Учени откриха "свръхчовешки" имунитет към COVID-19 при някои хора

Те можели да неутрализират различни щамове
29 сеп 2021 09:08, Петя Славова
192
Учени откриха "свръхчовешки" имунитет към COVID-19 при някои хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няколко скорошни проучвания показаха, че поне част от хората, заразени със SARS-CoV-2 през 2020 г., които след това са били ваксинирани с иРНК ваксини като тези на Pfizer или Moderna тази година, изработват "свръхчовешки" или "хибриден" имунитет, което означава, че произвеждат много високи нива на антитела, способни да неутрализират различни щамове на COVID-19 и други вируси, предава БГНЕС.

Още по темата

Проучване на университета Рокфелер в Ню Йорк констатира, че антителата на 14 души, ваксинирани с една ваксина, след като вече са били заразени с коронавирус, са успели да неутрализират шест щама на коронавируса, включително Delta и Aeta, както и няколко други свързани вируси, включително първия вирус, SARS-CoV-1, идентифициран през 2003 г. С други думи, тези "гъвкави" антитела могат дори да неутрализират други вируси. Антителата от ваксинирани хора, които не са преболедували коронавируса или неваксинирани хора, които са преболедували COVID-19, междувременно са били „безпомощни“ срещу някои от тези вируси или варианти.

"Разумно е да се предположи, че хората с хибриден имунитет ще бъдат доста по-защитени от останалите, а може би и от всички версии на SARS-CoV-2, с които вероятно ще срещнем в обозримо бъдеще", казва ръководителят на изследването Пол Биениас от университета Рокфелер Той подозира, че тези хора ще имат известна степен на имунитет срещу бъдещи вируси, подобни на SARS, които на този етап не са ни познати.

Друго проучване установи, че здравите хора, които са имали контакт с вируса и са се ваксинирали са придобили шест до 100 пъти повече антитела в сравнение с хората, които са били ваксинирани с една или две дози или преди това са преболедували след заразяване с коронавируса и не са били ваксинирани.

Вестник "Telegraph" публикува изследване, което установи, че до една трета от хората с предишна инфекция изобщо не произвеждат антитела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До потресен - Прочети чл. 29 т.2 от Конституцията и ще разбереш, защо само при тези боцкат единствено срещу подпис... :)
110
1
 
14
 
! Отговори
потресен преди 2 години
Не мога да си отговоря на въпроса: "Защо само при тези ваксини искат човека да се подписва ?". Това не е ли вид "тенекия" и ако е така, то каква ли е причината ?
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 125 ............Аз бях контактен на доказано болен от Ковид..... Абсолютно същата работа и в къщи, та и след това ходихме на тест за антитела - жената 3 пъти над нормата, моя милост отрицателен. Не контактен, а свръхконтактен съм бил в рамките на 2-3-4 седмици.
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бях контактен на доказано болен от Ковид. Той не стигна до болница, но имаше температура, отпадналост и разни други. Преди да го карантинират всеки ден (2-3 дни) съм бил с него, даже и на закрито. Брат му и майка му също ги карантинираха. Брат му изгуби обоняние, а майка му нищо. При мен също нищо... Знам за един пенсионер живеещ в село, където са останали буквално 2-*** човека - той и една баба май беше. Там се стига само с джип. Миналата година се зарази. Странно кой го зарази... :)
107
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Във Фейсбук чете, че от ваксините се получавали странични ефекти за болница, нали? :))))))" - Ами не, чел съм листовките на ваксините, в които си пише какви са страничните ефекти. Ти преди да се боцнеш прочете ли ги? Например в тази на Модерна на страница 6 пише следното "нарушения на имунната система с неизвестна честота" т.е. не е ясно на колко човека от боцнатите ще се случи и ако след 1-2 години пуснат нов вирус, познай кои хора ще имат проблеми - тези с нарушения на имунната система.
106
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно. Аз още не съм се заразил,но цялата ни фирма го преболедува по два и трипъти. След 8 ПЦР и антитела. Нито съм боледувалнитоимам антитела, нито ваксини си поставях. Аз хиперчовек ли съм.ПС познавам оше 5-6 души които са в същата ситуация.Ко прайм ?
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ни естествено, откога го говоря това нещо. Аз го имам тоя имунитет. Вече две години и грип не съм карал, въпреки че съвсем престанах да си мия ръцете.
104
0
 
8
 
! Отговори
Алоо114 преди 2 години
Ад също нама да платя за твоѝте меко казано странични ефекти! Дай Боже да си здрав след вапцането,да си бил с плацебото!
103
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Циркаджийските номера стават все по-слаби. Трябва да се гъделичкам за да се смея. Закривай!
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рокфелер си търси мутанти да изследване , трансплантация на наноклониране на органи за изчадията на фамилията, гущери
101
1
 
17
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Ха ха ,че то 90% от хората не усещат Ковида-природен свръх имунитет!
100
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бай ***, да всеки сам си решава дали да се ваксинира или не, но аз не искам да плащам за лечение от моите данъци за такива антиваксъри като теб когато се разболееш." - Аз пък не искам да плащам за лечението на ваксинирани получили странични ефекти. Ако боцнатите са съгласни да си плащат за тези неща, аз ще съм съгласен да си платя за Ковид, ако се разболея...
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Университетът Рокфелер мисля, че е стествено да каже, че има хайлендъри. Все пак Холивуд е на същия континент.
98
1
 
14
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
Тошко IQ-то след петата бустерна доза вече работи към контролната кула на летището като радар и топлинен сензор а вечерно време е телескоп към БАН преситжна работа...
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучването било прието без никакви резерви сред групата от 5 до 12 годишни в редица цивилизовани европейски страни!
96
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците искат трета, пета, десета доза и се чудят каква глупост да измислят, естествено всичко е за пари. Но истината е друга, при толкова много антитела имунната система се изтощава неимоверно, резултатът ще е фатален в един момент
95
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност мерките спират държави, в които или изобщо нямаше такива или наложените бяха изключително мек вариант на ковид диктатурата. Във фашистка Германия, Австрия,у Франция, Австралия, Гърция фашизмът си вилнее с пълнасила. Въпреки ваксинирането на населението. В Израел поне правят изследванияи дават по-реални резултати - заразата си се шири, въпреки близо 90% ваксинираното им население.
94
1
 
15
 
! Отговори
x-man преди 2 години
хахахахахахахахахах ох задавих се от смях
93
4
 
23
 
! Отговори
До Отговор 100, преди 2 години
"До антиваксъра Затова ли, в държави в които проведоха пълна ваксинация, сега спират всякакви мерки, а при нас тепърва ще запълваме болниците?" хххххх Тези държави си поддържат нива на заразени, а мерките ги спират, защото разбраха, че от тях няма никакъв смисъл - нито пазят от заразяване, нито ви даряват живот вечен. И защото искат да запазят все пак остатъците от икономиките и социалния мир в държавите си. Няма кой да търпи ковид-безчинства вечно!
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ПРИЛИПИТЕ : ПРЕДЛАГАМ МЕЗЕ ОТ УХАНСКИ ПРИЛЕП С БАНАНОВО МАСЛО 100гр - 25лв. + доставка.