МОН разкри фиктивни почивки на ученици, 8 млн. са източени за тях

Николай Денков дава на прокуратурата "Ученически отдих и спорт"
Обновена: 18 окт 2021 10:54 | 18 окт 2021 10:41, Анисия Иванова
250
МОН разкри фиктивни почивки на ученици, 8 млн. са източени за тях
Снимка: БГНЕС

МОН разкри фиктивни почивки на ученици в туристически бази, за тях от бюджета за източени 8 млн. лв. Това съобщи служебният министър на образованието Николай Денков на специална пресконференция.

През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, за тях няма документи, нито регистрации за тези 8 млн. лв., но те са платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от две години.

Министърът обясни, че има документна измама за надписване на фиктивни почивки на ученици. Проблемите на дружеството са още от 2005 година.

Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки. Денков обясни, че МОН е субсидирало по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащали по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

Проверката е по конкретен договор, сключен през декември 2019 с тригодишен срок. Министърът смята, че трябва да се проверят и договорите по-назад във времето. По думите му базите са били затворени и в тях не са се настанявал нито един човек, докато по документи е имало почиващи ученици.

"Искаме да видим документи, фактури за заплащане на парите, такива засега не сме видели. Не сме видели никакви документи, които да показват, че там е имало ученици",  каза Денков.

Дружеството "Ученически отдих и спорт” е регистрирано през януари 2005 година. То има 165 държавни имота, които представляват почивни бази. "Понастоящем в дружеството има 145 почивни бази, показва справка на МОН. По договор от 2 юли 2019 година то е длъжно на осигури отдих на малко над 48 хиляди ученици в поне 30 бази за срок от 3 години. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък”, посочи Денков.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. УОС е поискал и получил от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

 В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

След първия одит на МОН през август ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.

Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на УОС през това лято установили хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН. Такава е например ПБ „Фиш фиш“ – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ „Кранево - Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ „Балчик СПТУ - Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

Тези бройки са включени в ежемесечните справки на УОС за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.

Фиктивните резултати на УОС са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли т.г. възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

След събраните доказателства министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

Според Денков проблемите на дружеството са още от 2005 година. В момента в него са налични около 500 000 лева.


 


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 месеца
Само дето от УОС твърдят, че никой им е правил проверки и никой не им е искал обяснения. Нещо пак ще да е преизболно съшито с бели конци. После пак прокуратурата няма да си свършила работа и "Съсипаха я тая Държава"
239
2
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 месеца
По...добре от МОН да бяха...сезирали Арменския поп,отколкото...нашенската гешеффтура.Всички знаят,че Каскета е на пряк телефон с Кюлчето и естествено,последици за...крадците няма да има.
238
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До този момент няма нищо доказано. Чакаме доказателства за "кражбите" на ГЕРБ. Всичко е измислица на фигуранта и лакеите му.
237
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тва ГЕРБ-ерастите са много на.ли и про.ти хора. Ти им показваш и доказваш, че крадат и как го правят и те пак от сто кладенеца вода ще донесат да изопачат нещата. Глу.ави калинки. Колко трябва да си пр.ст, че да гласуваш за ГЕРБ ?
236
5
 
5
 
! Отговори
Хунта вън! преди 2 месеца
Поредният кьорфишек на хунтаджиите. Оказва се, че парите са откраднати от служебната хунта и това се потвърждава. Но трябва да бъдат обвинени ГЕРБ разбира се
235
2
 
5
 
! Отговори
3322 преди 2 месеца
Кои? ГЕРБ да крадат - не е възможно!Те и макя си биха продали за пари, камо ли почивките на децата ни! Това са децата ни би, *** ниедни!
234
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Най вероятно няма да има виновни.
233
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МОН разкри ли колко парички е гушнал този ,,почтен'' министър от соросовите фондации ?
232
3
 
13
 
! Отговори
Голяма герб калинка преди 3 месеца
бахиммамата крадливи гербажии
231
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гербаджията може да краде от всичко.
230
7
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
ДОРИ това да е истина, тя е нормална последица от прехода на БСП. Не можем да очакваме, че "връзването двата края" на държавата, което постигна Герб с управлението си, ще означава край на корупцията и кражбите, разцъфтели у нас благодартение на прехода на БСП. БСП работят на принципа : угояват те за да те изядат! И сега изваждат жертвите от списъчетата си, правейки се на голями герои, защитаващи бедните окрадени данъкопладци...БСП са една недостойна партия и трябва да се махат от политиката!
229
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Видими кадри на ГЕРБ . Резултатите :кражби .Запазена марка на Червеногерберите .
228
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и тоя почна Рашков Нюз да прави идват избори Вера Су Вера Су
227
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като заетите с образованието на подрастващите видяха какви некадърници се намърдаха да управляват тази година, в т.ч. и образованието, удариха го през просото. Поне да изкярят малко , че иде голям студ и глад! Важното е деса да запази статуквото си! Между другото какъв професор е Денков, че не се разбра досега!
226
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
В мътна вода риба се лови. Докато Рашков говори измислици, а друг прави лицеви опори злоупотребите ще растат. Където и да се провери по училища, детски градини, болници... кражбите са ежедневие.
225
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата потъва като верасу,а радев пълни гуша от децата !Оставка мутро
224
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво общо имат герб?Май месец радев каза ,че ученици ще почиват за сметка на министерството.е никой не почива, а парите потънаха в едни пликове в президентството
223
7
 
21
 
! Отговори
Другия път преди 3 месеца
Другия път, като някой ви казва че ГЕРБ са крадци, пак го наричайте комунист. Не, те не са крадци. Те са почтени хора.. Да крадеш от децата... немам думи.
222
7
 
16
 
! Отговори
Бойко Крадливи I преди 3 месеца
Докато народа е бил в Локдаун, в ГЕРБ е имало работа, работа и пак работа.
221
6
 
16
 
! Отговори
Той не краде преди 3 месеца
Той само си взима от държавните парички, но ще ги върне, честно! Кажи му крадлив гербаджия и повече не го обиждай.