Математик: Нов локдаун около 15 октомври при 7 хиляди заразени на ден

"Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", заяви проф. Огнян Кунчев
23 сеп 2021 09:09, Ния Христова
299
Лекари сигнализират, че 26% от COVID леглата в София са свободни, а 45% от българите са категорични, че няма да се ваксинират.
 
Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев смята, че скоро ще трябва да бъде наложен нов локдаун.
 
"В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до около 7 хил. заразени на ден. Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", обяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
На графика, която математикът показа, може да се види пик на заразените на дневна база през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.
 
"От ноември броят на заразените започна леко да се свлича, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязко спада надолу. На какво се дължи това - пълен локдаун от 29 ноември. Спряха училища, детски градини... Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища", обясни проф. Кунчев.
 
През юли-август 2021 г. броят на заразените започва тревожно да се покачва. Проф. Кунчев смята, че причината за това са "оптималните условия за разпространение на вируса" по Черноморието ни.
 
"Делта вариантът е много по-агресивен. Изследванията на китайските учени показаха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища болен от Делта варианта. Отидохме на морето и се заразихме. Сега децата тръгнаха на училище и няма начин това да не покачи броя на заразените", подчерта той.
 
Според него трябва да се носят маски и да се спазва дистанция, но това няма как да се случва изцяло при децата в училище. Математикът цитира изследване в Англия, което показва, че 40% от децата вече са минали някаква форма на коронавирус. 
 
Около половин милион българи официално са се срещали с коронавируса, но проф. Кунчев смята, че всъщност те са около 2 млн. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една истинска пандемия нямаше да изисква хора да пазят останалите хора около себе си. Застрашените щяха да си имат свой собствен начин как да си се предпазват без да заниамават останалите
201
3
 
47
 
! Отговори
ЛОКДАУН=ПОЛИТИКА преди 2 години
ЛОКДАУН СЕ ПРАВИ КАТО КРАЙНА МЯРКА ПОВЕЧЕ ХОДА ДА БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ!.......! Пример е Румъния - мес. март са на второ място място в ЕС по процент ваксинирани, при тежки ограничения- отличници. През мес. май президентът им ОТМЕНЯ всички ограничения и принуди и ВАКСИНАЦИЯТА буквално СПИРА! Сега Румъния е на предпоследно място по ваксиирани в ЕС, след нас. Проблем няма, но и при тях готвят нови ограничения, за да "МОТИВИРАТ" повече хора ДА СЕ БОЦНАТ......Извод: ЛОКДАУНЪТ Е ПОЛИТКА!
200
2
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Математик - ***!
199
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за локдаун спрямо АНТИ-ВАКСЪРИТЕ
198
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината ще се ваксинират с ваксини, другите ще се ваксинират чрез преболедуване, а сухите съчки ще топлят и тази зима доц. Мангъров
197
3
 
25
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Да дадем думата и на - метереолог да ни каже ще бьде ли сльнчево при новият - локдаун
196
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ох давайте го тоя пик, че да свършват тия мъки, всеки ден някой се изхожда по въпроса без да сме му искали мнението
195
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искат да ви принудят да се ваксинирате , ще го направят законно, закона за здравеопазването отдавна позволява налагане на задължителна ваксинация. Чудя се кой министър ще се престраши да го направи. Кой има топки :)
194
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходи се .
193
3
 
31
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
От тия локдауни , наистина тъз зима ще си ядете ваксинираните марсоли , щото хляба не пада от небето !!!
192
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 207 "Ще има пик, същият като на 15 септември" 130 души на ден фира са малко за ***. Някои държави имат толкова за 3 месеца, но на *** не му дреме. Вчера един лекар от БЛС каза, че сме свидетели на "затриване на нацията", но на *** продължава да не му пука. Той знае най-добре, защото е фаталист: ако го отнесе- отнесе го, иначе ще продължава да мизерства в дупката си: на него това му е смисъла на живота!
191
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖИВОТА НЕ Е МАТЕМАТ.За това не от всеки става математик.
190
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги гледам набодените и ми става ясно що сме били 5в под турско и 45г под съветско робство, а сега под глобално
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кичка Божурова Колко модели на геометрична прогресия може да има ??? Разлика в коефициента на умножение зависи от мерките и този коефициент е изменчив, но както и да е... това никой не може да го обори, най - малко пишещите тук. Ама сте спали по чиновете в училище ...
188
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този плаче за винкел XD
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има пик, същият като на 15 септември
186
5
 
17
 
! Отговори
ЖИВОТА НЕ Е МАТЕМАТ. преди 2 години
ЖИВОТЪТ НЕ Е МАТЕМАТИКА. Освен "кривата му" изчислена на база на теоретични коефициенти и субективни прогнози има и ЖИВИ ХОРА. Освен това няма как да ползва за основа статристически данни от миналата година, за да моделира прогноза за тази - НЕЩАТА СИЛНО СА СЕ ПРОМЕНИЛИ - много повече хора вече са изкарали вируса. Готов съм обаче да се обзаложа, че на 15 октомври няма да имате 7000 новозаразени на ден. . . ЛОКДАУН СЕ ПРАВИ КАТО КРАЙАН МЯРКА ПОВЕЧЕ ХОРА ДА СЕ ПРИНУДЯТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
185
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягай бе филмар. Голям страх, няма що. Кой изобщо им дава поле за изява на тея ***?!
184
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв математик, той тос не знае колко е 0+0
183
4
 
8
 
! Отговори
Кичка Божурова преди 2 години
До Анонимен 200. Порови се в нета и виж модела, който използва този професор. Тогава ще разбереш, че прави съчинения по картинки. За разлика от Витанов, този поне има модел.