Проф. Христова за мерките: Ваксинирани и преболедували ще са привилегировани

Затягане се налага, много стръмно катерим кривата на заболеваемостта
14 окт 2021 10:28, Анисия Иванова
452

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви в "България сутрин", че все още текат консултации за мерките на национално ниво, но посочи повечето от тях. Планува се те да влязат в в сила от утре.

"Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и "зелени" паспорти.

"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, смята проф. Христова.

Още по темата

"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", отбеляза още тя.

"Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", настоя проф. Христова.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.

Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.

"Претоварени са съвестните лични лекари. Една част подходиха много "делово" с дистанциране от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана огромно претоварване за тях", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Училищните директори обявиха, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение. Проф. Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.

"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи проф. Христова.

Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.

Гостът в студиото се обърна към протестиращите, че циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен. Призова ги поне за спазване на дистанция и носене на маска.

Тя призна, че има някои неуредици при Ковид зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се у нас да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на Ковид-19 при най-тежко болните.


452
Още от Коронавирус
Ваксиниралите се с "Янсен" може да са с бустерна доза на "Пфайзер" или "Модерна"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То е ясно, че целта е да бъдем очистени ние, здравите, които няма да си наврем безсмислено недоизпитани химии в организма и сме отикали ковида на крак без последици още миналата година. Ние сме прът в колелата на ковид фашизма и фарма господарите, защото си позволяваме да живеем, без да им ползваме стоките и услугите. Само не ми е ясно лакеите на фарма мафията какво печелят от това, освен пари, за да пишат и говорят против нас. За Бога,точно ние трябва да сме с привилегии, светът се крепи на нас
402
0
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
Има напредък - признава се вече, че преболедувалите имат имунитет. Преди няколко месеца, се смятаха, че са най - неблагонадежни, защото са се заразили и не са умрели!
401
1
 
9
 
! Отговори
Отвратен преди 1 седмица
Hякой ходи рано сутрин по форума с изтривалката и маха най-добрите коментари за да угоди на ковид мафията и направи мили очи на Сорос за да им финансират сайта. И кой на кого отговаря, не се разбира, защото номерацията се размества. Разбира се, не съм против да се премахват коментари които нарушават правилата, но тук случая не е такъв.
400
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сетих се за най-дългата бг дума: непротивоконституционствувателствувайте.Тотално потъпкване на основния закон на която и да е държава - това е което ни готвят.За кинтите няма проблем - който ги има достатъчно, и К-цията ще промени, има си начини...
399
0
 
3
 
! Отговори
преди 1 седмица
Хааха абе що се опитват да прокарват номера от западните държави тук в България... Просто номера тук няма да мине, освен ако не са просто мазохисти и искат да усетят хорското недоволство с пълна сила..
398
0
 
3
 
! Отговори
ертъу преди 1 седмица
До До 390До преди март 2020г. това което "науката" наричаше ваксина - предпазваше от заразяване и разпространение. А с тази, може и болница да отидеш, ама тото-то ти казва имаш шансове по-да не умреш. Само *** би нарекъл това ваксина и би го защитавал.Ами и ядене на лук и чесън също те спасяват от тежко протичане на всяка болест, включително и ковид, и поне има над 100г. тестване на резултати.
397
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смъртността рязко се увеличи след като пуснаха заразените с ваксина сред здравите.
396
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Привилегиите противоречат на Конституцията. Както и ограничаване правото на труд.
395
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А може ли 'непрелигированите' да дойдат на посещение при професорката, като е толкова отворена?!
394
1
 
15
 
! Отговори
а преди 1 седмица
дискриминация?
393
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 390 - Не е лошо именно ти да прочетеш поне една буква от официалната информация на производителите на ваксини, вместо да повтаряш чутото от телевизията. Нито БЕЗОПАСНОСТТА, нито ЕФИКАСНОСТТА на ваксините са потвърдени. Пише го в листовките (Пфайзер - 19 стр., Модерна 15 стр.). А случайно да знаеш, че в момента около 70% от смъртните случай от Ковид в Англия са на ваксинирани? Да, точно така и това го твърди Public Health England, а не аз. Чети, само с папагалстване няма да научиш нищо!!!
392
2
 
20
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
И лека, полека ваксините стават задължителни и ваксинираме мозъците си от прозряване на истината. Не съм антиваксър, но няма как за по-малко от 2г да създадат вакисна за непозната болест. После как да няма конспирации, самата времева линия на вируса е леко нагласена. А самите ефекти-дефекти от така нужната ваксина ще наблюдаваме след години.
391
10
 
4
 
! Отговори
До 390 преди 1 седмица
Ами как да го разбереш като си един от многото чукчи тук, които само лаят без да си направят труда да прочетат една буква откъдето трябва за да се ограмотят малко. Ваксините не пазят нито от заразяване, нито от пренасяне. Целта им е снижаване до минимум риска от тежко протичане на болестта. Изписа се вече един тон материали по въпроса......
390
3
 
14
 
! Отговори
Чудно преди 1 седмица
"Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса." Това изказване не го разбрах. Нали ваксината пазеше? И нямаше опасност? По логиката и чрез ваксинирането ставаш преносител?!
389
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 386 Имало преди 75-80 години едни места с големи железни порти и над портите лозунг с големи железни букви! А вътре имало едни мършави хора с жълти шестолъчни звезди и татуирани номера на ръцете! Това не е приказка за приспиване на деца!
388
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жизнената сила на тоталитаризма е страхътСтрах (който непрекъснато е подхранван с пропаганда) както от официалния враг на системата, така и страх от самата тоталитарна система. Това, че бруталността на системата е рационализирана чрез опасния официален враг, не я прави по-малко жестока или ужасяваща. При тоталитарните системи (от всякакъв тип или обхват) страхът е постоянна величина и от него няма измъкване.
387
5
 
49
 
! Отговори
Чоко преди 1 седмица
А защо аз, който съм преболедувал миналия декември нямам валиден сертификат в моента ?? Само преди месец си правих изследване на антитела и имах десет пъти над референтната стойност. Не е ли опасно да се ваксинирам ? Ами ако отключа някакво автоимунно заболяване, какво правим ? Всички хора преболедували през втората и третата вълна сега нямаме сертификати но тези ваксинирани преди 10 месеца все още имат. Нищо , че Кунчев ковидяса с две ваксини.
386
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неуморната официална пропаганда в корпоративните и държавните медии демонизира неваксинираните. Правят го също държавните и здравните власти, държащи се фанатично в социалните мрежи. Неваксинираните са новите Untermenschen, най-долната класа *** или врагът, който ново-нормалните маси са дресирани да мразят.
385
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
както параноичните конспиративни теоретици предупреждавахме през последните 18 месеца, че ще се случи, започна сегрегацията на хората, които отказват да сменят вярата си с новата официална идеология. Те са сегрегирани, напъждани от работа, забранено им е да ходят в университети, отказват им медицински грижи. Гоненията са повсеместни.
384
4
 
27
 
! Отговори
Мери преди 1 седмица
Продажниците политици и медицински "експерти" са срам и позор за своя народ и своите деди.