Москва: Украйна въвлича Запада в голяма война с Русия

САЩ са предпазливи за използване на техни оръжия за пряка атака срещу Русия
16 май 2024 17:00, Елка Василева
284
Москва: Украйна въвлича Запада в голяма война с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, предупреди, че Украйна въвлича САЩ и Европа в голяма глобална война и призова западните лидери да действат отговорно, за да избегнат катастрофата, предаде Ройтерс.

Още по темата
Войната, която президентът Владимир Путин започна в Украйна, предизвика най-тежкия срив в отношенията между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. насам. В момента силите на Москва напредват по протежение на фронтовата линия в Украйна, отбелязва агенцията.

"Киевският режим въвлича САЩ и европейските страни в голяма война", заяви Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, който е близък съюзник на Путин и член на руския Съвет за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Той заяви, че украинските законодатели се опитват да убедят Съединените щати да позволят на Киев да използва оръжия, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по руска територия.

"Този път води до трагедия, която може да засегне цялото човечество", каза Володин. "Западните политици трябва да осъзнаят своята отговорност и да направят всичко възможно, за да предотвратят довеждането на ситуацията до глобална катастрофа."

Американският държавен секретар вчера каза в Киев, че Вашингтон "не е насърчавал или давал възможност за нанасяне на удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война".

"Ние бяхме ясни за нашата политика, но отново, тези решения, които Украйна ще вземе, ги взема за себе си", е казал Блинкън, става ясно от стенограмата с изявлението му, разпространена от Държавния департамент.

Украйна твърди, че има право да атакува руски цели, тъй като ежедневно е обстрелвана от руски ракети. Заради рисковете Съединените щати са предпазливи по отношение на използването на техните оръжия за директна атака срещу Русия, която е най-голямата ядрена сила в света.

Путин и президентът на САЩ Джо Байдън предупредиха, че пряка конфронтация между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО може да предизвика Трета световна война.

Русия каза, че използването на американски и западни оръжия срещу цели на територията на Русия може да предизвика ново ниво на конфронтация, а Путин нареди учения с тактически ядрени оръжия, отчасти като отговор на западните изявления.

"Всяка употреба на американски и европейски оръжия, за да се атакуват мирни градове в Руската федерация, ще наложи употребата на по-мощни оръжия, за да предпазим гражданите на нашата страна" , каза Володин.

Миналата седмица Путин обвини Запада, че рискува глобален конфликт и каза, че няма да позволи на никого да заплашва Русия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
1
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
А Москва от кога се е загрижила за Запада?
240
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз сънувах ядрен взрив, след което Русия се разпадна. А медии, политици и аналитици какво казват, не ме интересува. На тях им плащат, за да си чешат езиците.
239
1
 
4
 
! Отговори
Тия ме разсмиват преди 2 седмици
НАЙ УМНИТЕ се учат от грешките на другите, ОБИКНОВЕНИТЕ се учат от собствените си грешки, КРЕМЪЛ ПРЕДИ 107 ГОДИНИ СПРЯ ДА СЕ УЧИ...
238
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руснаците показват хубави железа на червения площад и добре маршируват, и се водят втора армия в света, а по въоръжение - танкове и артилерия на първо, а вече трета година не превзеха нищо ново.Няма що видяхме ги колко струват.
237
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пич, нещо не разбирам.Нали Путин разправяше, че колективния запад воюва срещу вас, а ти говориш друго.
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СТАНЕ ЛИ ЯДРЕНА ВОЙНА ВСИЧКИ ДА СЕ СТЯГАМЕ ЗА ОДВЪДНОТО.
235
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как ше ги въвличат, като Киев падна за три дни още по-по-миналата зима? /Или беше по-по-по-миналата??/
234
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама вие верно си мислите, че хората, които думнаха Хирошима и Нагазаки, няма да думнат масква и ленинград. Помислете пак.
233
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ИЗРАЕЛ НАЦЕЛИЛ АВТОМОБИЛ СЪС СВОИ РАЗУЗНАВАЧИ В ГАЗА, СЪБИРАЩИ ДАННИ ЗА АРМИЯТА СИ.
232
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Една седмица след началото на войната НАТО - Русия, запада ще съжалява горчиво, че не е послушал предупрежденията на Путин. Русия ще пострада много, а запада ще е изчезнал до месец след началото на тази война.
231
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГРУПА ЧЕЧЕНСКИ БОЙЦИ ОТ АХМАТ В ПЪЛНО ОБКРЪЖЕНИЕ НАД ТРИ МЕСЕЦА ДЪРЖАЛИ НАСЕЛЕН ПУНКТ И НАКРАЯ БИЛИ РАЗБЛОКИРАНИ.
230
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нещо за това, че 160 от "отвлечените от Путин" деца са намерени в Германия? Дали нацитата не са продавали украинчетата с рускоговорящи родители за органи на запад, а? Кой знае колко дечица са разфасовали западните психопати с помощта на Азов и другите нмацисти...
229
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма как да победите руския войник. В нета има клип в телеграм, как ранен руски войник при Авдеевка отсобождава шплента на граната, слага си я в дрехата на гърдите и се самоубива за да не попадни в плен на """""спазващите военното право на плен нацисти""""". пРОСТО ЩЕ ДАДАТ ЖЕРТВИ НО ЩЕ ПОБЕДЯТ. https://***/s/voinatresh
228
0
 
0
 
! Отговори
до 227-ми, Ами какво преди 2 седмици
чакаш? Заминавай да изкореняваш! :D
227
1
 
5
 
! Отговори
Anus shepti преди 2 седмици
РОССИЯ МАЙ СИ Е ПОВЯРВАЛА ЧЕ Е ВЕЛИКА.МЯСТОТО И Е ВАВ АЗИЯ.ТАМ ПРИ ЧУКЧИТЕ.ОТ КЬДЕТО СА И КОРЕНИТЕ.
226
0
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 2 седмици
ПАЛЕТЕ СВЕЩИ ПРИ ГУНДЯЕВ И СЕ МОЛЕТЕ НАТО ДА НЕ ВИ ВЗЕМЕ НА СЕРИОЗНО , ЧЕ ЩЕ СТАНЕ НЕЩО КАТО СРЕЩА НА КИНЖАЛ С ПЕЙТРИЪТ.ДВЕ ГОДИНИ ФЪФЛЯТ ЗАПЛАХИ ,НО НИКОЙ НЕ ГИ БРЪСНЕ
225
4
 
6
 
! Отговори
Шопендар преди 2 седмици
Никой не може да въвлече европа и сащ в война,ако те не искат.запада иска кръв, да се лее,и то чужда .по възможност руска,и тази война беше предизвикана от запада,който продължава да налива масло в огъня.само русия остана неопоскана от западните демократи,които където минат трева не никне.
224
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е като как Западът ще бъде въвлечен в голяма война с Русия,като Ррусия не може да издържи на бойното поле и 24 часа, а ще търтят да бягат оцелелите къмту Сайберия.ЦЯЛАТА КЛИКА около Путин ще посети Хага...
223
8
 
2
 
! Отговори
Z атлас :) преди 2 седмици
След победата(ще ще) над НАТО имената на асвабадените градов3 ще са:Лондонград.Парижка.Берлинково.Вашиктонск.Ню 0РК.
222
4
 
0
 
! Отговори
Z атлас :) преди 2 седмици
След победата(ще ще) над НАТО имената на асвабадените градов3 ще са:Лондонград.Парижка.Берлинково.Вашиктонск.Ню ***.