
5
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
КАТО няма здравеопазване кой е виновен господа лекари !?!??