Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?

Броят на заразените имунизирани у нас е много по-висок
1 окт 2021 15:48, Нели Христова
299
Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?
Снимка: БГНЕС

България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, цитиран от "24 часа".

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България”, коментира Витанов.

„Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, дори 600 лева за документ, при положение, че ваксината е напълно безплатна. Нещо повече – в България има изобилие от ваксини, те се поставят навсякъде“, каза още евродепутатът.

Лекари разказват, че имат пациенти в много сериозно състояние, в интензивно отделение, които признават, че всъщност не са ваксинирани и са си купили фалшиви сертификати. Здравните специалисти са категорични, че ваксинираните хора се заразяват по-малко от новия щам, както и преминават по-леко през болестта.

„Фалшивите здравни сертификати са от една страна престъпление, свързано с издаване на документ с невярно съдържание, тоест удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна използва този документ, за да премине границата или при други обстоятелства“, каза още евродепутатът.

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а за игра на руска рулетка със здравето.

„България не е единствената държава, в която има фалшиви сертификати. Преди дни гръцките депутати коментираха глоба от 5000 евро за фалшив сертификат“, каза още Петър Витанов.

Според Витанов се наблюдава и друг феномен. В казуса с фалшивите сертификати става въпрос за корупция.

„За съжаление много българи приемат на дребно корупцията всеки ден, за да решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното недоверие към властта и институциите“, смята Петър Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
7
 
2
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Радевите хора искат да напуснем ЕС и да се върнем под Руската опека, както бяхме 90-те години. От всякъде ще изкарат доводи. Ако може да ни изхвърлят от ЕС най-добре. В България центровете за ваксинация ги снабдиха с камери. Това ще кажа.
129
1
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Е те тва е цялото българско мислене. Не да видим как да оправим нещата, а как да ги заобиколим и да я прекараме тая "лоша" система
128
2
 
5
 
! Отговори
Глупаци преди 2 години
Ще се тествате на всяка гранница. И ще се набодете поне 4 пъти. 2-те дози в които са ви сложили в България плюс още 2 някъде в чужбина. Ха да ви е честито. А дефакто проблема фалшивите сертификати в Гърция е по-голям, но гърците ще си пътуват. И макетата си смениха името заради Гърците.
127
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами няма как при 280 милиона европейци ваксинивани, пробивите във ваксините да са два пъти по малко процентно от пробивите при 1,3 милона българи. Ние да не сме от друга планета. Просто има ишмар както винаги в Бг то.
126
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС просто трябва да изключи България от съюза.И да се приключи с тая агония. Българите са генетично азиатски народ и не принадлежат в Европа.
125
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъъпия българин пак се прецаква сам а иначе се мисли за умник
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега заради българския евродепутат, който предполагам е ваксиниран, ваксинираните с истински ваксини Българи, а това дефакто са почти всички. Та Всички честни българи ще останат без правото на свободно придвижване в ЕС. Защо. Защото един Български евро-депутат работи против България и личните си интереси. Нека се тества на всяка гранница по 2 пъти. А Българите да ходим да се ваксинираме в Румъния. Щото ваксините в България не ги признават.
123
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС са завършени rлупаци. Европейската идея е крах, а Европа на "свободното движение на хора, стоки и капитали" се търкаля в калта. Баopдак ! Всеки да се спасява по единично , а българите в България да правят всичко възможно за напускане на този ЕС и връщане към съюз с Русия.
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е напълно готов, но не работи. И носи рекордни доходи на Газпром. Защото ако газта потече по Северен поток 2 Газпром няма да има толкова високи печалби. Има решение на съда в Дюселдорф, което не позволява Северен поток 2 да заработи, и Газпром приема и не иска да оспорва и обжалва решенията на немския съд. Ситуацията е уникална - проект за милиарди който е напълно готов, но не работи и в същото време носи милиарди печалба за всички свои инвеститори.
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия трябва да реши за Северен поток 2 след решението на съда в Дюселдорф. ЕС се нуждае минимум от 9 месеца да разгледа документите и да вземе решение за разрешение на оператора на Северен поток 2 компанията "Норд стрийм". До тогава Северен поток 2, който е завършен и готов, няма да бъде пуснат в екслоатация. Това са 9 месеца на лукс и разкош за Газпром, подарени от Еврокомисията.
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
EС и НАТо ВЪН!
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като ЕС се погрижи кокошките да са щастливи, сега е наш.Спомняте ли си епидермоите по животните на хората и кви стана. Тук много се писа, че после е наш ред, но пак го обявихте за конспирация.
118
2
 
7
 
! Отговори
преди 2 години
А тези сертификати каква точно функиция извършват в полза на обществото ?
117
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе, правилният въпрос е ще спрем ли да се съобразяваме с натиска на ЕС?
116
6
 
6
 
! Отговори
tozi преди 2 години
Е няма как да му пука на *** конспираторски. Той няма намерения да пътува и излиза в чужбина. Той иска да живее цял живот на село, с ракийка, еврофутбол лек побой върху жената, пък децата му да блъскат 25 годишни бмв-та. Кво да правиш, меката на цървулите и чалгата е тая страна.
115
5
 
9
 
! Отговори
123, преди 2 години
Какви пазари, каква Европа бе, герберуга? Какво и колко изнася България за ЕС? Пазар сме. Ама за внос от там! Изнасяме - работна ръка, млади хора. Това бе целта да ни пуснат там. Вече не си и струва да се числим към ЛГБТ, в каквато коч*ина сепревърна този съюз.
114
2
 
8
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
До Анонимен 123А нещо да кажеш за таксите които внася България за членството си в ЕС?
113
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е сертификатът за разрешение на инжекциите за масова употреба? Него, поне, изготвиха ли го?
112
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук много хора са скъсали с действителността. Ако не ви харесва в Европейския Съюз, само отскочете до Грузия или Молдова. България без ЕС ще бъде още по-зле, защото ще загуби и малкото си пазари.
111
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то каквато "ваксината", такъв е сертификатът! Колко трябва да си ..., че да не схващаш основнияприроден закон на равновесието?