Проф. Христова за мерките: Ваксинирани и преболедували ще са привилегировани

Затягане се налага, много стръмно катерим кривата на заболеваемостта
14 окт 2021 10:28, Анисия Иванова
452

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви в "България сутрин", че все още текат консултации за мерките на национално ниво, но посочи повечето от тях. Планува се те да влязат в в сила от утре.

"Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и "зелени" паспорти.

"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, смята проф. Христова.

Още по темата

"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", отбеляза още тя.

"Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", настоя проф. Христова.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.

Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.

"Претоварени са съвестните лични лекари. Една част подходиха много "делово" с дистанциране от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана огромно претоварване за тях", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Училищните директори обявиха, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение. Проф. Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.

"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи проф. Христова.

Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.

Гостът в студиото се обърна към протестиращите, че циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен. Призова ги поне за спазване на дистанция и носене на маска.

Тя призна, че има някои неуредици при Ковид зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се у нас да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на Ковид-19 при най-тежко болните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 340 "Едно научих-моя преподавателка по биология ме скъса, защото твърдяп нещо, сьвсем убедено и тя каза: " Предпочитам да пиша 3 на човек, който се съмнява, отколкото на човек, който е абсолютно убеден" Оценката трябва да бъде на базата на истинността на казаното, а не на това колко "убедено" го твърдиш. От твоята учителка не е ставало учителка.
301
3
 
17
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Мен ме кефи короната вече две години не пътувам и излизам от квартала не повече от дваж на месец-два. Никога не ми е било толкова спокойно и усамотено. До преди година пуших по 3-5г амнезия на ден 13-15годин, сега ми омръзна и не пия, не пуша, нямам социални мрежи. Взех си еърпод про слушалки и по цял ден си седя с телефона и си цъкам из ютуб с премиум. Чакам да умра, от наслада. Радвам се, че не си направих деца, а си взех куче. Е са си се гушкаме и слушаме капчука. Акоциалното е чук.
300
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не разбират от медицина, а като латерни навиват. Все едно са толкова компетентни, че даже няма нужда да се замислят. Едно научих-моя преподавателка по биология ме скъса, защото твърдяп нещо, сьвсем убедено и тя каза: " Предпочитам да пиша 3 на човек, който се съмнява, отколкото на човек, който е абсолютно убеден". Ами мразех я, но колко е била права.
299
0
 
15
 
! Отговори
тя преди 2 години
Моята лична лекарка не мож я намериш!
298
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно тази леля, съседка от блока на скамейката, образно казано, дали чете какво мислят за нея? В днешно време е много лесно да получиш обратна връзка.29777. С повечето ютубъри комуникирам, но тези като изсрелят нещо в пространството и изчезват. Къде сте, да ми отговорите на въпросите?
297
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 332/336 " Намери си го сам." Ясен си.
296
1
 
7
 
! Отговори
До 332 преди 2 години
"Я си дай източника на тая глупост, да видим ТОЧНО за какво говориш." - Щях да ти го дам, ако не не беше нахалният тон, който използваш. Намери си го сам. Интервюто е излъчено по една от френските телевизии в началото на годината. Успех в търсенето! Може да потърсиш и другите източници, които споменах, и да се просветиш малко повече, ако мозъкът ти не е атрофирал от ваксината. Апропо, в замяна ще споделиш ли източника на изказването на Монтание за АДЕ, "погрешно интерпретирано от антиваксърите"?
295
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е сигурно. След като фигуранта е назначил фашисти, значи и той е фашист. Ако искате да живеете във фашистка държава, гласувайте за фигуранта.
294
0
 
4
 
! Отговори
Защото преди 2 години
До Мадам, е що така?имат контрол над тях и няма да пояснявам какъв, защото се подразбира
293
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колегата с предположението за концлагерите за невакснати е много прав. Това е един от плановете.
292
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 326/329 "Цитирам д-р Монтание заради думите му, че ваксините не са 1-ствено решение на кризата и че съществуват други успешно прилагани лечения.И че зад тази криза стоят изключително влиятелни хора, между които и Б. Гейтс" Я си дай източника на тая глупост, да видим ТОЧНО за какво говориш. :)))
291
2
 
8
 
! Отговори
До Германец преди 2 години
В Якоруда къде продават машини за пуканки?
290
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това и в Холивуд не могат да го измислят-за да съществуваш трябва да си болен или потенциално болен. За здравите няма място на този свят. Не ми беше хрумвало да съм сценалист, но ето я идеята. Да *** всички здрави или да ги затворим в концлагер. Привелигировани са болнавите и страхливите.
289
1
 
26
 
! Отговори
До 326 преди 2 години
Цитирам д-р Монтание заради думите му, че ваксините не са 1-ствено решение на кризата и че съществуват други успешно прилагани лечения. И че зад тази криза стоят изключително влиятелни хора, между които и Б. Гейтс. На въпроса дали не се страхува, че може да се озове в психиатрична клиника, както д-р Fourtillan, изказал мнението си за кризата, Монтание отговаря: Надявам се никога да не се връщаме във времето на Сталин, когато неудобните са затваряни в психиатрия. Просто държа да говоря истината.
288
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 327 "Аз го рабрах така" Нищо не си разбрал.
287
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз го рабрах така-вече не е привилегия да си здрав, а да си боледувал или ваксиниран. Здравето е вредно.---за фармата и за продажните лекари. Хора, пазете си сами здравето, че явно няма койдруг.
286
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 297 и останалите 316 Мне, "цитираш" имената, които циркулират по антиваксърските групи, и с които редовно си бържете г-а, без да имате най-малка представа какво цитирате. Като например д-р Монтание, който не е активен от повече от 10 години, Ковид -19 само го е чувал по телевизията и единствената причина да му се споменава името е, че антиваксъри с елементарни познания грешно интерпретират едно негово изказване за АДЕ. Трагична пародия на образовани същества сте антиваксърите.
285
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И докога с тези привилегии. Какво ще се случи ,когато срокът на ваксините изтече и сертификатите изгубят стойност.Ще последват нови мерки или пандемията ще се запомни като сензация.
284
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-късно януари, като скочат цените,ще го отнесете и за фалшивата пандемия. Този път разчистването ще засенчи всичко виждано от настоящето поколение.
283
2
 
30
 
! Отговори
Силва преди 2 години
За един месец имам двама починали познати....ваксинирани и разчитащи на ваксината.