Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?

Броят на заразените имунизирани у нас е много по-висок
1 окт 2021 15:48, Нели Христова
299
Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?
Снимка: БГНЕС

България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, цитиран от "24 часа".

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България”, коментира Витанов.

„Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, дори 600 лева за документ, при положение, че ваксината е напълно безплатна. Нещо повече – в България има изобилие от ваксини, те се поставят навсякъде“, каза още евродепутатът.

Лекари разказват, че имат пациенти в много сериозно състояние, в интензивно отделение, които признават, че всъщност не са ваксинирани и са си купили фалшиви сертификати. Здравните специалисти са категорични, че ваксинираните хора се заразяват по-малко от новия щам, както и преминават по-леко през болестта.

„Фалшивите здравни сертификати са от една страна престъпление, свързано с издаване на документ с невярно съдържание, тоест удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна използва този документ, за да премине границата или при други обстоятелства“, каза още евродепутатът.

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а за игра на руска рулетка със здравето.

„България не е единствената държава, в която има фалшиви сертификати. Преди дни гръцките депутати коментираха глоба от 5000 евро за фалшив сертификат“, каза още Петър Витанов.

Според Витанов се наблюдава и друг феномен. В казуса с фалшивите сертификати става въпрос за корупция.

„За съжаление много българи приемат на дребно корупцията всеки ден, за да решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното недоверие към властта и институциите“, смята Петър Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** кратуни в Брюксел не са раждали по-голяма глупост от въпросните сертификати.
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другото изумително качество на тоя вирОс е, че неговото съществуване е пряко зависимо от вярата в негоГлей как напредна медицината, Славчо!
148
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще стане когато ЕС се разпадне? Какво ще прави момата България която е 100% зависима от ЕС. На кого ще ходи да се предлага и да проси със скъсаните цървулки и торбичката? Дали изобщо някой има нужда от употребената мома България?
147
7
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Тука няма нито един антиваксър. Всички вярват в ковида и го приемат абсолютно насериозно." -- Стръмна теза, както казваме в Германия. Много стръмна теза :)
146
3
 
8
 
! Отговори
Фалш преди 2 години
Че какво у нас е истинско?! Всичко е фалшиво. Упадък, разруха, безхаберие - това са истинските неща в БГ. Просто фалшът и ментето се продават - истинското не върви!
145
3
 
11
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
И сега за да няма фалшиви сертификати ще сложат чипове във ваксините за да не може да излъжеш системата ,разбиратели как лека полека съ всяка съпка се изпълнява пророчествата в Библията!Новият световен ред е тук вече дали ще остане си зависи от нас ,на бунт народе на бунт борете се за свободата и живота си това е връщане назад няма свобода или смърт!
144
4
 
6
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До "Антиваксър не вярва някой да е умрял от ковид," --- Тука няма нито един антиваксър. Всички вярват в ковида и го приемат абсолютно насериозно. Това, което не може да бъде взето насериозно, са опитите за натиск, лъжите и словоблудстването. Много е весело да люлеете истината до крайности, за да изглежда нелепа, нали? Пусти опорки, само да ги бяха измислили интелигентни хора, но не би...
143
3
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Радев иска да напусмеме ЕС да не можеме да бегаме да миеме улици в Германия а да работиме ангария на комунистите в България.
142
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, вчера четох, че и в любимата ви Русия ще правят ваксинацията задължителна. А, да ви е честито, тролчета! Без ваксина няма да има рубли!
141
5
 
10
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Българите само географски са в Европа. По манталитет са някъде между Анадола и Мала Азия. Темпорално са с единия крак в 18 век, с другия в 14-ти. Интелектуално и емоционално са токущо слезнали от палмите. Супер сте иначе, кефите ме :)
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новоговора, по Оруел, ни нарича антиваксъри, но ние сме хора, които имат всички , и сега внимавай, задължителни за страната ваксини.Ама как да обясниш това на едно дърво.
139
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксър не вярва някой да е умрял от ковид, но вярва че някой е умрял от ваксина. Трудно е да обясниш нещо на дърво.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро ми прилича на нова опорка толкова много фалшиви сертификати, та да оправдаят докторите некъдърността си да лекиват
137
5
 
8
 
! Отговори
Давиго преди 2 години
До Анонимен - "Тоя който беше казал че Европа свършва на Дунава или там къде започва да се пие боза - е бил прав." ---- Идеално, айде сега и ти, и тоя, дето го е казал, заминавайте там, дето не се пие боза, и не се занимавайте с България.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми стана интересно като пишете освен колко са починали от ковид, също и колко са излекувани. Излекуваните са повече,слава Богу, Та с какво ги лекувахте, като още нямало открито лекарство срещу ковид)))
135
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като биете барабана за глупости, нека ги спре та съвсем няма да има желаещи за дупчене
134
3
 
5
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Типично по бай Г....аньовски...
133
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че във всички страни се наблюдава много новозаразени с малко починали в сравнение с предходните вълни. Или са решили да тълкуват причината за смърт по различен начин, или ваксините действат. Каквото и да е, в България не се случва. Дания, Холандия, Швеция скоро ще забравят изцяло за тази глупост, но Българи, Румънци и тн. понеже сме по-умни ще се чудим какво се случва и ще стачкуваме, да не ни затварят кафенетата.
132
4
 
8
 
! Отговори
Пак Витанов преди 2 години
Пак този титан.Ам че глей в Израел бе и там не действат Значи и там са с фалшификати или просто ваксините не действат, *** кой да си признае. Никой не ще да се гледа разорен , след кат се е къпал в злато.
131
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя който беше казал че Европа свършва на Дунава или там къде започва да се пие боза - е бил прав.