Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране

Преболедувалите е добре да засилят имунния си отговор, смята проф. Александрова
14 окт 2021 20:02, Петя Славова
234
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Снимка: БГНЕС

 Най-добрата защита срещу COVID-19 имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Това пишело в сериозни публикации, обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Това го казвам не за да насърча хората да се стремят към естествена инфекция - това крие доста рискове и може да има усложнения. По-скоро, за да насърча хората, които са го преболедували, в някакъв момент да помислят да засилят своя имунен отговор. Изследванията са категорични, че поставянето на ваксина след преболедуване наистина доста повишава защитата", допълни тя

Американският център за контрол на заболяванията не е поставил ограничение кога да се постави ваксина след преболедуването, но има значение колко време е продължило заболяването, колко силно е било проявено. Според проф. Александрова е добре това да стане, когато след прекаран ковид са минали 6, 8 месеца, година.

Според нея доста хора спазват мерките, защото през изминалите година и половина хората са разбрали, че това е един сериозен вирус.

"Мерките са нужни и то комплекс от мерки, на принципа на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия начин всяка мярка би могла да пропусне вируса, но идеята е следващата мярка, следващата филийка да блокира този, който е успял да се промуши през предишната", допълни проф. Александрова.

Още по темата

Тя допълни, че включително и хората, които са ваксинирани, особено възрастните хора и хората с имунни дефицити, трябва стриктно да продължат да следват мерките.

По думите ѝ ваксините предотвратят тежкото протичане на вируса, но те са едната страна на монетата, другата са мерките.

"Аз също съм ваксинирана напълно и по никакъв начин не смятам, че това е някаква вълшебна броня, която напълно ме предпазва, така че продължавам да следвам мерките", коментира вирусологът.

Според нея ваксината и лекарството ще вървят ръка за ръка, защото винаги ще има хора, които по някаква причина няма да бъдат ваксинирани, или дори да бъдат ваксинирани, няма да могат да изградят имунен отговор.

Вирусологът каза още, че навлизаме в сезона на грипа. Това, което притеснява експертите, е прескачането на цял един сезон на грипа миналата година. Първият въпрос е дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус достатъчно добре, а вторият - това, че грипните вируси не са засегнали човека през последните сезони, не означава, че не са засегнали други видове.

"СЗО наскоро каза, че за това време на годината нивото на циркулация на този вирус е много по-ниско. Това от една страна е хубаво, но от друга - грипът винаги може да се завърне особено с отпадането на маските, с умората от пандемията", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
7
 
7
 
! Отговори
До 136 Ваксър преди 2 години
"Всеки ден в България се ваксинират по 10000-12000. Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно". - Напротив, радваме се, че сте толкова всеотдайни и правите всичко за общественото здраве, както гласи пропагандата. Но кои ще намалеят прогресивно е рано да се каже.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек като си преболедувал няма да се разболееш, ама ще викат, че е от ваксината. Много плоско.
131
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
141 за тва не свърша пандемията, заради тия 4 милиарда, даже прогресира ;) но са ги сготвили дозичките да си ги вземете ;)
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема а на карате да са ванцинирвъме бес паре! Ниа знааме оти така сакаме!
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванцинете са упасни и ша ви порастат мустаки! Ама зад ушите!
128
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече са ваксинирани 4 милиарда души на земята! Какво още искат антиваксърите, марсианци ли да се ваксинират, че да имат доказателства за безвредност и ефективност!
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 136 на статистика са по милион ;)
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниралите се с "Янсен" може да са с бустерна доза на "Пфайзер" или "Модерна" --------------- нали беше една доза, сега и нея ли я направиха многодозна? лъжите нямат край
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради пътуванията ми и естеството на работата ми са ме тествали около 14 -15 пъти с ПСР и бързи антигенни от началото на пондевията досега. Ваксинирана съм преди 7 месеца. Всичките ми тестове бяха отрицателни.
124
7
 
7
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Всеки ден в България се ваксинират по 10000-12000. Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 месеца след преболедуване сте също толкова податливи, както неболедували и неваксинираните. Това показва науката и практиката . Ако търсите Книгата за оплаквания - в мангъра е.
122
1
 
0
 
! Отговори
Paradox преди 2 години
Какво цензорирате думата "м е с т и"?И що сложи минус на 130 пост? Това да не съм го казал за?
121
1
 
1
 
! Отговори
Paradox преди 2 години
Тая година явно ще се доминират. А интерференцията се мести към физиката.
120
2
 
3
 
! Отговори
Paradox преди 2 години
До 5 март няма регистриран вирус на грип у нас. Това обяви за БНТ доц. Любомира Николаева - Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБПо думите на доц. Гломб липсата на грип се дължи на няколко фактора - вирусна интерференция, предпазните мерки и ролята на ваксинирането."В момента не се виждат други причинители на респираторни инфекция. Може би защото в биологията има вирусна интерференция - обикновено един вирус става доминантен и това е COVID-19. Интервю с лейката от 05.03.21
119
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вакса ми се, вакса ми се да я забравя, вакса ми се, приятелю да я прежаля. Вакса ми се или ще пия, но като съм жив. Боже колко я обичам сигурно съм луд! Спри ме да не я убия видя ли я с друг с вакса. "Жоро Любимеца - Вакса ми се"
118
3
 
8
 
! Отговори
ехм преди 2 години
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниранеПълни глупости сйде стига, има колко статии които доказват че имунитета от преболедуване е в пъти по силен. Колко % сте чули да двойно боледували и колко заразени след ваксина. Еми в Израел 90% всички нови случаи са ваксинирани. Точка
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво сега? Има ли вирус и мре ли се от него? А? Искам само антиваксъри да пишат, защото са умни, много са чели и много са информирани!
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ParadoxАбсолютно си прав! Днес са измрели по-малко от вчера! Щото не са си издухали носа!
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксите нямат разлика, просто цирк "уж на избор", щом е минало през сзо е ясна историята
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес има едно ново антиваксърско попадение за книгата ми. Мислете! Не може само да се повтаряте! Ще Ви цитирам :)))))))