Кога да потърсим спешно лекар при COVID симптоми?

При задушаване е задължително
5 окт 2021 08:17, Ния Христова
22
Кога да потърсим спешно лекар при COVID симптоми?
Снимка: Pixabay
"Симптомите на инфекция с нови щамове коронавирус могат лесно да бъдат объркани с признаци на ТОРС, но се различават по факта, че честотата на дишане може да покаже явен проблем с белите дробове. Колко вдишвания в минута са причина да се обадите на лекар", обяснява имунологът-алерголог Владимир Болибок, предаде БГНЕС.
 
"Загубата на миризма отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме", каза Болибок. Пациентите все по-рядко се оплакват от нарушено обоняние заради новите щамове на COVID-19. Други признаци на COVID-19, като кашлица и треска, се различават малко от симптомите на обикновена ТОРС.
 
"Няма определени симптоми, които са били например при" алфа "щама (така наречения британски щам на коронавирус - бел. ред.). Преди година имахме изразен симптом - загуба на обоняние, но сега е по -рядко срещано ", казва още Болибок.
 
"Най -важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава. Ако се появи задух, това е най -опасният симптом. Просто трябва да запомните, че ако човек няма проблеми, честотата му на дишане не трябва да надвишава 20 вдишвания. Ако човек седи спокойно, но диша по-често, това означава, че нещо не е наред с дробовете му", обясни Владимир Болибок.
 
Лекарят добавя още, че ако човек се намира в покой и дишането му е повече от 20 вдишвания в минута, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега хипохондриците си мерят вдишванията на минута... До коментар #20 - ако дишаш по-често (това означава задушаваш се), имаш време - няма да умреш докато дойде линейката. Инфекцията не се развива толкова бързо. Просто белите ти дробове не са на пълния си капацитет и трябва по-често да дишаш да осигуряваш кислород. (Тези, които изкачват Еверест казват, че е като да тичаш и да дишаш през сламка.) Трябва и да започне лечение на пневмонията де.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Най -важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава." Аз ако стигна дотам че да почна вече да се задушавам, и да се обадят на 112 няма да ми помогне много - докато дойде линейката сигурно вече ще съм умрял!
13
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 2 години
"Загубата на миризма отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме", каза Болибок." Лечение на какво??? На обонянието ли??? Не съм чувал за такова лечение да има. Две мои колежки, пенсионерки, загубиха обоняние още миналата година при първата "вълна". И какво? Направиха си PCR тестове, излязоха положителни, самокарантинираха се, и нищо друго им нямаше!
12
3
 
2
 
! Отговори
доцент Мангъров преди 2 години
Звънете ми по всяко време. Пристигам с пълна чанта аспирин и чай.
11
4
 
13
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
Загубата на обоняние отдавна не е основен симптом на ковид-19. Даже е доста рядък при Делта варианта. И защо обсъждаме статия с някакво преписано интервю от руски сайт от преди половин година, не знам.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарят добавя още, че ако човек се намира в покой и дишането му е повече от 20 вдишвания в минута, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ.-----------========------------Господ, който е вашата ваксина, няма ли да помогне и в тоя случай? Да премахне задуха на правоверния? А ако не го премахне, въпреки молитвите, значи много грехове е натрупал задушаващия се и му е време за съд.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"доста хора потърсиха лекар, влязоха в болница"Точно така. Виж оня фелдшер и жена му как се махнаха от болницата. Е, умряха, ама това нема значение, нали е СЪС а не ОТ
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никви лекари. Мангъров каза - пижамката, в леглото и чай. Това е вирус. Някои съчки ще изгорят.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Никога. Лекарят ще ви убие. Не се ваксинирайте, не спазвайте мерки и не ходете на лекар." - Сарказъм ли долавям или си куха лейка?
6
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога. Лекарят ще ви убие. Не се ваксинирайте, не спазвайте мерки и не ходете на лекар.
5
17
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Спешната помощ може да се избегне с ваксина.
4
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Да се ваксинират дрътите. Младите кихнеш, пръднеш и си оздравял :))))))))))))))))))))
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от притеснение също се учестява дишането
2
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразен с Ковид ходех и на работа миналата година,оти парите са ми по важни..те са над всичко!!
1
2
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Когато вече четете собствения си некролог - е време да се обадите за час при личния Ви лекар. По- рано не бива да го безпокоите...