И да умирате по улицата, тотален локдаун утре е много малко вероятен!

Проф. Витанов: Приближаваме границите на възможностите на здравната система
14 окт 2021 16:45, Елка Василева
246
И да умирате по улицата, тотален локдаун утре е много малко вероятен!
Кадър: архив, Bulgaria ON AIR

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 октомври 2021 г. Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 10 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят“, написа математикът проф. Николай Витанов във Facebook.

„Ето, днес се появиха Варна и Стара Загора. Затова: Хора от областите Варна и Стара Загора – пазете се! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.

Още по темата

Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. В Източните Родопи и в Плевен положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават.

Проблемна зона в Западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Благоевград и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.  

Утре е 15.10. Напомням прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Виждате, че картите потвърждават тази прогноза. За разлика от други колеги имам доста опит от работа с политици. Няма да ви наложат тотален локдаун. Винаги съм казвал, че моята математическа логика е една, а политическата е друга. И това, което важи, е политическата логика, защото политиците взимат решенията. И да почнете да умирате по улицата, вероятността от налагане на тотален локдаун (такъв какъвто имаше март - април миналата година) утре е много малка. Но да видим, утре ще коментирам.

Днес базовото репродуктивно число е 1.239, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия  усещат засилващия се натиск…

Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 22 области са с такова разпространение. Вчера бяха 18. И този показател се влошава.

Нека да намекна още нещо (за танца на слона в стъкларски магазин). Вчера ви показах картинка за еволюцията на разпределението на заразата по вързрастови групи. Вижда се как  вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал.  Това е алармен сигнал, това е алармен сигнал - написах го 3 пъти, нали. Слонът танцува в стъкларския магазин.

Накрая да апелирам към вашия интерес. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва. Някои части от телата на някои хора струват и повече - например задните части на Дженифър Лопес бяха оценени на доста стотици милиони долари. Тъй, че пазете тази ваша скъпа собственост. Тя ви осигурява двете най-важни неща - здраве и живот.

Не се ловете на приказки, че е добре да живеете безхаберно и да се заразявате. Може да си причините повреда на скъпата собственост, която да ви струва десетки хиляди за поправка (ако изобщо може да се поправи). Защо да се охарчвате, като може с малко внимание и спазване на елементарни мерки и без паника, да преминете през тази пандемия с неповредена материална основа на съществуването ви. Това ви предлагам аз. Съветвам ви да теглите една .... на тези, които ви предлагат друго и да ги оставите да си повреждат биособствеността, колкото си искат. Това си е тяхно право“, написа проф. Витанов.

 


246
Още от Коронавирус
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
1
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 1 седмица
Е , ПА ДА МРИАТ !
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много зле горкия :)))
210
1
 
7
 
! Отговори
Мяу преди 1 седмица
Витанов, ако някога мъж забременее, това ще си ти!
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плурализмът ни доведе до момента в който гласовете на малкото можещи и знаещи са заглушени от крясъците на ордите неграмотни Балкански Юнаци.
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя е сексуален и психически изкълченяк! Или е по-пpocт и от Тиквата! Ама това не мисля, че е обективно възможно...
207
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Умрял ти е мозъка бе Витанов
206
9
 
8
 
! Отговори
Бгман преди 1 седмица
Егати льольото...продължава да спами с измислените си анализи като развалена латерна
205
9
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 1 седмица
Добре бе, досадник, арр млъкни вече!!! Ако ще умираме си е наша работа! Нали ти няма да умираш, к'во ревеш тогава!!! Живей си живота, ако верваш у Господ ше попаднеш у Рая, ние дека не верваме у Господ ше попаднеме у Ада, и сите ше сме доволни нали?! Тогава га ше спреш да лаеш???!!!
204
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боже,До кога ще го натрапват този.Народът го ненавижда.
203
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ТедДа се чуди човек що не те слушат тебе, като си толкова умен!
202
3
 
5
 
! Отговори
Тед преди 1 седмица
До кога такива баламурнеци ще се изказват..и ще дават наклон на хората1
201
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Витанов... Витанов искаш риза ли да ти купува? Дето си се прекръстил с неговото галено име? Или си Пухчо от Конвенцията?
200
3
 
2
 
! Отговори
Витанов преди 1 седмица
Нека питаме Витанката защо се възпалиха всичките след като дойде оня от СЗО да им се кара, че ще връщат комисионните. Нека питаме другия дежурен Пухи Илиев, лаборантчето от Берн, що мълчи за шести ден протести и побоища по улиците,с кучета, спрейове и палки срещу населението. Дръжте се, че минем ли 50% падаме под властта на глобалната ***.
199
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тук още ни убеждава във вредата от ваксуините един малък, сплотен и много пpocт колектив!
198
2
 
2
 
! Отговори
До 190 преди 1 седмица
Че той Боце си е безсмъртен. До 1 г. пак е на власт
197
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоталния локдаун ще се наложи около 5-10 Ноември и ще пращаме Кирето и Асан да си доучват в Харвард с 3.9% ...муахаха
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен195. Ти ли ще казваш кой какво да прави бе, шантавия ХАХАХАХАХАХАХА
195
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аре бягай и се ваксинирай козел!!!
194
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уважавам мнението на уплашените! НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ! И скоро няма да има кой да пише глупости тук. Но пъкн вие сте се ваксинирали и сте анонимните поръчковци....
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен189 А ти откъде знаеш, че не е вярно? Кажи, за да знаем и ние . Или си плямпаш ?