Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?

Броят на заразените имунизирани у нас е много по-висок
1 окт 2021 15:48, Нели Христова
299
Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?
Снимка: БГНЕС

България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, цитиран от "24 часа".

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България”, коментира Витанов.

„Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, дори 600 лева за документ, при положение, че ваксината е напълно безплатна. Нещо повече – в България има изобилие от ваксини, те се поставят навсякъде“, каза още евродепутатът.

Лекари разказват, че имат пациенти в много сериозно състояние, в интензивно отделение, които признават, че всъщност не са ваксинирани и са си купили фалшиви сертификати. Здравните специалисти са категорични, че ваксинираните хора се заразяват по-малко от новия щам, както и преминават по-леко през болестта.

„Фалшивите здравни сертификати са от една страна престъпление, свързано с издаване на документ с невярно съдържание, тоест удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна използва този документ, за да премине границата или при други обстоятелства“, каза още евродепутатът.

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а за игра на руска рулетка със здравето.

„България не е единствената държава, в която има фалшиви сертификати. Преди дни гръцките депутати коментираха глоба от 5000 евро за фалшив сертификат“, каза още Петър Витанов.

Според Витанов се наблюдава и друг феномен. В казуса с фалшивите сертификати става въпрос за корупция.

„За съжаление много българи приемат на дребно корупцията всеки ден, за да решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното недоверие към властта и институциите“, смята Петър Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A на доктора 100 тояги, че участва в такава схема.
189
10
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"вие какви по-точно сте" -- трябва ли задължително да се идентифицираме с някое племе? Аз мога и сам да стоя изправен, тенкюверимач.... Или с други думи -- пикaя на вашата идентичност (и на другите също)... "Пишете на български в български форум, а плюете българите." -- Плюем ганювете, не българите. Но при 80% наситеност, разбирам защо си се объркал :)
188
2
 
13
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
И много ми е интересно, тези, дето говорите на българите на "вие това, вие онова", вие какви по-точно сте? Някаква специална европейска раса, която се отличава с български цинизъм, ориенталско продажничество и алъш-вериш по отношение на род и държава, неясни принадлежности към недоразбрани европейски ценности? Що за мелeзи сте вие? Пишете на български в български форум, а плюете българите.
187
1
 
10
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
"Криворазбраната цивилизация" не е случайно произведение. Не е лошо "мошутата" и "авропейците" да го попрегледате и да си припомните.
186
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво сте се размучали срещу Европа бе?Всички карате немси коли или френски или италиански и тнт.Мечтаете за Европейски заплати и стандарт на живот.Без инвестициите от Европа - сте си гола вода и кал до колено.Земете млъкнете за малко!
185
5
 
4
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До Германец -- Моите дефицити не променят факта, че си фалшив и можеш само да плюеш. Ето още нещо за битието ти от "форумния професор" с дефицитите: Всичко, което пишеш, показва несигурност и незнание как да се справиш със света в момента. Всички минаваме през това. Светът се превърна в много измекярско място само за няколко години. Просто не забравяй къде ти е коренът и бъди по-положителен.
184
11
 
5
 
! Отговори
до 193 давиго преди 2 години
Българите генетично са азиатци.Така че твоята държава е някъде далеч на югоизток. Някъде от севрозападен афганистан са се довлекли българите в Европа. Тоест - просто бежанци , които като всеки бежанец не са се вписали в обществото което е благоволило да го приюти (Европа).
183
3
 
10
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До Германец "А кога ще ни дават заплати като в Германия?" --- Показа ли се най-накрая? :) Германецът на българска заплата... Да, ***, Германия има много да научи от България. Всеки народ си губи пътя понякога. Нашият сега се буди, но германският в момента го приспиват. Между другото мизериите в Бългрия през последните около 10 години ставаха с удобното благоразположение на обичаната ви канцлерка.
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 131, ако живеш в България си първия с ум и разбрал как функционира света! Това е точно така за съжаление! Искаше ми се да друго, но това са фактите! Поздрави от Швейцария!
181
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец - ти не си Германец, щом искаш да ти ДАВАТ заплатата. Германецът РАБОТИ за заплатата си. Впрочем Българинът също. Има един червени комунисти. Те са свикнали всичко да го им ДАВАТ, но не са нито Българи нито Германци.
180
6
 
3
 
! Отговори
Безмилостна истина преди 2 години
*** народ - слаба държава....Крайно време беше да се прочисти нацията от болни мозъци и този момент настъпи...
179
7
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Никой не се интересува от битието ти." -- А кога ще ни дават заплати като в Германия? А кога магистралите ще станат като в Германия? А кога... Да продължавам ли? Или викаш у бастунстана всичко е мед и масло? Ние трябва да се учим от вас дори :)
178
5
 
9
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До Германец - Никой не се интересува от битието ти.
177
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно, ние нали все гледаме да минем метър... Заслужаваме си го, честно казано, лошото е, че хора, които са съвестни, ще пострадат благодарение на тези хитреци.
176
0
 
13
 
! Отговори
От Германия преди 2 години
В Мюнхен гръмна по новините че имало хванати със фалшиви ваксинационни книжки. На всякъде има измами. Това са обаче едно много малко малцинство. Основния процент от хората са си честни.
175
8
 
2
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"И два пъти годишно социален работник те проверява, как гледаш децата си, ако са родени в Германия." -- много неща за битието си научих от форумните професори днес :)
174
1
 
6
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До Германец "също така си скромен :)" --- Това не е хвалба. Това е описанието ми. Ти като отидеш на интервю за работа в любимата си Германия и те попитат какво можеш, скромно мълчиш нали? Виждам те вече - нямаш аргументи. Обикновен провокатор.
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 194 Съгласен съм с теб освен че България можело да са малко повече. Малко повече спрямо кого? Ако ни сравняваш с Германия сигурно си прав, но да се сравняваме с народите от нашата черга. В Гърция, в Румъния в Словения, Словакия в Унгария.
172
1
 
11
 
! Отговори
Препоръчвам ти преди 2 години
До Германец ...да изгледаш един стар филм с Нино Манфреди. Казва се "Хляб и шоколад". Какъвто и щеш да се пишеш тук, ако наистина си в Германия, дойчовците не те бръснат за джанка. И два пъти годишно социален работник те проверява, как гледаш децата си, ако са родени в Германия.На германец ще се правиш само пред бабките в родното си Долно Нанагорнище.Чупен зи хаген, лапен зи мухен - ферщеен?
171
3
 
9
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ам голям праз. Има сертификат, има фалшификат - няма сертификат, няма фалшификат. Толкова е просто ...