Бустерна доза се поставя 6 месеца след втората

Хората с висок процент на антитела да не бързат да се ваксинират
15 окт 2021 10:38, Ния Христова
41
Бустерна доза се поставя 6 месеца след втората
Снимка: БГНЕС
"Няма никакво съмнение в ефективността на ваксините срещу Делта варианта на коронавируса, макар че тази ефективност е намалена. Няма и никакви съмнения в надеждността и ефективността на четирите одобрени за използване в ЕС и в България ваксини срещу Covid-19". 
 
Това обясни пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен, имунолог и ректор на МУ - Пловдив.
 
Проф. Мурджева каза, че периодът на изчакване за ваксиниране след преболедуване e най-рано след шест месеца.
 
"Това е е експертното мнение на Консултативния съвет по ваксинопрофилактика. Има безспорни научни доказателства, че при повечето хора след преболедуване се образуват специфични антитела и имунни клетки срещу вируса, които траят дори повече от 6 месеца. Но дори да се ваксинират хората след 3 месеца, това не е проблем. Нашите данни сочат, че най-добрият имунен отговор е преболедувал и ваксиниран - тези хора имат по-добра защита от само преболедувалите или пък само ваксинираните", поясни още имунологът.
Още по темата
 
Според проф. Мурджева третата бустерна доза се поставя също  6 месеца след втората доза, но при хора със силно отслабена имунна система (СПИН, онкоболни, транплантирани, на хемодиализа, на кортикостероидна терапия).
 
"Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца. Препоръките са при тези хора с отслабен имунитет след 6 месеца да се постави третата доза", каза още проф. Мурджева.
 
Проф. Мурджева уточни, че преболедувалите хора с висок процент на антитела може да са спокойни, защото те са защитени и могат да не бързат да се ваксинират. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОСИ преди 2 години
1) Откъде вземат статистиката за %-то съотношение м/у починалите от ковид с и без ваксина? Нали причината се доказва само с аутопсия? 2) Да допуснем че числата са верни - ок. 95% от починалите били НЕваксинирани. Какво ни гарантира, че, ако се ваксинираме, няма да се окажем сред онези 5%? 3) Защо, след като и ваксинираните умират, говорим за "ваксина", а не прим. за инжектирана хранителна добавка?
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така на 6 месеца ?!! На всеки 6 дни трябва по 6 ,,бустерни'' ,а защо не и на 6 часа ,само кажете кой носи отговорност ако нещо се случи с ,,бустерирания'' индивид ! Кой? ???
13
2
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
За 1година и 8 месеца, вече трябваше да сме ги отвяли. А, ние си пишем в нета. Има много да се прави. Тези, които ни ваксинират, трябва да почнат да работят. Бил Гейтс-миньор. Ш.ваб и Шо.рос с тракторите на полето. Време е да се хванат на работа
12
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така на всеки 6 месеца, нали? бустерна, глупости... трета, четвърта, пета, шеста и така, доката шаваме.
11
5
 
21
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Убедихме се, че дозите няма да свършат никога. Пречим, защото сме живи. Ще останат само някои насекоми и синьо зелени водорасли.
10
6
 
26
 
! Отговори
До понти преди 2 години
Щото сертификат се дава не за анти тела а за податливост на медийна истерия, масова психоза и раболепие.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бустер след бустер и малко преди пенсия баш бустер.
8
4
 
17
 
! Отговори
понти преди 2 години
с какво естествено придобилите имунитет са по-долу от надупчените опитни зайчета ?!? Защо на тях ще дават някакви сертификатчета, а на нас - не ??? След като ефекта и при тях и при нас, според докторите де, е един и същ - придобит имунитет /независимо дали от ваксина или след преболедуване ?!?!?!/ А, Кунчев - кажи куче
7
4
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Накрая ще има абокат на *** и сутрин, обяд, вечер.
6
0
 
31
 
! Отговори
понти преди 2 години
Аз като имам доста анти-тела защо не ми даде сертификат Кунчев ?!? Защо игнорират естествено придобилите имунитет, а се занимават само с набодените ??? Справедливо ли е, а Кунчев ??????????????2
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За няма и година от както излезе ваксината, някои се надупчиха по 3-4-пъти и пак си боледуват и *** на общо основание. Интересно след година или три, по колко още дупки ще си направят? От тук нататък срокът между инжекциите ще се скъсява, няма да се удължава. Биг фарма не са луди сами да си прецакат джакпода.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 Сложи си я сам
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз разполагам с бустерна доза най ефективна от всички,кой е заинтересован да се свърже с мен!!
2
5
 
22
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Не моем да чакам половин година! Отивам още сега да си я сложа. Може и часовник да спечеля.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите две не свършиха работа, затова слагаме още от същото, белким стане.