Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?

Броят на заразените имунизирани у нас е много по-висок
1 окт 2021 15:48, Нели Христова
299
Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?
Снимка: БГНЕС

България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, цитиран от "24 часа".

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България”, коментира Витанов.

„Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, дори 600 лева за документ, при положение, че ваксината е напълно безплатна. Нещо повече – в България има изобилие от ваксини, те се поставят навсякъде“, каза още евродепутатът.

Лекари разказват, че имат пациенти в много сериозно състояние, в интензивно отделение, които признават, че всъщност не са ваксинирани и са си купили фалшиви сертификати. Здравните специалисти са категорични, че ваксинираните хора се заразяват по-малко от новия щам, както и преминават по-леко през болестта.

„Фалшивите здравни сертификати са от една страна престъпление, свързано с издаване на документ с невярно съдържание, тоест удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна използва този документ, за да премине границата или при други обстоятелства“, каза още евродепутатът.

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а за игра на руска рулетка със здравето.

„България не е единствената държава, в която има фалшиви сертификати. Преди дни гръцките депутати коментираха глоба от 5000 евро за фалшив сертификат“, каза още Петър Витанов.

Според Витанов се наблюдава и друг феномен. В казуса с фалшивите сертификати става въпрос за корупция.

„За съжаление много българи приемат на дребно корупцията всеки ден, за да решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното недоверие към властта и институциите“, смята Петър Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
7
 
10
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
Момчета - дето плюете майка България и българите на български език - не е хубаво това. Гнуснички сте малко. Гордостта няма да я разберете, защото сави малки душичките и сте продажници. Гордите българи са горди, защото ценят това, което са постигнали и наследили, те не са ксенофоби, те държат на семейството и рода си. Те се борят всеки ден с неправди, които идват от продажници, като вас. Но успяват да го правят много векове. Това е, което остава, а не вие.
169
9
 
0
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Имам високо образование и култура и съм достоен гражданин и данъкоплатец." -- също така си скромен :) "...и съм възпитан тук" -- личи си :)
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност и в България е същото каквото е в другите държави, но се пресмята на по-голямо население. Гражданите на България са под 6,9 милиона, но в България са примерно 4-5 милиона, а останалите 1,9-2,9 милиона са в чужбина, може и повече да са в чужбина. Навсякъде по света има фалшиви сертификати. Може в България да са малко повече.
167
3
 
8
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До до 160 давиго "напускайте Европа и обратно в Азия." ---- Моята държава е тук. Аз съм роден тук и съм възпитан тук. Имам високо образование и култура и съм достоен гражданин и данъкоплатец. Не съм извършвал престъпления и по тази причина не съм осъждан. Тази държава ми принадлежи, както и аз на нея. Ти за какъв се помисли? А, да. Ти се от "онези" европейци, дето още не плащате данъци, ама пафкате тревица и сте велики в главите си. Не си дорасъл да се разпореждаш кой накъде да ходи.
166
6
 
6
 
! Отговори
до Германец преди 2 години
"Що? Тангра ли ще ме накаже? :D".................Тебе господ те е наказал още при раждането ти, повече от това няма накъде.
165
2
 
16
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
България вън от ЕС и НАТО!! Тогава Еврогейците ще ни хванат за сертификата!!
164
13
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Не си позволявай да плюеш България и нейния народ!" -- Що? Тангра ли ще ме накаже? :D Най-стария народ... от 1300 години, 800 под нечий потуш. В новата история - тотална щета. Ама гордей си се с това наследство, щом няма за какво друго :)
163
1
 
13
 
! Отговори
Точно тук преди 2 години
е скрит ключът от палатката!!!!!!!!!!!!! 1.Продължително дрънкане (по поръчка) от страна "експерти" и "авторитети" за фалшиви сертификати. 2.Международен отзвук на "новината". 3. Външни рестрикции спрямо български граждани. 4.ПРИНУДА за масово вакЦиниране с нещо неработещо.ОТГОВОРЕТЕ, БЕ! Колко досъдебни производства ли други административно правни действия са предприети спрямо "фалшификаторите"??????????????
162
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте губили времето на хората с мало.умн.ите си сертификатчета.
161
10
 
4
 
! Отговори
Хисторик преди 2 години
Хан Крум е вкарал това диво племе в пътя точно за 30 години. В резултат от неговото царуване и неговите сурови закони е последвал 150 годишен период на възход известен още като Златният Век.
160
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрат да признават сертификатите, това означава, че нямат начин да ги проверяват, което ги прави абсолютно безсмислени.
159
2
 
9
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До Германец "Стръмна теза, както казваме в Германия. Много стръмна теза :)" -- Като ти е стръмна, си стой в Германия и си разговаряй с удобни за твоята парадигма хора. Имаш си държава, заявил си принадлежност (Германец), какво търсиш тук? Провокация или валидация? И за двете не си добре дошъл. Ако имаш да кажеш нещо, се аргументирай, другото е плюене и е признак на слаб характер и безсилие.
158
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 години
Трайте бе!Сезона съвсем скоро свършва и ще има правилно затваряне за всички.Догодина на моренце пак ела!
157
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ясно, защо им е на руснаците ЕС и САЩ да се разцепват?
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито жените ни са истински, нито политиците, нито прегледа от автомобила, нито сертификатите за ваксина. Нормално. Все пак става въпрос за БеГе.
155
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква ще е следващата простотия? Сертификат, че си ходил до тоалетната преди да пресечеш границата?
154
5
 
1
 
! Отговори
до 160 давиго преди 2 години
Аре сега и вие там къде пиете боза - напускайте Европа и обратно в Азия.
153
4
 
15
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До Германец - Българската държава принадлежи на един от най-древните народи в Европа. По отношение на зрелостта, критичното мислене и натрупаната мъдрост в България, държави, като щатите, са като тинейджър пред мъдър старец, поради простата причина, че историята им е кратка и са създадени от хора с определен тип мантатлитет, който се предава и до днес. Българинът е мнителен по природа и се конфронтира само при крайна нужда, защото е мъдър. Не си позволявай да плюеш България и нейния народ!
152
0
 
16
 
! Отговори
?????? преди 2 години
Нещо за съхранението на ваксините да кажете?Някак не ми се вярва починалите ваксинирани в моя град на 69,78,83 години/според РЗИ/ да са си купили сертификати.
151
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците сънуват и мечтаят ЕС или САЩ да се разцепят. Но по-скоро ЕС и САЩ на тях ще им го нацепят.