Допълнителни мерки, ако заболелите от COVID продължат да се увеличават

Според Стойчо Кацаров засега ситуацията е под контрол
5 окт 2021 17:00, Нели Христова
197
Допълнителни мерки, ако заболелите от COVID продължат да се увеличават
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че може да се наложат допълнителни противоепидемични мерки за физическа дистанция, ако продължава да се увеличава броят на хоспитализираните и на приетите в интензивните отделения.

Ситуацията засега е под контрол, добре организирана, няма хаос и се наблюдава много внимателно, увери той по време на здравен форум.

"Засега капацитетът на болниците е над половината, но те продължават и плановата си дейност и спешните си дейности. Имат значителни резерви да посрещнат още болни, но това не е неограничено", каза министър Кацаров.

Кацаров посочи, че има области в страната, в които само една болница приема заразени с COVID-19 и при запълване на капацитета й, е възможно пациентите да бъдат лекувани в болници извън съответната област.

Не би трябвало да има проблем при изписването на лекарства в ковид-зоните, допълни още министър Кацаров. В ковид-зоните прегледите и лекарствата са безплатни за здравноосигурените пациенти. Ако от пациентите се изисква плащане, сигналите трябва да се изпратят към Изпълнителна агениця "Медицински надзор", посочи още той. Кацаров припомни, че здравнонеосигурените пациенти ще бъдат преглеждани в ковид-зоните безплатно, но няма да получат безплатни лекарства.

Няма да позволя неспециалисти да извършват назални тестове за коронавирусна инфекция на учениците, каза за БТА министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който участва във здравен форум. Министър Кацаров беше помолен да коментира възможността за ежеседмично тестване на децата в училищата. Назалните тестове се извършват по-особено и неспециалист би могъл да навреди, обясни той.

Ако бъдат осигурени тестове чрез слюнка, тип "близалка", може да се правят. Дали се обмисля държавата да закупи такива тестове, министър Кацаров каза, че всеки би могъл да ги закупи, въпросът е да бъде организирано. Според мен, това в момента не се налага, няма нужда да тестваме децата непрекъснато, допълни той. Приели сме риска, че децата ще отидат на училище и ще учат присъствено и ако има болни деца, те ще се изолират, добави още министър Кацаров.

Проф.Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести каза по време на форума, че този вирус винаги ще го има и ще продължава да циркулира и мутира, докато има неваксинирани приемчици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
0
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Мерки има,да,ама никой не ги спазва и никой не контролира!Градският транспорт е пълен с хора без маски или под брадичката!Дискотеки-фул!Никакъв контрол,ама иначе-мерки-има!
167
6
 
0
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Нетрябва да има по 3000 болни на ден, а по 3000 умрели на ден, за да си мръдне пръста това хм... "правителство".Децата ходят на училище, заразяват се, прибират се, заразвяат семействата си. А "правителството" прави на пук, за да не постъпва като лошото правителство на Бойко Борисов, дето беше овладяло пиковете. Ама тука се правим на интересни. Жалка история.
166
0
 
0
 
! Отговори
до 1-н преди 2 години
Тия държави с пресните ваксини и с високия процент как я карат?
165
1
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До 1-н= За тези които се боцкат поради насилие от вакс-мафията, негодните ваксини са по-добрия и животоспасяващ избор, за да си получат открития лист. Какъв ти е проблема?
164
0
 
0
 
! Отговори
1-н преди 2 години
какви мерки веше удължите срока на годност на ваксините с изтекъл срок на годнсот вместо с три месеца, направо с една година ли ве?
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
живея заради денят на въжето, тогава ще си пукна от кеф
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да позволя неспециалисти да извършват назални тестове за коронавирусна инфекция на учениците...Назалните тестове се извършват по-особено и неспециалист би могъл да навреди, обясни той...............................................................................................Не го харесвам,но тук ме спечели.Един човек да помисли с главата си!
161
0
 
12
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
Какви допълнителни мерки, като в момента няма никакви.
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха! Някой да е "вцепенен" от Кацаров?
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо няма ли сега отново да възложи проучване на онзи инстититут, дето никой не го бръсне за нищо? Да разберем защо при вече натрупания опит, повече информация и "по-добра" организация смъртността при "успешното"служебно правителство е по-висока от тази при "нефелниците" от ГЕРБ? Преди ГЕРБ бяха виновни. Сега кой е виновен?
158
1
 
8
 
! Отговори
man преди 2 години
При тази смъртност, за седмица се затрива населението на едно средно голямо българско село. България няма нужда от това точно сега.
157
5
 
19
 
! Отговори
:D преди 2 години
Всичко било наред по 100 - 200 починали на ден. Тоя срам няма, егати мерзавеца.
156
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция... Всички оваХани с първа доза НЯМАТ право на сертификат. Докато не приемат втора, ще правят тестове.Нали е ясно нататък...Островните държави - начело с Австралия, са опитното поле...
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма протестиращи? Няма кой да плаща ли???
154
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви да са резултатите? Нормално е да имаме такива министри...Те бяха избирани от Радев по единствен критерий - омраза към Борисов и ГЕРБ.
153
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този безхаберник и некадърник още ли не си е подал оставката.
152
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви допълнителни мерки, като в момента няма никакви. Вие можете да налагате, но никой няма да ги следва. Пандемията е извън контрол, сега се надяваме да отшуми сама.
151
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 159 "80% сме! Миналите ги свалихме мяколко хиляди човека на площада, и на следващите няма да цепим басма ако се наложи!" Явно не си живял през Комунизма, но тъй като си докарахте Радев с ДС, нека ти обясня: ще отидете един два пъти на протест. ДС ще ви намери кои сте (да, бе значение колко сте) и ще започне един по един да ви прибира: за неплатени данъци, за нарушения, има за какво, а ако няма, ще "намерят" те. Не си давате сметка какво си докарахте,но скоро ще започнете да разбирате
150
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесът заминава, умира. Такива ваксини ще ви набием на вас, дето се издържате от нашите данъци. Свят ще ви се завие. Скоро идва видов ден, кърлежи такива.
149
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 156 "Само гледай, скоро ще е. Само да минат изборите." ---- 80% сме! Миналите ги свалихме мяколко хиляди човека на площада, и на следващите няма да цепим басма ако се наложи! Да не казвам, че и по-голямата част от органите са от 80%, та ако ще се налага задължително ваксиниране, този път няма да има кой да ги опази!