Трайно не стигат медсестри у нас

Заплатите им с 30% по-ниски от тези на мъжете
67
Трайно не стигат медсестри у нас
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри у нас са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз.

Тези данни припомни заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

За достигане на това равнище, средното за ЕС, са необходими още 30 000 медицински сестри, стана ясно на кръгла маса на тема "Пандемията от Covid-19 и влиянието ѝ върху жените-медицински специалисти в здравеопазването".

Иванова посочи още, че 80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете.

От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 14 643 лица-медицински служители. Нови 58 случая са регистрирани през последното денонощие. 9 от тях са установени при лекари, 19 - при медицински сестри, 15 - при санитари, 2 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада си изпоуволни поголовно мед.сестрите, задето не искат да приемат Благодатния Еликсир на Вечния Живот. Та остава и ние това да направим, нали все обвиняват ***, когато не копира от Запада.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми така е, защото мъжете са лекари!
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В "модерното и технологично" здравеопазване на България вилнеее див феодализъм.Разликата в заплатите между самите лекари, между лекари и сестри, между сестри и сантиари се различават значително.Един лекар с 1000 граждански договори като "мъртва душа", пари под масата и .т.н получава към 150 000 лева месечно.Една сестра при унизиелни условия около 800- 900 лева.Санитарят е защитен от минималната работна заплата 650 лева.Доверието в здравеопазването е нулево.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато преди години мед. сестри сигнализираха с протестите си, че труда им е оценен безобразно ниско, никой от управляващите не им обърна внимание. Логично тези жени напуснаха здравеопазването или напуснаха страната. Ролята на управляващите е да мислят 100 години напред за държавата, а не да си пълнят личните сметки.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторята ги направихте милионери - пари от заплата,пари под масата,пари от частните им кабинети,пък сестрите стоят на минимална заплата..е няма да има кой да ви работи
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдам. Десетилетия на минимални заплати, дълги часове и ужасяващи условия на труд, както и отношение, все едно са втора ръка хора ... да се чуди човк, защо младите препочитат да рабоят в кол център.
12
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
Вярно ли бе? Че то вече не остана никой да работи за жълти стотинки в очакване на "светлото бъдеще"... Да не може да си плати елементарните нужди и с труда си да прави милиардери дебелогъзи държавни номенклатурчици и "Бизнесмени"...
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То като и толкова има не е за вярване,ще ви работи някой за минималната заплата,ай скитир
10
2
 
17
 
! Отговори
Св преди 2 години
Сетихте се. Както и с учителите. И по 10К да им направите заплатите, няма скоро да изкопате нови. Моя роднина преди 5-6 год. взимаше по 450-500 лв./мес като мед сестра. Освен че беше мизерно, подигравки, тонове безсмислена документация, която тя собственоръчно печаташе за нейна сметка в копир центрове. Безумие. Махна се, отиде в производство - чисто, спокойно. Сега взима х4. ... Не иска и да се сеща за мед. сестра. Има още три колежки там мед. сестри.
9
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 2 години
да търсят в Германия и Англия, там е пълно с български мед. сестри
8
2
 
13
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Верно ли недостигат? 30 години ги държаха на минимална заплата, предпочетоха да си бият камшика и сега подмиват гръцки и немски бабички, отколкото да живеят като просяци тук.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вземат тогаз медицински братя :))) --- ама всички братя са шведи а те не щат да бачкат
6
5
 
10
 
! Отговори
dvb преди 2 години
Някой форумец знае ли дали сега има някаква минимална заплата за сестри, независимо дали в болница, към ДжиПи и т.н.? Майка ми около средата на 2000' години, мед сестра в Търново също замина и си изкара почти всички години до пенсия навън. Още си пази последният фиш от БГ, и беше под 200лв, и да, беше под минималната защото беше наета по някаква програма от бюрото за труда за уж непълен ама си бачкаше пълен че и от горе..Изгонихме сестрите и санитарите с ниски заплати после недостиг имало..
5
1
 
8
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Да бе да, цирка да върви , но някой скоро ще пострада ми се струва !
4
1
 
4
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 2 години
Може и още и още и още най-дълготрайно!Като скамахте без да знаете защо скачате, сега скок в ___+___ дълбок.
3
2
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
След Месец Може да Влезнем В Хуманитарна Криза.Тия Не Взимат Никакви Мерки
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И се сетихте чак сега? От 20 години е така. Така е и в повечето икономически сектори - няма хора. И ковидът няма нищо общо.074
1
6
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да вземат тогаз медицински братя :)))