Искрено и ковидно: Как спазвайки здравните мерки, държавата те наказва

Явно казусите трябва да се решават в съда
20 окт 2021 11:50, Александър Попов
192
Искрено и ковидно: Как спазвайки здравните мерки, държавата те наказва
Снимка: БГНЕС

Случаят е личен, но в подобно положение са хиляди българи. Преболедували са COVID-19, но никой не го признава, няма ги в регистри, не могат да си извадят "зелен сертификат".

Да спазваш здравните мерки, но да си без права

Може ли да спазваш здравните разпоредби и всъщност да останеш без права? От четвъртък в полунощ влизат новите мерки, при които, ако нямаш "зелен сертификат", може да си обикаляш аптеки, супермаркети и банки. Защото на другите места трябва да предоставиш сертификат. Дори и футболните фенове паднаха "под ножа", независимо, че се играе на открито. Има и друг вариант - харчиш заплатата за тестове през два-три дни и "живееш". В моето семейство всички сме в това положение.

Как държавата ни вкара в капан?

В края на март тази година дъщеря ми се разболя от коронавирус. Установиха го в изнесен пункт пред 18 поликлиника, с антигенен тест. След като излезе положителен - записаха я в РЗИ, обади ни се и полиция, за да запишат кои сме карантинирани. Нали знаете - не излизате от вкъщи, оставят ви храна пред вратата. С надеждата всичко да свърши след 10 дни. Само че малко преди "свободата" се зарази и съпругата ми. Карантината си продължи, а когато пак с надежда очаквахме повторната "свобода" - се заразих и аз. Изкарахме над един месец вкъщи - под карантина, заразени, лекувани по телефона от личния лекар. Симптоми имахме, но тестове нямаме, понеже спазвахме карантината. Както изискваха здравните мерки, наложени от държавата. И сега същата тази държава ни наказва.

Имаме антитела, но явно за властите тези антитела са от някой друг вирус. Защото хем сме преболедували, хем няма как да го докажеш. Независимо какво сочат всичките ти кръвни изследвания, включително и специфични такива, които показват наличието на вируса. Защото не си записан някъде, защото си спазвал разпоредбите на тези, които ни управляват. От утре съм аут от социалния живот или пък може би трябва да си търся сертификат "на черно"? Защото при наличните антитела нито един лекар не ме е посъветвал да си поставя ваксина.

Важно да уточня - имам всички ваксини, но явно нямам най-важната - тази, която да ми позволи сертификат. Може би съм антиваксър, защото вече и за това сме разделени. И двете страни крещят, мнение трудно можеш да изразиш, независимо колко си чел и на какви проучвания си създаваш позиция "За" и "Против".

Казусът с антигенните тестове

Сигурно си спомняте края на 2020 година. Хиляди хора се тестваха с антигенни тестове във фургоните пред болниците и медицинските центрове. Но нямаше разработена система, според която при позитивен тест на даден човек да бъде незабавно карантиниран или да бъде задължен да даде проба и за PCR. С което официално да бъде вписан в статистиката, а и да не разнася вируса.

И тогавашният здравен министър проф. Костадин Ангелов заяви, че пациентите, които имат такъв тест, ще отговарят на всички изисквания като PCR за 14-дневна карантина, а контактните им лица - за 10 дни.

Признаването на антигенните тестове за диагностика трябваше да даде пълната картина на заболеваемостта от коронавирус у нас. И да се взимат адекватни мерки за ограничаването му. Някой да е разбрал каква е картината? Май и мерките за ограничаването му са също толкова адекватни.

Е, в средата на 2021 г. стана ясно, че и всички, които са били заразени, но установени чрез антигенен тест, също остават "с пръст в уста" по отношение на сертификатите. Освен тези, които са били в болници.

Вече няколко месеца държавата игнорира хиляди хора. Не иска да ги чуе. Хора, които са преболедували без да се тестват или пък направили грешката да го направят с антигенни тестове. Със сигурност са няколко десетки хиляди, но никой не знае колко. А и няма желание да се разбере.

Тук-там някой лекар изказва мнение, че антителата трябва да са ясен показател, че си преболедувал вируса. Кацаров обаче си го каза - антителата не доказват нищо. Важни са тестовете. Които също не са 100% достоверни, но някой някъде го е приел за аксиома.

Хора с антитела, но без сертификат. Защото са повярвали на държавата. А какво е оправданието?

Ами така е в ЕС. Само че в ЕС тестваха масово с PCR-и не са приравнявали антигенните тестове. И ако си контактен на заразен с COVID-19, развиеш симптоми - лекарите те регистрират и прилагат лечение срещу коронавируса, а не срещу грип. Дори и по телефона.

У нас се оказва сложно - не си в списъка на РЗИ, оставаш без сертификат. И единствения начин е да се ваксинираш, независимо дали лекарите го препоръчват. Или както споменах по-горе - да търсиш "на черно". Или да се надяваш на политиците да те забележат... Което си е кауза пердута, независимо в какво ще ни убеждават в следващите 20 дни.

Всъщност май е най-добре да си потърсиш правата в съда срещу тази заповед за новите мерки, държавата ни е "богата", защо пък да не плаща обезщетения?

Отделен е въпросът дали с изискването за "Зелен сертификат", и то в рамките на 48 часа, не ни се нарушават свободата и неприкосновеността на личността, гарантирани в Конституцията. Но това е дискусия, която не сме готови да водим, защото у нас всичко е черно и бяло, Левски и ЦСКА, а сега ваксъри и антиваксъри...


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОГ Е ЛЮБОВ ! КЪДЕТО Е БОГ НЯМА БОЛЕСТИ И ВИРУСИ! ЩОМ СИ БОЛЕН ЧАСТИЦИТЕ НА ТЯЛОТО ВИ ТРЕПТЯТ ДИСХОРМОНИЧНО! НЕ ЖИВЕЕТЕ В БОЖЕСТВЕНОТО ЦАРСТВО НА ЛЮБОВ ВЯРА ЧИСТОТО И МИЛОСЪРДИЕ! 99 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА НЕ ЖИВЕЕ В БОГ! НЯМА ХБАВИ МИСЛИ ДУМИ И ПОСТЪПКИ ! Е! ПИТАМ АЗ КАК ДА СТЕ ЗДРАВИ И КАРМАТА ВИ ОТ ПРЕДИШНЕ ЖИВОТИ! ТРЪГНЕТЕ ПО ПЪТЯ НА ХРИСТОС! ПРИЕМАТ ЕДИН ВИРУС ИЗМИСЛЕН А НЕ ПРИЕМАТ БОГ!
169
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Аз съм в същата ситуация, разболях се от жена ми докато бяхме в карантина. 1 месец бях с температура и сега официално не съм бил болен. Пих 3 вида антибиотици имам 30 пъти над нормата антитела и само по телевизора докторите ме съветват да се ваксинирам. Лекуващите ми 5 лекаря, защото имах усложнения сърдечни, неврологични и гастрологични ми казаха: Ти си решаваш, но ние те съветваме да не се ваксинираш - изчакай 6 месеца и пак тест. Това направих - още повече антитела имам сега.
168
31
 
2
 
! Отговори
Ристу преди 1 месец
Като не се е ваксинирал, какво се оплаква?! Какво ни занимавате с проблемите на антиваксърите, нас, нормалните хора?!
167
1
 
2
 
! Отговори
моето си е преди 1 месец
До Владоти по рождение ли си толкова *** или ходи на курсове,я питай вашите да не са те изтървавали на глава 5-6 пъти.
166
2
 
30
 
! Отговори
--- преди 1 месец
Ясно е , че ще ни ПРИНУДЯТ да се ваксинираме!Здравите хора , които оцеляват благодарение на добър имунитет сме черните овци!!!Поне да съм от последните ваксинирани, за да ме запомнят децата ми, че все пак не съм бил съгласен разни неустановени течности да плуват в тялото ми за сметка на някаква хартийка, която , която ми пробутват за "Билет за Рая"!!!
165
21
 
9
 
! Отговори
Пенчо преди 1 месец
Панчо, разчиташе се на самосъзнанието на хората, което е абсолютна и непростима грешка. Как е възможно да се оставиш в ръцете на население, в което 80% от хората са полуграмотни безгръбначни, чиито първични нужди и лични потребности загърбват всякакъв морал и достойнство? Такива диваци се управляват единствено с твърда ръка и строги закони.
164
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Додта объркан разказ. Направо фантасмагории.
163
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да благодарите на Мангъров. Той непрекъснато агитираше за гия аттигенни тестове. А всеки капантини ан можеше да викне спешна помощ и да си направи Аг тест.
162
1
 
7
 
! Отговори
Панчо преди 1 месец
До Пенчо:А с кой бе Пенчо? Кое ти се вижда, като нормален подход към задачата Covid-19? Комуникация? Информираност? Последователност?Ваксиниран съм, но не подкрепям неадекватното и не последователно поведение на хората в ефир.Поздрави Панчо
161
30
 
15
 
! Отговори
Пенчо преди 1 месец
На всички ви е удобно да си миете ръцете с държавата единствено, когато ви изнася. Да, факт е, че има твърде много засукани казуси, неясноти и несправедливости. И всички вие си мислите, че сте по-ерудирани в сферата и от медици, когато прочетете няколко конспиративни теории и два-три жълти вестнка. Държавата е олицетворение на вас и собствената ви безпринципност и стремеж да заобиколите правилата.
160
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дискриминацийка
159
46
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
Чудя се на акъла на тъй наречените антиваксъри. Ако преди век - век и нещо, не бяха открити и приложени ваксините срещу едра шарка и тетанус, едва ли много от коментиращите тук щяха да имат тази възможност. В тогавашния етап на развитие на медицината едва ли е имало толкова технологични възможности и модерни методи за тестване. Но благодарение на ваксините хората са оцелели и някои от тези болести - бичове за хуманноста, в Европа се водят за напълно изчезнали например едрата шарка.
158
16
 
8
 
! Отговори
Проверих и не е така преди 1 месец
До Анонимен 146: Не знам колко са ваксинирани в Сингапур, но при сравнено с нашето население, имат по-малко заразени от нас (въпреки че са в пик на заболяването и това им е първият сериозен пик въобще за цялото време на прандемията!) и което е по-важно, имат 10 ПЪТИ по-малко починали от нас. Ваксините явно работят!
157
0
 
0
 
! Отговори
239 преди 1 месец
До АнонимС кръвен тест от вената за антитела!
156
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само че малко преди "свободата" се зарази и съпругата ми. Карантината си продължи, а когато пак с надежда очаквахме повторната "свобода" - се заразих и аз.Как разбра че си се заразил, като тест не са ти правили. Как така те карантинираха и теб и съпруга ти без тестове?
155
9
 
3
 
! Отговори
grrrrrr преди 1 месец
пълен ***,с това мислене сме на този хал,жалкото е че много хора в тази държава имат същият начин на мислене и няма как да се подобрят нещата.Много зле.......
154
5
 
47
 
! Отговори
анти преди 1 месец
Статията показва реално как нямаме работеща система в здравеопазването.Също показва,че тези сертификати не са толкова здравна, колкото чисто политическа мярка.И ако повече хора бяха гледали какво става из цяла Европа, в т.ч. и в Швейцария, щаха да знаят защо са тези протести на милиони хора в цяла Европа!Нещо което до вчера беше смятано за "теория на конспирацията".А Англия при >70% ваксинирани отчитат цяла седмица с рекордна заболеваемост и смъртност.....
153
5
 
27
 
! Отговори
Владимир преди 1 месец
Поздравления за статията! В същата ситуация съм!
152
49
 
6
 
! Отговори
Задължителен преди 1 месец
Щеше да ти отнеме по-малко време да отидеш да се ваксинираш отколкото да напишеш тази мрън-меън статия.
151
4
 
26
 
! Отговори
така е преди 1 месец
Много добра статия! Почти описва нашият случай, само, че аз имах положителен PCR през Ноември 2020, жена ми и тя се разболя заедно с мен, касто и децата, но спазвахме карантина и нямаше как да се тестват. Нямаше и причина да го правят, тъй като беше ясно от какво сме болни всички. Системата не ги отчете като болни, заедно с мен!!! Не влязоха и в статистиката, защото нямали положителни тестове!!! Сега дори и аз нямам парво на зелен сертификат, защото минаха повече от 6 месеца след оцеляването...