Срокът на сертификата за преболедуван COVID се увеличава

Той вече ще е валиден 12 месеца
Обновена: 21 окт 2021 11:50 | 21 окт 2021 11:33, Нели Христова
273
Срокът на сертификата за преболедуван COVID се увеличава
Снимка: БГНЕС

Приема се сертификатът за преболедували от COVID-19 да се удължи от 6 до 12 месеца в рамките на нашата страна, съобщиха на брифинг от Министерството на здравеопазването.

"Още днес ще се обнови заповедта за противоепидемичните мерки", добави служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Сертификатът в този срок обаче ще се приема само у нас, тъй като на европейско ниво няма решение за увеличаване на валидността на документа за преболедуване.

"Второто, което ще добавим към заповедта е документът за ваксина след поставена първа доза да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато се чака втора доза ваксина", каза още той. "Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква", коментира служебният здравен министър.

Той обяви още, че се очаква до месец за държавните и общинските служители на гише също да бъдат проверявани с тестове или да трябва да доказват преболедуване или ваксинация.

"Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение", каза Кацаров.

"До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, при нарушения или нередности ще се издава само предписание, без глоби. Това е гратисен период, за да може да се тества системата и да се донагласят някои неща", добави зам.-министър д-р Димитър Петров.

"За служителите на обектите, които работят на закрито и влизат в изискването за зелен сертификат, ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове", каза Кацаров.

Кацаров коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

В петък най-късно системата ще започне да издава сертификат и на хора, при която инфекцията е установена с антигенен тест.

"Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи", уточни Кацаров за мерките за учениците.

Здравните власти съобщиха още, че положението е тежко, но не трябва да забравяме и за другите заболявания на хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
25
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Лекарите и министрите на здравеопазваенто се объркаха необратимо. Преди тях имаше едни от НОЩ, които забраняваха на хората да се разхождат в парковете, ако нямат куче. Още по предитова пък имаше едни, които слагаха КПП-та. Тези вируси едва ли са толкова умни, че да различават хора с кучета и хора без кучета. А пък за КПП-та просто не знам как са ги разпознавали. Честито на лекарите със зелени сертификати.
38
1
 
19
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Повечето стоки в ЕС имат гаранция от 2 години! А този "сертификат" още не е ясно дали да бъде 12 м. или само 6... Или до следващата бустерна доза. Помислете преди да подложите рамо как оценява вашето здраве, и дали всъщност става въпрос за него.
37
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не те ли е срам бе Кацаров! Как обърна палачинката? Обясняваше, че вируса не бил изолиран и хората не умират от Ковид, а от други заболявания. Зае поста и сега ги принуждаваш да се ваксинират! Каквото и да кажа за теб ще е малко!
36
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...след поставена първа доза да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато се чака втора доза " Чакай сега! Нали сертификатът трябваше да удостоверява, че имаш имунитет, уж? Ама след първа доза, че и две седмици след втора, се води, че нямаш? Как стана така, че сега като си се набол и хоп, имаш? С това си признавате, че целта е просто да се бодем, а не да изграждаме имунитет! Прозрачни сте! И много банални!
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От самото начало беше ясно, че този министър е даже по неадекватен от чорапа. За сметка на това е изпечен лъжец и негодник!
34
1
 
25
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Не увеличавйте срока, премахнете сертификата, че Радев загуби изборите.
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Променят правилата на играта в движение,за да ви хванат после защото още сме много и е трудно. Не се поддавайте,не ви тряват сетификати,тестове,вакси ако сме обединенеи,и сме такова внушително мнозинство. Хванеш ли се на отва хора,всичко безумно могат да те накаат да направиш,за да ти разрешат нормални човешки неща.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четирима човека от моето семейство се разболяхме по едно и също време с едни и същи симптоми. Трима бяха с положителни ПСР тестове, аз бях с отрицателен. Е, то мина почти година от тогава, така че няма пак нямаше да ми свърши работа.
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки роб да ходи да си извади сертификат за склонена главица, но нека му напомня, че си заслужава съдбата и това, което му предстои, и да се сърди само на себе си
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗозоНе, още вчера ги загуби!
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16, защо им е да пренаписват комституцията, когато от година и половина живеем в условията на извънредно положение. При извънредно положение действието на всички членове от конституцията ли остава в сила?
28
0
 
21
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Мероприятието няма нищо общо с пандемии и здравеопазване.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, толкова ли беше трудно да се направи като хората, да има достатъчно време. И да кажа, че от стрес също се умира, защото понижава имунитета. Кой ще носи отговорност за стреса, който причинихте на всички.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайта няма и да тръгне скоро. Хакерите са му направили локдаун както е модерно. Надявам се да е за дълго. Да се помъчат *** да го вдигнат. Даме дето официалната версия ще е че е претоварен от желаещи.
25
1
 
16
 
! Отговори
До Маде ин преди 2 години
Наистина е пиян и говори несвързано. Вижте го в прякото првдаване.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
връщай децата в училище, сега може да въведеш зелен сертификат за учителите щом след първа доза може да се ходи на кръчма и в мола
23
3
 
18
 
! Отговори
истината преди 2 години
ПРЕБОЛЕДУВАХ БЕЗ СИМПТОМИ, САМО СЪС ЗАГУБА НА ОБОНЯНИЕ! ИМАМ АНТИТЕЛА - ВИСОК ТИТЪР! ИСКАМ СЕРТИФИКАТ!
22
0
 
3
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
Кацаров на КОЙ се на.п.и.....КАЦАРОВ, кой ти плати за да злепоставяш тези сложили те там....КАЦАРОВЗАКРИВАЙ.....
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чл.16 от Конституцията на България. Прочети я на глас, Кацаров.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Второто, което ще добавим към заповедта е документът за ваксина след поставена първа доза да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато се чака втора доза ваксина" .... Че то след първата доза ,при двудозовите все едно не си ваксиниран ,що за безумия едно след друго измисля тоя министър ???