Срещу COVID: Кунчев предлага алтернативни мерки или затваряне на дейности

В понеделник е свикано извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология
Обновена: 15 окт 2021 13:19 | 15 окт 2021 13:19, Нели Христова
295
Срещу COVID: Кунчев предлага алтернативни мерки или затваряне на дейности
Снимка: БГНЕС

Все повече региони в страната светват в тъмночервено заради разпространението на COVID-19. В понеделник министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология, за да се вземе решение какви допълнителни мерки ще бъдат въведени на територията на България.

От своя страна главният държавен здравен инспектор (ГДЗИ) Ангел Кунчев е изготвил доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 лица и повишения брой на заети легла в болниците. В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:
 
1. Достъпът до редица дейности  и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.
 
2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.
 
Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:
 
Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването е разпоредил доклада да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

Министърът на здравеопазването е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол.

Към 14.10.2021 г. 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 448,45 регистрирани новозаразени случаи на 100 000 население. Отчита се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период.

Седмичната положителност на извършените изследвания е 14,43%, с постоянна възходяща тенденция.

На територията на страната 14-дневната заболяемост варира от 115,76 на 100 000 в област Кърджали до 749,9 на 100 000 в област Видин. Засегнати са всички възрастови групи, като към момента най-висок ръст на новозаразените лица се наблюдава при децата. Ясна тенденция на нарастване на регистрираните случаи обаче се наблюдава и във възрастовите групи 20-29 г., 30-39 г. и 40-49 г.

Нараства броят на хоспитализираните лица. За последните 14 дни 7735 лица са потърсили болнично лечение спрямо 7276 лица за предходните две седмици или 459 лица повече (6,30%).

Нараства и броят на починалите лица. За последните 14 дни 1192 лица са починали от COVID-19 спрямо 1003 лица за предходните две седмици или 189 лица повече (18,84% ръст).

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, към 09.10.2021 г. от изследвани 2068 проби за целогенно секвенирани при над 95% от тях се касае за Делта вариант.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
27
 
! Отговори
Един преди 2 години
А ако всички ние спрем да плащаме данъци, какво ще правят такива като този?!
244
1
 
36
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Ало, Кунчев, кой ти дава право да дискриминираш хората? КОЙ СИ ТИ? Известно ли ти е, че има хора с непоносимост към ваксини? Известно ли ти е, че всички фирми, производителки карат всеки гражданин сам да носи отговорност за живота си при ваксиниране? Тогава в качеството си на какъв агитираш от сутрин до вечер?!? Българите не са безмозъчно стадо, което се нуждае от чобанин!
243
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви един въпрос, зададен във форума на друг сайт, гениален е.След като Кунчев е ваксиниран, има сертификат и все пак се разболя, то тогава тоя сертификат е документ с невярно съдържание,Като гоним хората за фалшиви сертификати, сега и Кунчев да обяснява.
242
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, пак сме с най-много "умници"! Чипове, четци, какво ли не. Чудя се, на кого му пука за нас, че да ни чипира или брои.Единствения плюс е, ако по малко платени продажници на ГЕРБ отидат да манипулират вота.Само простотии пишете, че не се и усещане.Голяма смехория
241
0
 
12
 
! Отговори
бай Гейтс преди 2 години
До Анонименсамо чипосани не вярвахте и ни се смеехте на конспирации ами на Ви
240
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо, какви 100 000 души видяхте в област Видин най-слабо населената? Как може да ползвате такива числа за съпоставка? Вие добре ли сте?! Статистиката не ви е вярна.
239
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагамтой да плати на тези, със затворените дейности! То много лесно се предлага, когато не е на твой гръб! Нали така, платений пажо?!
238
4
 
31
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Медицински комунисти!
237
9
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Просто трябва да въведат унифициран тест за антитела и който е боледувал да мине от там да си направи тест и ако има антитела да получи сертификат все едно ,че е ваксиниран. Това е. Всички останали които не са го карали е по добре да се ваксинират :)За боледувалите тест и готово.
236
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ако аз съм боледувал но нямам пср да ме дисриминирате.Защото не ви пука за здравето, а целта ви е сартификата и цифровия концлагерПСР не е задължителен, ако реша няма да го правя.Боледувах още преди да обяват за ваксините, и нямам сертификат, нито искам да имам. Но имам антитела.Според вас това ме прави престъпник.
235
4
 
4
 
! Отговори
чекист преди 2 години
До Лекарлекар си, колкото аз съм Тръмп!
234
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък никой поне веднъж не забрани да се плащат данъциАматьори!
233
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли е жив ? Жалко
232
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ще предложим алтернатива на Мунчев, а него ще го затвориме с номар на райрания костюм.
231
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, ам на избори със сертификат ли пак, хаха. Ще има ли кой да дойде да гласува, *** такъв. Едва ли в секцията ще седя д а чакам по малко отколкото ако пия кафе на барче. Ама не го домислихте нали, илинще вкарате новите разпоредби от 01. 12 за да ви изберем
230
9
 
48
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Аз съм неваксиниран лекар, хематолог и няма да се ваксинирам и не препоръчвам. Това е токсин, който ако не сега след време ше свърши, тъкмят се всяка година по 2 пъти да го слагат. 1вата грешка же Астра Зенека, много автоимунни и ракови след това вече са на яве. Не се занлуждавайте,не се давайте
229
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя кой е, че да предлага и да се очаква да му вървим по гайдата?
228
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куньо вярва ли в това, което ежедневно бълва, или му плащат?
227
3
 
38
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Медицински фашисти!
226
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще видите дали Андрешко, е положителен герой.Някои набедени за богопомазани, ще им се наложи сами да ходят в калта, от която са направени.