Заев: Вярвам, че ще решим поисканото от София до края на годината

Сред конкретните крачки, по които се работи, е ненамесата във вътрешните работи
69
Заев: Вярвам, че ще решим поисканото от София до края на годината

Пътепоказателят, краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка, която е работа на ЕС с България, са конкретните крачки, върху които работим, и вярвам, че ще ги решим до края на годината.

Това заяви днес премиерът Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос за това кои са конкретните крачки, които българският държавен връх вчера е поискал от Скопие да изпълни по време на срещите с еврокомисаря за разширяване Оливер Вархей, съобщи за БТА агенция МИА.

Още по темата
"Вярвам, че през всички тези месеци досега изграждаме допълнителни приятелства, търговията расте, имаме взаимни инвестиции в двете страни, сътрудничеството между институциите е все по-видимо, инфраструктурата между двете страни все повече и повече се подобрява, тъй като не е важно какво ще бъде договорено формално, а е важно и да подобряваме общото сътрудничество и инфраструктурното свързване между двете страни", заяви той.

Той обясни, че най-напред е необходимо да има дипломатическа нота, в която ще се посочи, че краткото име е тъждествено с дългото име, тоест че Северна Македония е същото като Република Северна Македония, и че нямаме териториални претенции, че не се намесваме във вътрешните работи, както и в малцинствените права. Той посочи, че става въпрос граждани на Република България, които имат възможност като хора, като индивиди, да търсят правата си, както е и в Република Северна Македония, както е уредено това и във всички други европейски страни.

Тук, допълни той, спада и секторното сътрудничество между институциите във всички области, включително в областта на инфраструктурата, образованието и труда и социалната област, както и културата, спорта и здравеопазването. Според Заев е важно и да се реагира при реч на омраза, преди всичко самите институции да внимават във всички свои дейности да изграждат приятелство, а не да провокират определени вражди, както и да водим разговори, да отправяме апели, когато става въпрос за частни субекти.

Той изрази готовност България да стане вторият партньор на страната след Гърция, който ще се грижи за македонското небе.

По отношение на паметниците Заев заяви, че голяма част от паметниците, каквито има и в България, и в Северна Македония, трябва да бъдат в дух на приятелство, като добави, че фашизмът не бива да има етническо измерение.

"На определени наши паметници това вече е направено. Където пишеше "българският фашистки окупатор", сега вече пише "фашистки окупатор", защото не можете да обвините цяла нация за участие в Тристранния пакт по онова време, или нещо подобно. Така че относно това, за което питате - за промяната на названия, музеи и подбни - нямаме нужда. Нашите музеи са наред, има само определени мемориални комплекси, определени учебници. И в Северна Македония, и в България - и в двете страни, ще трябва да обучаваме следващите поколения в дух на приятелство", заяви Заев.

На журналистически въпрос дали ще се сменят учебниците по история Заев заяви, че няма, но че става въпрос за места, на които названието на приятелската нация, каквато е България, се свързва с фашисткия окупатор.

"Никъде в Европа не се споменава името на нацията, когато се говори за фашистки окупатор, и в този дух, в духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседството, е нормално да очакваме да се направи това. Установили сме определени слабости и в българските учебници, от българска страна също са готови да направят това, защото така се гради приятелство, защото нито внуците, нито децата и поколенията назад, нито пък в днешно време, можете да квалифицирате цяла една нация с определения", изтъкна Заев.

Еврокомисарят за разширяване Оливер Вархей посети София, където разговаря с българския държавен връх, като сред темите на разговорите беше и евроинтеграцията на Северна Македония. Българското държавно ръководство е повторило позицията на България относно Северна Македония, като е поискало Скопие да предприеме конкретни крачки и даде гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство, посочва МИА.
 


69
Още по темата: Зоран ЗаевРСМ
Още от Коронавирус
В Румъния мислят за задължителни ваксини за някои сектори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 3МЗайко се мисли сигурно за сърбе, но изпитва некакви чувства към нас, по добре е от предишния ка вал......хахахаха :))) Да присвояваш българската история и да е пишеш македонска, това означава за тех см ърт :)))
58
4
 
5
 
! Отговори
преди 3 седмици
Този кога ще каже наизуст "Аз съм Българче"?
57
4
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 3 седмици
Никаква аванта за тия предатели! Стопиране до дупка докато клекнат, а някой от нашите само да посмее да ни предаде! Ще бъде изяден с парцалите.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Северно макенце неосъзнато!!!
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гърците им свиха сърмите, накараха ги да се нарекат "Северна Македония", сега почнаха да плюят по нас, понеже сме по отстъпчиви.....хахахахаха :)))
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зайко как е с албанския? Че от другата година е официален език в тая кочинка, наречена мако-маке-дон И Я и ония.
53
1
 
16
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
България никога нищо не е искала...спазвайте подписаните договори,бъдете почтенни с нас...вие обслужвате руски и сръбски...преследвате хора само защото са се самоопределили като българи,учите децата си да мразят нашите...и гео...съюзниците ви подкрепят тези престъпления...можем и без ЕС...можем и без САЩ!...без България не можем!...Справедлив Свят...или да го погребем по-добре!!!България посочи Западните за членство...добронамерено...вие на лобисти мафиоти плащате да лъжат по света...Вето!
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
do 52по- мазни му.три от великите българи лаянян дебелеевски и тиквънций велики и приятелите им мутри лаянарски които те управляват и крадат вече 30 години няма
51
4
 
21
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 седмици
Зоран Зайков каза,че мъкедонците за идентичност не преговаряли.Прав е човека-как да преговарят за нещо дето го нямат?
50
3
 
26
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 седмици
Заю като че си глътна езика,когато от Португалия казаха,че езикът им произлизал от българския.Макар че произлиза не е много точно,а по точно е откраднат.Англичаните казали,че футболиста Горан Пъндев бил по стар от държавата си???Срам бе Заьо...срам и резил...
49
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Ако нашите мекерета бяха мъже на място-Зайо Байо беше лесен-безсрочно в чакалнята(както направиха гърците) и щеше да клекне!Както е гладен да граби еврофондове...
48
7
 
27
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 седмици
-В Македония ние говорим македонски -каза Заю на чист български...
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вервай си Зайко....хахахаха :))
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що за кратки,дълги имена и на нас ли трябва да заявява за това, нали е тръгнал да кандидатства за ЕС в който повечето държави са републики за държавно устройство,ако иска друго на тях да обяви какво избират по наименование,а тез подмятания,че изстрили или изчегъртали от паметниците им думата български от думите български фашисти та останала фашисти,че нека да ходи да ги търси понеже са обвързани със закона Магнитски престъпления с/у човешки права и корупция,че жертвите,що него,що тяхна корупция.
45
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
А пък на Тоя хич му се не връзвам! Докато говори ще ти обещае и Луната, но дойдат ли избори и правят мазало с антибългарските си изцепки!
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нов договор както е Крайовския с Румъния и България си връща Южна Добруджа, а сега си получава Вардарска Македония и проблема се решава завинаги. Вардарска Македония влиза в България и автоматично в ЕС.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 43В момента токът в Македония и Сърбия е по-скъп от нашият ,явно цената няма нищо общо с ЕС.
42
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей,глупци македонски вие трябва да ни благодарите че не ви пускаме в ЕС ,вие слепи ли сте или глухи ,не разбрахте ли какво представлява този съюз и къде сте се запътили ?
41
7
 
13
 
! Отговори
wer преди 3 седмици
Най-доброто, което можем да им направим е да ги спираме за ЕС. Иначе ще ги цакат с такси парникави емисии, тока им ще хвръкне и монополите ще им унищожат индустрията и селското стопанство.
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Макаците почнаха да се огъват, скоро и ще клекнат. Като клекнат им броим петдесет години в клекнало положение и тогава махаме ветото. Те после ще се наложи да продължат да клечат, ама няма да им го казваме от сега, хехехе.