Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
15
 
! Отговори
Русия преди 2 години
БГ с най голяма смъртност ф света приди Ковид и ся изведнъж олигархията сай загрижел за матряла.
233
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си ваксиниран не означава, че си по умен, или по страхлив от вируса, или по безстрашен, че ползваш нови препарати. Никой не се е родил научен, но почти всички, които живеят в държавата имат GP (личен лекар) , с който могат да разговарят за ваксините, какво са, що са. Много смешна стана тази тема с ваксините.
232
5
 
4
 
! Отговори
Баща ти преди 2 години
До 248 И какво ще стане бе , ? След 2 седмици всички ще извият на умряло че няма кой да работи и всичко ще трябва да фалира. Държавната администрация ще спре тотално и от там цялата държава . И тогава ще има бонеси не за ваксини а за да отидеш на работа .
231
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно няма да са васкинираме бързо. Поне раздавайте комплекти като в Индия и Бангладеш, с ИВМ. Нали имаме производство у нас, макар и скъпичко.
230
0
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 256: Кой ще Ви даде гаранция, че след 5 години няма да Ви падне тухла на главата? Говорим за днес. Много хора не е трябвало да ги ваксинират изобщо. Само благодарение на това сега говорят и пишат глупости по форумите.
229
3
 
23
 
! Отговори
бай Стамат преди 2 години
българите и румънците не вярват на властта. и на това сме научени последните 30 години. това е причината.
228
3
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 години
Индия и Бангладеш се оправят много по-добре хем не са се ваксинирали още всички. Я вижте как го правят.
227
5
 
9
 
! Отговори
Б. преди 2 години
Ако се ваксинирам, значи ли, че съм по--умен?Мога ли да бъда сигурен, че статистиките по света са верни? Да, може по-леко да го карат ваксинираните, а после, всичко ще бъде ли ок, след някоя и друга година?Кой ще даде гаранция и ще мога без подпис да се ваксинирам, и отговорността да е изцяло на производителя и правителството?А ако съм го изкарал вируса, защо да се ваксинирам? Другите държави са ваксинирани голям процент, но може да е, защото не са изкарали вируса или въпреки,че са го изкарали
226
12
 
4
 
! Отговори
ЕМО преди 2 години
Защото в България и Румъния постоянно си мислим,че някой иска да ни прецака.... Имаме поведение на безоотговорни ***.
225
7
 
6
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 2 години
Българин който се интересува от фактите. А те са : във всичко хубаво и полезно сме на последно място в Европа, за сметка на това сме на първо място по употреба на алкохол и цигари, всевъзможни заболявания свързани с това и по смъртност! Изводите ги оставям на вас.
224
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 242 явно виждаш ясно ситуацията, ами си застанал отначало на странната страна и сега се притесняваш, ако искаш промяна обкръжението ти да не те заклейми и се налага да иронизираш нещо, което става все по ясно от ден на ден. Лошото е, че антиваксърите, или поне част преминаха Рубикон в изказванията си и сами, като хора няма да могат да признаят поведението си и предполагам, че ги е страх ако признаят ваксината ще им се натяква от ваксърите за бъдещи действия
223
11
 
8
 
! Отговори
Модерна фуста преди 2 години
Българинът с акъл колкото три морета никога няма да се даде да го чипират заради някакво грипче. Поне благодарание на тези ваксини ми стана ясно, кои от познаните ми, които съм смятала за интелигентни и образовани хора, всъщност са имали само привиден такъв вид. Някак не мога да погледна сериозно на човек вярващ в чипове и други световни конспирации.
222
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем неваксинирани, хем болниците пълни , хем народът мре, хем икономиката затъва, хиперинфлация и бедност ни чака, хем ще ни изолират от целия свят като заразни и опасни. И всичко заради глупост и невежество!
221
26
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Затваряйте! Навън със сертификат и да видим тогава как всички ще се ваксинират. То няма друг начин. След още 2 седмици няма да е по-хубаво. Само ще е късно.
220
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом тези слуги на лукавия са против ИТН това показва, че те са единствената партия която не козирува на чужди интереси! Дано повечето Българи вече са го разбрали!
219
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбрах, като съм безсимптомна как да разбира че съм болна? Как човек разбира, че е болен като няма симптоми че е такъв? Какво искат да ми кажат? Че ей така трябва да си правя тестове на всеки 20 дена за да се хвана ако съм болна и безсимптомна ли? Ако на запад не знаят, ние сами си плащаме тестовете, ако сме безсимптомни. ДжиПито не ми го изписва като в Германия. Така, че айде по-кротко.
218
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
240 интересно ти българин ли си? Не говориш като такъв? И само да припомня, бай Га*ньо е нарицателно за българите дето ходят по чужбина да правят далаверка. Мислят се за много успяли и богати, но са про*сти келиперджии и скрънзи, които все се подиграват на сънародниците си в България! Не е зле да прочетеш произведението на безсмъртния Алеко, че като го даваш за пример, да знаеш с кого го асоциират хората. Хайде жив и здрав да си!
217
16
 
6
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 2 години
Щото са много "умни", вижте им държавите как са "уредени", колко са "богати" и "образовани" и ще ви стане ясно защо и в това са на опашката.Бaй *** oще от времето на Алеко е номер едно в Европата......само че отзад напред.
216
4
 
20
 
! Отговори
ЕвроСкапа-н-ц-и преди 2 години
Ау, Европата се е загрижила за нас. ЩЕ НИ ОГРАНИЧАВАТ...
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 230 ти по принцип си против ваксините, но си се интерисувал коя да използваш?! :)))) wt* :))))))