Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят

Лекуваните в болници след положителен антигенен тест с право на сертификат
499
Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV.

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.
„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира“, каза Кацаров.

Още по темата

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. „Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

„Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза Кацаров.

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза Кацаров.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. „Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, каза Кацаров.

„Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други
органи, които са разследващи“, каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат онлайн обучение. Това важи и за София-град, каза Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди.

„Сегашната заповед разрешава допълнителните дейности при ограничение на броя на децата“, каза Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
2
 
12
 
! Отговори
Цццц преди 2 години
УМИРАТ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ЛЕКУВАТ ПРАВИЛНО. А МОЖЕ.
277
5
 
0
 
! Отговори
До336 преди 2 години
Ами нали си горд "патриот" и няма да се ваксинираш,чувам че искаш да отлетиш за вечните ловни полета като"свободен"индивид,та затова ти и дадох бързо решение-да полетиш от терасата с глава напред!
276
4
 
9
 
! Отговори
от президентското WC преди 2 години
Чудех се тая сутрин къде съм си заврял конституцията ,пък тя ми била под Зеления сертификат.
275
1
 
5
 
! Отговори
До328 преди 2 години
Какъв ти е проблема с "Мренето"?Още сега можеш да го решиш,бегом на терасата и с главата напред!!!!
274
0
 
5
 
! Отговори
смърди ама за добро преди 2 години
Ако си напълним Каца със Зелени сертификати ще можем да си втасаме за зимата .
273
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри са мерките ама защо толкова дълго ги отлагахте,още от понеделник броят на ваксиниранете ще скочи двойно,а както виждаме по света,страните които по голям процент ваксинирано население имат по малко проблеми!
272
4
 
17
 
! Отговори
йкйггг преди 2 години
А това не е ли локдаун? Тези мерки са си реален локдаун. Ще влизаш в магазин, но само със сертификат, а магазинът ще остане празен. Все едно е затворен. Захаросан локдаун с дискриминация и липса на основни права. А Ковид отделенията стоят празни и заключени с катинари, за да връщат хората и всяват паника.
271
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Радев и служебното правителство имат някаква вина то тя е че доста закъсняха с тия мерки,гербавите имат право само за това да ги упрекват,всичко друго е чиста проба празни приказки!
270
2
 
7
 
! Отговори
Зелев сърмисалат преди 2 години
На тоя кратунчо вече му викат Зеления сертификат.
269
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
национален предател
268
6
 
6
 
! Отговори
До 306 преди 2 години
Вчера статистиката за 90 мил Германия с участвали 70% в "медицинския експеримент" - 80 починали!! Вчера статистиката за 7 мил България с участвали в "медицинския експеримент" 20% - 210 починали!!! 12 пъти по голяма държава има 3 пъти по малко жертви! Къде мислиш е експеримента бе смотльо!?!?Няма медицински експеримент!Има експеримент с фалшиви новини и манипулации в България и 80% сте опитните мишки в момента!
267
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тъъъпи празноглавци като нас мярката "Няма не искам ,Няма недей"трябваше да бъде въведена още преди шест месеца,но пустите и избори и да се харесаме на електората отново е на път да ни изяде главата!
266
12
 
3
 
! Отговори
Разумен човек преди 2 години
Поклон пред г-н Кацаров!
265
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в САЩ? свободни ли сме да заминаваме за САЩ?
264
5
 
2
 
! Отговори
data преди 2 години
Стойчо , ти си имал топки бе брат ? Изненада ме , адмирации !
263
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти нали си ваксиниран.Дай пример за хуманност и *** ти.
262
4
 
9
 
! Отговори
И все пак преди 2 години
Във всяка лоша новина трябва да се вижда и положителното - Да, ситуацията е лоша, да президента, правителството, здравния министър са супер неадекватни .... хубавото е, че така народа има шанс да прогледне и никога повече да не дава власт на такива популисти като Радев и партизаните от БСП които му наредиха правителството! Кацаров не е просто автогол за Радев, Кацаров е авто хет трик, златен гол и дузпа в последната минута в едно!!!
261
2
 
3
 
! Отговори
До 303 преди 2 години
Отивай в Северна Корея, там и без сертификат не те пускат никъде!
260
3
 
4
 
! Отговори
вие кретени ли сте? преди 2 години
След 30 години преход към Демокрацията - зелен сертификат, ако някой му се доходи в тоалетната на мола.
259
2
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
По команда в много страни се надуха бройките. Брей,че смъртоностно всеки седми .. Еми направо това,че някой умира нека затворим всички за всеки случай и да ги лишим от правото им на живот. Другарите комунисти-глобалисти ви командват живота,която и партия или министър дойде те пак ще им служат. Дълбоко сте се заблудили.