Трайно не стигат медсестри у нас

Заплатите им с 30% по-ниски от тези на мъжете
67
Трайно не стигат медсестри у нас
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри у нас са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз.

Тези данни припомни заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

За достигане на това равнище, средното за ЕС, са необходими още 30 000 медицински сестри, стана ясно на кръгла маса на тема "Пандемията от Covid-19 и влиянието ѝ върху жените-медицински специалисти в здравеопазването".

Иванова посочи още, че 80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете.

От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 14 643 лица-медицински служители. Нови 58 случая са регистрирани през последното денонощие. 9 от тях са установени при лекари, 19 - при медицински сестри, 15 - при санитари, 2 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ами нема да има медсестри..Докато такива НИЩОПРАВЕЩИ "величия" като оня русенски "Началник на болницата" има МИЛИОН И ЧЕТИРИСТОТИН ХИЛЯДИ лв годишна "заплата"..!!!!!...???.ЗА КАКВИ ЗАСЛУГИ?...Е,ако КРАДЛИВИТЕ АНТИДОКТОРИ като него се лишат от милиона,ще има и за медсестрите,а никоя от тях няма да избяга,ако заплащането им е добро И У НАС!
37
1
 
5
 
! Отговори
дада преди 2 години
Щото ще пращаме македонски космонавти. Ние сме над тези работи.
36
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Лейтенант от ЗапасаТова е така, защото Българина е алчен !
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАТОВА ПЪК ПРОФЕСОРИ ИМАМЕ НАЙ- МНОГО В ЕС! НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗРЕДЯТ ПО ТВ ВСЕКИ ДЕН ГОДИНА И ПОЛОВИНА!
34
4
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Човече спирам да пиша, просто от хора с товя голям и обширен "личен" "опит" не се излиза на глава! :) Ха със зраве, че както е сега здравната ни система в най-скоро време само на това ще разчитаме тука! Инак сериозно ако знаеш къде дават на медицинските сестри по 6000лв Кажи сподели дай повече инфо, ама да не е пак от "личен" "опит"! За толоз пари доста лекари ще се прижалят да станат мед сестри да ти кажа!
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 кажи къде е тва да ида и аз, щото сестрите работят по 12ч. А такива пари са заплата за половин година, не месец.
32
2
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Това пак от "личен" "опит" ли го казваш или ... ??? :) Щото инак ако е от личен опит значи също си кардиолог и си го правил? Та здравей колега!
31
3
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Не съм го казвал ама пак ше го повторя, значи от хора с "личен" "опит" като твоя няма измъкване! Ама поне малко от малко да те светна! Значи Държавна болница без трудов договор няма да ти кажа! Ама сега гледай и трупай личен опит! А не като тебе да трупаш "личен" "опит"!!!
30
4
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Еми и аз от личен опит ти казвам бре и аз съм ходил в оная къща дето е в манхатън близо до лас вегас обаче! Даже там няма да ти разправям какви пари даваха! И космодрум имаше даже! До къщата! Нема да ти казвам, че и Мъск беше там и изтрелваше коли до Марс!! Еееее!!!
29
2
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Абе 37 явно ти си човека с "личния" опит! Да бе и аз чух че един приятел на друг един прятел си бил купил къща в манхатън ама близо до лас вегас! Абе от личен опит ти говоря бре!!! Вервай ми!!! :)
28
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Това е дивия капитализъм в БГ ! Това искахте по площадите 90-та, няма да се оплаквате !
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Условията в болниците са под всякаква критика, няма хора, работи се нон-стоп и на всичкото от горе ти плащат смешни пари-по-малко от на продавачка в магазин, дето може да стане всеки. Добре дошли в БГ, където квалифицрания труд е най-мизерно заплатения.
26
1
 
1
 
! Отговори
алф преди 2 години
няма старшно градска мобилност обира кадрите. стей сейф
25
4
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Дааа само ще направя коментара над това "от личен опит го говоря. Познавам хората и им виждам материалното състояние. Мед. сестра ..." Значи от личен опит казваш? Говориш от личен опит!? Значи не знам какво разбираш под личен опит но ако си чул от приятел, че неговия приятел познава един дето ...! Значи много си далеч от личния опит да ти кажа! Но поне явно си от хората дето си мислят, че могат да мислят! Абе "кадърен" си! Спор да няма!!!
24
3
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
До голяма степен се прав. Факт е обаче че медицински сестри и въобще лекарски персонал са в недостиг в световен мащаб. Не е работа за всеки. А истински медик си е звание , не работа. По същия начин е с учителите. За съжаление тези професии особено на запад са превърнати вече в обикновен бизнес. Личен опит
23
5
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Значи като почнеш да говориш измишлотини и се чудя дали не живееш в някакъв твой измислен свят! Значи на 34г съм от Стара Загора кардиолог съм преди 3г. започнах работа в една старозагорка болница! Заплатата ми беше 1130лв + ваучери в размер на 50лв. Работих там докато се оказа, че здравната каса не плащала на болницата и ми орязаха заплата с 40%! Значи не говоря за това, че казваха, че нощния труд щал да се плаща или извънаредните също! Така, че МОЛЯ ТЕ не говори ИЗМИСЛЕНИ ГЛУПОСТИ!!!
22
5
 
2
 
! Отговори
решено преди 2 години
Всички ОЗДРАВЯХА от "системата ни убива" с помоща на сестра Мая Манолова и юмрука на д-р. Румен Радев
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова и интереса към ваксинирането е нулево!!!---------======---------Ми *** тогава.
20
3
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Да вземат от Гърция или Франция, там без ваксини, не ги пускат да работят. Да, ама не, кой ще работи в банановата ни корумпирана страна , за заплата, близка до минималната? Свършиха се балъците.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доверието в здравеопазването е нулево!!!Затова и интереса към ваксинирането е нулево!!!