Кацаров категоричен: Без зелен сертификат за хората с високи нива на антитела

Има предложение за издаване на документ още след първата доза
Обновена: 21 окт 2021 06:42 | 20 окт 2021 20:14, Нели Христова
689

От полунощ зелените сертификати влизат в сила за достъп до закрити помещения. Документът се получава срещу ваксинация, доказателство за преболедуване на болестта или отрицателен PCR-тест. Пред Bulgaria ON AIR здравният министър обаче категорично обяви, че сертификат няма да бъде издаван на  хора с високи нива на антитела.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров.

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник.

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър.

"Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


689
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
571
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка!
570
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в израел са направили платформа за ваксинираните и буквално за ден имало хиляди постове за ст действия , стигнало се дотам от министерството да трият постове за смъртни случаи и тн
569
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега се дават едни безплатни ваксини за трети страни африка , източна европа и балканите 1,8 милиарда долара в дози ще се разпространяват от Гави ковис фирмата на Бил Гейтс 40 666 души умрели въвВеликобритания от ваксината 6 626 000 са сигнализирали за тежки странични действия . У нас няма система , която да отчита умрели от ваксини и да сигнализира за ст действия . В израел са направили платформа и буквално
568
1
 
2
 
! Отговори
Господарите нареждат преди 2 години
-- вижте във Гърция въпреки ,че не им достига персонал и са във криза изгонват 7000 човека различен здравен персонал който не е ваксиниран -- има протести ,но правителството не отстъпва защото има заповед ,полицията ги млати болните умират на онези отгоре не им пука зад тях е ЕС !
567
0
 
8
 
! Отговори
Господарите са им-- преди 2 години
--- НАРЕДИЛИ ! ИЛИ се приема всчко както е във ЕС или няма да видят пари за ковида ! Вижре как Кацата се завъртя и Радев знае за какво иде реч и всички изпълняват заповеди ,,, просто ще ни смачкат ,а пък и ние и без това сме ! Вместо всички да се вдигнем те търчат да се дупчат ...
566
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотален хаос настъпи. Кой стреля, кой заляга.. никой нищо незнае
565
0
 
9
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Никога няма да се ваксинирам с боклруците,които ни пробутват лабораториите от запада! Колежките които се набодаха пак са болни, с главоболие ,със световъртеж, обърканост и припадъци!
564
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов все говореше нямат мерки ,от днес има )доволни ли сте бизнеса не сте затворени работете ,не чакайте държавата да плащат заплатите на частни фирми ,от които много от тях са милионери ,гадове бачкайте
563
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров ,шефа ти радев каза ,че вирус няма !Що лъжеш?От утре да се носят зелени чорапи , да се пър ди на витоша и правят коремниЗаповед на радев
562
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 2 години
Има хора които никога не биха се разболеви от този вирус и от какъв зор трябна да рискуват с ваксина ?
561
1
 
14
 
! Отговори
тя преди 2 години
Щях да се ваксинирам, но около мен има хора , които след ваксинираве се разболяха тежко и това ме плаши да се ваксинирам !
560
2
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Този Кацаров наистина е креттен. Не се притеснявал от масовото недоволство на гражданите и смятал, че протестите са политически. Що за олигоффрен трябва да си да говориш така след като всички партии се обявиха срещу него и мерките му. Този човек, а май и началника му, са тотално скарани с реалността
559
1
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Има количествен тест за антитела за Ковид. При ваксина се очаква те да са около 200 BAU/ml ако имаш толкова или повече, не ми дреме дали си ваксиниран, карал чума, карал без симптомно, бил в контакт, ударен от ток, плеснат с лопата или каквото там. Имаш същия имунитет или по-силен от ваксината, това е биологичен факт. Съответно трябва да ти се издаде фашисткия сертификат. Защото си също толкова защитен като ваксинираните или повече. Какво не доказва? Че не са дали 50$ на файзер за теб. АЕ У ЛЕВО
558
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естественият имунитет е до живот . Запомнете го това. Не им е удачно,но е факт. 15 месеца след ковид съм с 790 антитела на мерна единица, а вирус неутрализиращите антитела са изключително високи. Защо не направят 1 масово тестване на населението за наличие на антитела? Защото не им е изгодно! Опитват се да променят цели науки като имунология и вирусология за нечий интереси!
557
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Опитвам се да си направя профил на човек, който при наличие на 200 починали без ваксина и 14 (от които половината с фалшиви сертификати) ваксинирани, все още си мисли, че е в смъртна опастност ако се ваксинира. Заключението, че такъв човек се нарича Самоубиец с тежко мозъчно увреждане"Приятел, ти имаш тежко мозъчно увреждане. Нарича се олигофрения.
556
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрах. Признава се всичко, с изключение на истинския имунитет.
555
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уау, ти за видиш. Абе Каца, нали разбираш че високи антитела има само ако си го карал вируса преди 20 дена, но тогава си бил диагностициран с пср или антигенен. Кога ще признаеш най-важния имунитет, дълготрайния, тоя на т клетките? Това е имунитета, който прави хора карали вируса реално защитени. А точно това никой не признава! А сега кажи, как хората да не вярват в конспирации?
554
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкарах ковид преди 5 месеца, важи ми зеления сертификат още 1 мес, какво да направя за да важи 1 година, както казват че ще е?
553
15
 
1
 
! Отговори
Juls преди 2 години
Мерките са прекалено меки.Трябва всички неваксинирани да бъдат задължени да пришият знак с нарисуван вирус към дрехите си, да им бъдат отнети документите и имуществото, да им бъде забранено да гласуват и да сключват брак с ваксинирани. Неваксинираните първоначално да бъдат изолирани в обособени квартали в големите градове блокирани от жандармерия, междувремно да започне извозването им към изолирани зони където годните да полагат обществено полезен труд, а останалите да бъдат хуманно отстранени.
552
2
 
14
 
! Отговори
Емил преди 2 години
Значи в градския транспорт на 1 кв.м. трима души може, а в мола не?