Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират

Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри
11 окт 2021 18:00, Нели Христова
204
Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Според шведски учени, ако на хората бъде платена сума около 17 евро, за да се ваксинират, онези, които се колебаят, ще бъдат спечелени на страната на имунизацията. Това също така ще доведе и до доближаване до колективния имунитет.

Експериментът установява, че малките парични стимули увеличават усвояването на ваксините с четири процентни пункта, което се равнява на повече от два милиона души при възрастно население с размерите на Великобритания, например.

"Подозрението ми е, че ще бъде като чая и бисквитите, които получавате, когато давате кръв. Това е благодарност, малка награда в знак на признателност за това, което сте направили. Това просто кара хората да се чувстват малко по-добре и да се ваксинират за доброто на обществото", казва Питър Инглиш, бивш председател на комисията по медицина по обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Имунизационните кампании са в застой в много западни страни, като някои държави все пак предлагат стимули, за да накарат населението да се ваксинира. Поощренията включват безплатен братвурс в някои части на Германия, 25 евро в Сърбия и възможността да спечелите пълни университетски стипендии в американския щат Делауеър, САЩ. Президентът Байдън иска да въведе 100 долара стимул в цяла Америка.

За проучването си изследователи от университета в "Лунд", в Скания, набрат 8 286 доброволци в Швеция на възраст между 18 и 49 години и ги разделят на случаен принцип в пет групи. Едната група е оставена сама да реши, дали да се ваксинира, а три от останалите групи са подложени на евтини "тласъци", предназначени да увеличат желанието за имунизация, като например да ги накарат да изброят приятели и семейство, които биха могли да защитят от инфекция.

На хората от последната група беше казано, че ще получат ваучер, който да прекарат в магазини или ресторанти на стойност 200 шведски крони, ако получат първата си доза в рамките на 30 дни.

Само това възнаграждение има значително въздействие: 76% от получателите са се ваксинирали в рамките на определеното време, в сравнение със 71,6% от контролната група, според статия, публикувана в Science. "Това е доста значителен ефект", казва Ерик Венгстрьом, професор по икономика и един от водещите автори на изследването. "Четири процента може да не звучат много, но ако мислите за това като дял от 25-те процента от хората, които не се ваксинират, това очевидно затваря празнината към колективния имунитет."

Венгстрьом казва, че парите изглежда са били достатъчни, за да убедят хората, които са се колебаели. "Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри", обяснява той. "Той е насочен към тези, които са безразлични или просто все още не са го разбрали. Това може просто да им даде тласък и да им помогне да преодолеят опасенията си."

Грубите изчисления на екипа показват, че мярката може да спаси около шест живота на всеки 100 000 възрастни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 евро ще им дам да ги ваксинирам лично.
122
19
 
2
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
17 евро ли!?Родните антиваксъри за шише ракия и два пакета цигари, и майките си ще продадат и като бонус цяла седмица ще тролят в нета каквото им поръчаш!
121
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРОУЧВАНЕТО Е ПРАВЕНО В ГВАТЕМАЛА А НЕ В ЕС, ТАМ ЗА 17 ЕВРО ЩЕ СЕ НАБОДАТ! ЦЕЛТА Е КАТО ПРЕДЛОЖАТ 170 ЕВРО В ЕС, ВСИЧКИ ДА АХНАТ И ДА СЕ НАБОДАТ, ЩОТО ВИДИШ ЛИ , ИХА ДАВАТ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ОБЯВЕНОТО!
120
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато видя Боко Тиквата в затвора ще се ваксинирам и даже аз ще им платя 17 евро.
119
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за 1700 евро нама да се ваксинирам. Но ако видя в затвора Бирисов, Гешев ,Доган,НОЩ и всички от ГЕРБ , ДПС ,БСП ,които унищожиха България ще отида да се ваксинирам доброволно.
118
1
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
*Ricardo Bosi , *Australia One
117
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли колко се плаща по принцип на доброволци за тестване на ваксини? Милярдерите от фарма мафията си спестиха тези разходи, като просто си купиха сзо и най- влиятелните държавни глави и еврочиновници
116
1
 
15
 
! Отговори
... преди 2 години
Не знам дали следите събитията в Австралия , но са на прага на гражданска война . Гледайте в YouTube обпащението на юРикардало Боси лидерач на партия Australia One към народа . Ще стане страшно ...
115
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли, Бил Гейтс не е ваксинирал децата си никога.С нищо.
114
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брях, на овците животеца толко ли струва ве, 17 еврака и са в кошарата.
113
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турчето- изобретател на файзер дали се боцна вече или още дава път на по- нуждаещите се?
112
3
 
12
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
500 000 евро и ще се ваксинирам. Съжалявам, но претенциите ми са доста по-високи от мизерните 17 евро :) Сумата трябва да покрие неработоспособност поне за 10 години. При това без увеличенията през годините!
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше това това безумно рекламиране на ваксинките, ви гарантирам, че щяхте да имате в пъти повече ваксинирани. Обаче неистовото крещене на поредните спасители наостри вниманието намного хора.Аз лично рядко гледам телевизия, но ако държа на някакво предаване, за да изтърпя рекламите ги слушам, за да запомня какво да НЕ купувам.Маркетинга на сиропчета е много зле.
110
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЪВ ГЪРЦИЯ ДО КОЛКОТО ПОМНЯ ДАВАХА 150 ЕВРО ЗА ДА СЕ ВАКСИНИРАШ! А НАШИТЕ НИ ПРОБУТВАТ ПРОУЧВАНЕ ЗА ДА НИ БОДНАТ ЗА 30 ЛЕВА!
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 126: Готвят, ако го позволим. От нас зависи.
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина върви един голям експеримент. Подозирам, че е само генерална репетиция за това, което ни готвят за в бъдеще.
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали пишеше някакъв швед тук? Пардон, Бау, лекар и т.н. Що си трае? Шубе го е да не го наврем в *** г.з!
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите, бихте ли споделили от къде черпихте инфо, за да решите да се ваксинирате. Това не е подигравка, въпросът ми е сериозен, благодаря!
105
1
 
19
 
! Отговори
... преди 2 години
Тук хората по 300 лв. дават за да не ги ваксат , тия със 17? тръгнали да пропагандират :D
104
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето ще са боднат за тая сума не са хора🏋🏾