Окончателно: Всички дейности на закрито - със зелен сертификат

Училищата затварят в общини със заболеваемост над 750 на 100 000 души
Обновена: 19 окт 2021 18:30 | 19 окт 2021 16:20, Ерол Емилов
2227
Окончателно: Всички дейности на закрито - със зелен сертификат
Снимка: БГНЕС

Въвеждат зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това е една от мерките, които въвеждат здравните власти във връзка с нарастващия брой на заразените с коронавирус. Те важат в цялата страна и влизат в сила от полунощ в четвъртък, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Училищата в общините със заболеваемост над 750 на 100 000 души ще затварят врати и ще преминават към дистанционно обучение.

При заболеваемост от 500 до 750 до 100 000 души 50% от паралелките ще учат онлайн. Ще има ротация на присъственото обучение, като половината паралелки ще са в клас едната седмица, а другата половина - следващата.

Още по темата
"Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Изброените обекти могат да се посещават и с негативен PCR тест,  който важи 72 часа, както и антигенен тест с валидност 48 часа.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Всички ученици от пети до 12 клас трябва да са с маски по време на учебни занятия. Същото изискване ще важи и за педагогическия и непедагогическия персонал.

Присъственото обучение в университетите ще става само с наличието на зелен сертификат. Всяко висше учебно заведение ще решава дали лекциите да са присъствено или онлайн.

Деца под 12-годишна възраст могат да посещават извънкласни дейности при неповече от 5 човека в помещение, защитни маски и проветряване, каза още Кацаров.
Д-р Кацаров подчерта, че освен, че ще бъдат контролирани обектите, ще бъдат контролирани и лабораториите, издаващи сертификати.

"Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза", обясни той.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат от четвъртък, 21 октомври, ще бъдат затворени. А всички лица, които ще осъществяват контрол, също трябва да имат зелен сертификат.

Спортните събития на закрито ще се провеждат без публика, а на открито феновете ще трябва да са със сертификат.

Ако мерките не се спазват, последната мярка е национален локдаун, уточни Кацаров.


2227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
2
 
! Отговори
Продев преди 1 месец
Чакай сега, поне с маските си обикаляме, сега ни стопираха тотално.
0
 
3
 
! Отговори
RIGHT MEASURE преди 1 месец
RIGHT MEASURE - ИМАТЕ ЛИ SPUTNIK V ?!
5
 
25
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
По този начин се налага насилственото ваксиниране на всички българи.Нима това не е против човешките права?Лично аз съм против това да се пречи на хората сами да разполага т с тялото си и сами да решават кое е добре за тях и кое не е .
3
 
17
 
! Отговори
Ржевски Неваксиниран преди 1 месец
Тук в нашата държава никой не иска сертификат. Кой управлява кораба? Нали беше демокрация? Там който иска да се ваксинира, останалите ни оставете на мира да живеем в хармония с природата и да умрем когато ни дойде времето.
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Канадеца съсипа икономиката а тоя я довърши
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джон ТРАВОЛТА и ХАСАН флинстоун не са се изказвали по темата? КЪДЕ СЕ СКРИХА? НАЛИ НЯКАКВА ПРОМЯНА ЩЯХА ДА ПРАВЯТ???
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луна ще оправи нещата след 3 месеца...
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе не искат да се ваксинират, а като се разболеят и тичат в болницата! Защо? Ами болниците признават тази медицина, която прилага и препоръчва ваксини! Що не ходят при врачки и да си развалят черната магия? Ако си срещу ваксините- не ходи и в болниците да задръстваш- тоз, който слушаш за ваксините, слушай го и после като си болен! И бог да ти е на помощ!
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За бардаците важи ли? Дано труженичките излезат на протест за да има по-голям избор дагоеба.
24
 
11
 
! Отговори
... преди 1 месец
Сетихте се. Целият цивилизован свят се ваксинира лятото за да посрещнат есента и зимата що годе нормално, българина сега почва да се реди на опашки. И все някой друг му е виновен. Ето за това сме на тоя хал.
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
отказвайте да представяте сертификат - https://cpdp.bg/?p=element_view&aid=2287
1
 
14
 
! Отговори
:@ преди 1 месец
Тази мърш@ е най - долното същество !!!
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
https://afera.bg/e%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0/
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само остава да ни забранят достъпа до храната и водата ни, да стоим на тъмно и студено през зимата, ако сме без сертификат за ваксинация идентификационен номер - изкуствен интелект или тестове. До края на годината ги очаквам тези неща или малко след изборите.
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На запад отдавна ги подкараха с дебелата сопа, а тук си играят на либерализъм. Населението, както каза професора е 80% щета и точно го е изчислил щом с ваксини са 20%. Трябва си ограмотяване и пропаганда и държавен комар с големи награди за ваксинирани. Изобщо, всичко, което може да се ползва за да се ваксинират хората трябва да се приложи творчески. Това неверие в науката на толкова народ, до степен да умре като куче е впечатляващо! Средновековие идва!
5
 
18
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 месец
Какви са мазни тия служебни комунисти! Защо не каза директно локдаун? Защото трябва да плащат на бизнеса, но въпреки актуализирания бюджет нямат пари! И сега как си измиха ръцете с народа! Ами сте си виновни защото сте без ваксина. Но държавата е абдикирала и няма да носи отговорност, за да сме готини за Изборите! НЕКА В ПРИНУДИ БИЗНЕСА ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ. Честно, баси ши.ба.ните служебни тъ.па.на.ри!
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До ХМ В това има пръст герберите
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Кой ти подшушна тази простотия? Герберите ли ?
6
 
25
 
! Отговори
Свобода преди 1 месец
Борете се хора за свободата си958 !!! Трябва да смажем още в своя зародиш новия фашизъм!!!!
17
 
11
 
! Отговори
... преди 1 месец
По принцип подкрепям тази мярка, но трябваше да подготвят хората, да има някакъв градисен период за хората които не са решили. Те до вчера твърдяха че не се налагат никакви мерки и днес бум, сертификат. Иначе цяла Европа го има това, няма нужда да се драматизира.