Срещу COVID: Кунчев предлага алтернативни мерки или затваряне на дейности

В понеделник е свикано извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология
Обновена: 15 окт 2021 13:19 | 15 окт 2021 13:19, Нели Христова
295
Срещу COVID: Кунчев предлага алтернативни мерки или затваряне на дейности
Снимка: БГНЕС

Все повече региони в страната светват в тъмночервено заради разпространението на COVID-19. В понеделник министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология, за да се вземе решение какви допълнителни мерки ще бъдат въведени на територията на България.

От своя страна главният държавен здравен инспектор (ГДЗИ) Ангел Кунчев е изготвил доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 лица и повишения брой на заети легла в болниците. В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:
 
1. Достъпът до редица дейности  и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.
 
2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.
 
Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:
 
Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването е разпоредил доклада да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

Министърът на здравеопазването е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол.

Към 14.10.2021 г. 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 448,45 регистрирани новозаразени случаи на 100 000 население. Отчита се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период.

Седмичната положителност на извършените изследвания е 14,43%, с постоянна възходяща тенденция.

На територията на страната 14-дневната заболяемост варира от 115,76 на 100 000 в област Кърджали до 749,9 на 100 000 в област Видин. Засегнати са всички възрастови групи, като към момента най-висок ръст на новозаразените лица се наблюдава при децата. Ясна тенденция на нарастване на регистрираните случаи обаче се наблюдава и във възрастовите групи 20-29 г., 30-39 г. и 40-49 г.

Нараства броят на хоспитализираните лица. За последните 14 дни 7735 лица са потърсили болнично лечение спрямо 7276 лица за предходните две седмици или 459 лица повече (6,30%).

Нараства и броят на починалите лица. За последните 14 дни 1192 лица са починали от COVID-19 спрямо 1003 лица за предходните две седмици или 189 лица повече (18,84% ръст).

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, към 09.10.2021 г. от изследвани 2068 проби за целогенно секвенирани при над 95% от тях се касае за Делта вариант.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
10
 
! Отговори
до 215 преди 2 години
Никой от нас няма *** но ти май да! Ако не от коронавирус то от злоба! Жена ми се ваксинира, а аз не. И още се обичаме!Обичайте се и вие, щото резервни жлъчки за хора не се продават!
204
0
 
8
 
! Отговори
хжгтжгтгжг преди 2 години
тебе трябва да затворимнямаш визия и мозъка ти бяга
203
1
 
22
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Идеално, днес платих водата и тя е увеличена със 100%. Сега как ще си мия ковида? Ще трябва да пестят вода. Еврейския съюз няма ли да отпусне пари за ковид вода или ще ги вземете за вас, както обикновено, а мухлясали крадци. Май скоро ще има и други бити и пребити смешници правещи се на управленци. Като сте големи специалисти защо здравеопазването ни е пълна 0? Веднага напускане на този скапан съюз.
202
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
206 то това в Германия не е изненада за никой. В Германия винаги си е вирял вируса на нацизма, той никога не е бил изкореняван. Та мисълта ми е че нищо ново под слънцето. У нас обаче това няма да стане. За сега само вербална съпротива и бойкот на местата в които искат сертификат. После и нещо много по-сериозно.
201
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкот!
200
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев по-добре да yмpе от ковид, отколкото да рискува да се покаже пред хората след тези предложения за мерки...
199
30
 
1
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Всеки ден в България се ваксинират по 10000-12000. Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно
198
18
 
0
 
! Отговори
204 преди 2 години
Откога глупостта стана мерило за революционност и смелост. Няма нищо по-жалко от сбъркана кауза. Накрая винаги губиш и ставаш за посмешище.
197
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, този бръмбар е изготвил доклада и днес - петък го е внесъл в МЗ. А министъра за чий свиква експертния съвет чак в понеделник? Щото днес е петък, края на работната седмица, пък после събота и неделя - почивни дни ... Не върви някак да си развалят рахатлъка. Пък и то ковида може да почака ... Няма нищо страшно ...
196
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такъв случай и аз ще гласувам за Възраждане. И ще пропагандирам за това всичките си познати. Ваксърите да се спасяват поединично. Не ми дреме.
195
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос:ами на изборите пред секцията има пак хора и се влиза в сграда с обществено значение - там как ше ни искате, с тест, зелен сертификат... Ам то никва избирателна активност няма да има, ама не мислите. Урзула и ЕС ви натискат заради тлъстите хонорари и неотчетена дейност, Срамота! Учител съм и призовавам всички колеги да преминем към ефективни стачни действия ние и други браншове. Пред училищата от понеделник и спиране на занятия, да не влизаме в час
194
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как нито един негов съсед не пусна коментар с точния му адрес. Един ред, полза за всички.
193
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, Кунчев явно затова се е скатал и се писа болен, за да не го бият хората като предложи тези щуротии.
192
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ще гласувам за този - И аз така ! Възраждане за сега май са единствени ? Или има и други?
191
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните от Афганистан позволяват поне на мъжете да се учат и да работят! Българският талибан Кунчев иска да отнеме на всички българи това право!!!
190
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 197 - Точно така !! Браво ! Само Бойкот !
189
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
191 наричаш лузъри българите, които са били против убийството на деца и невинни? Сериозно ли? Това означава че ако утре те задължат да убиваш деца на неваксинирани ще го направиш, така ли? За да си от правилната страна? И коя е правилната страна, я обясни? На *** Европата? На фаши Америка или на изнудвачите от Русия? Моята правилна страна е животът и достойнството на хората! Ние не сме доби*тък и бели опитни мишки. Борим се за правата си. За сега с мир и думи, утре с бой ако трябва!
188
0
 
27
 
! Отговори
Смях! преди 2 години
Няма да спазя и 1 мярка от тези които ограничават и малкото свобода която имаме !!! Бойкот !
187
0
 
28
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Следващата стъпка е неваксинираните в лагери с телени огради. А те просто хората го изкараха грипа миналата есен...
186
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не народ, а ***! Няма как да се каже по-добре.