Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Тогава тръгвай към пункта за ваксинация. Щом обеща.
253
3
 
30
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Защото са православни и вярват в Божието Слово.Погледнете-колко са избитите по света православните христиани? Милиони.Но за тях никой не говори.Протестанти,католици,юдеи,будисти,масулмани-за тях се чува повече,но за православните-не.Дявола е Цар на този свят.Бесен,измисля всякакви лъжи,мъчи хората-защото малко време има.Идва Бог със своите ангели.Пазете душите си и се радвайте!
252
23
 
9
 
! Отговори
Aнонимен до 276 преди 2 години
Мъчи ме, че ти може да ми заемеш полагащото ми се по право местенце в болница, ако ми се наложи, заради твоя ковид, срещу който има ваксина. Мъчи ме, че ще се въртим в отваряне и затваряне още дълго. Мъчи ме, че е по-вероятно такива като теб да заразят уязвими мои роднини. Мъчи ме, че заради такива като теб ще продължаваме да имаме неудобства при пътуване зад граница. Това ми разваля качеството на живот, и ми пречи и на работата. Например.
251
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Разспутин бил тридесет и три сантиметра. Заразен двадесет пъти със стария вирус. Целта ми е да постигна неговия размер. Така жените няма как да ми откажат. Успех колеги.
250
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен лично не ми пука дали форумния *** е ваксиниран. Проблемът е, че 80% неваксинирани са вече заплаха за цялата държава. Икономически-хиперинфлация , бедност , локдауни,безработица;, за здравната система-харчат се грешни пари за излишни лечения , които можеха да се дадат за нещо по-полезно, страда обслужването и лечението на другите болести. Изолацията на България от останалия свят, срината репутация.А дългосрочните ефекти от итвалидизация и болнични на преболедувалите не могат да се изчисл
249
18
 
6
 
! Отговори
До 270 преди 2 години
На мен не ми трябва властта да ми каже и обясни дали и защо трябва да нося маска на публични места, нито дали и защо трябва да се ваксинирам. Но явно на много хора у нас им трябва, и то им трябва с твърда ръка. Когато някой не е в състояние да вземе адекватно решение в ситуацията, в която се намира, се намира някой друг да го ръководи. Другото е някакво тръшкане в момента, тропане с крак, хленчене, писъци, като в детска градина. От това вирусът няма да си тръгне.
248
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименами ще разичстиш планетата да има повече място за техните деца и роднини
247
2
 
3
 
! Отговори
Sapiens преди 2 години
Показано е, че водещо е кой носи отговорността за човешкото здраве и човешкия живот. Когато отговорността се носи от управляващите политици, тогава те работят в посока на минимизирането на грешката, която би довела до директни загуби на човешко здраве и човешки животи. Когато отговорността за собственото здраве и собствения живот се носи от самите хора, тогава управляващите политици работят в посока на минимизирането на грешката, която би довела до пропуснати ползи за фармацевтичните компании.
246
2
 
6
 
! Отговори
Sapiens преди 2 години
Абстракт:В статията е направен опит със средствата на теоретичната статистика,и по-специално със средствата на статистическата теория за изводи и заключения, да се обясни поведението на управляващите политици по времето на коронавирус кризата.Разгледани са решенията на управляващите политици относно налагането на строги мерки и относно ваксинирането и е показано, че отвъд привидността на загрижеността за живота и здравето на хората,зад взетите решения стоят интересите на различни социални групи.
245
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът навлезе в стадий, в който една бездетна комсомолка може да се пенсионира като канцлер на Германската федерация, а агресивен геронтофил да ръководи Френската империя. Медийните манипулации са ежедневие, а докторския произвол е узаконен парламентарно. Как при това положение може да се вярва безрезервно на глупости, които очевадно се разминават с реалността?
244
0
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До Баща ти: кое ще спре? Ще спре купонът.
243
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По последни проучвания на заразените мъже им става от емпетройка-три сантиметра на най-малко десет сантиметра. Моя от тринадесет стана двадесет и три сантиметра. Успех колеги.
242
2
 
30
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Българите от над 6 века не вярваме на властта и си има причини. Доверие към държавници и политика скоро няма да има.
241
17
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Българите не са достатъчно репресиран народ, за разлика от много други. Същите не са били подложени и на почти никакви мерки покрай вируса. Все търси някой да му е виновен и отговорен за всичко и навсякъде - за жертвите по пътя, за нелепиците с гол ток по улиците и необезопасени къщи и строежи, за болничната помощ, за куцащото образование. Тотална неадекватност и неадаптивност към промяна. Звучи, и изглежда, като детска лигавщина.
240
9
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не разбрахте ли, че губите само вие и семейството ви. Ако умреш, какво го грее Кунчев или бил гейтс или евреите ----///------ От какво да умра бе, крети?
239
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните проучвания и анализи показват,че всички ваксини като по един тип съставени действат размножително на вирусите по варианти,че вече имитират антителата срещу тях и така някак си се измъкват,като ваксините се оказват безполезни за неутрализирането и намаляването на влиянието им или преустановяването им даже от комцентрацията на серумите по номерации от които се очаква да ги унищожат или забавят в размножаването им,което е безизходно с преповторение,а те се измъкват чрез имитиране и т.н.
238
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище ----///----- Образователното равнище в региона е поне двойно по-високо от западноевропейското, а здравият разум и усетът за манипулации са още два пъти по-високи.
237
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо скрихте ИВМ от аптеките? Нали разрешихте да се произвежда и продава у нас. АКо трябва разрешете и внос от Индия.
236
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно въпросът с ваксините се политизира. Като не са ваксинираш и си мислиш, че правиш напук на Кацаров ли, радев ли, тиквата ли, не знам. Не разбрахте ли, че губите само вие и семейството ви. Ако умреш, какво го грее Кунчев или бил гейтс или евреите, че вече те няма???
235
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега си погледнах, че след теста, който е положителен. Той моя железния станал двадесет и няколко сантима. Иначе безсимнтомно се е увеличил с десет сантима. На коя редакторка да го подам за инДжекция?