Защо при антитела срещу COVID-19 не може да има сертификат?

Заповедта за сертификатите у нас е прекрасна, но е много закъсняла
21 окт 2021 11:13, Елка Василева
373
Защо при антитела срещу COVID-19 не може да има сертификат?
Снимка: архив, БГНЕС

Има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация, коментира вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

Още по темата

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта.

Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца, след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези с фалшивите сертификати как да се ваксинират, каза ли професорката ?
8
47
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите ще стоят без паеи, гладни, на студ, тъмнина и влага, Кацаров в главите им наби голямата тояга!
7
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабелата и тя пренаписва медицината. Защо не земе да умре, ами ни занимава с тъпотии. Шарка като изкараш как цял живот няма проблем повече?
6
8
 
6
 
! Отговори
ЗАТВАРЯЙ преди 2 години
ЗАТВАРЯЙ...........
5
3
 
49
 
! Отговори
Поздравления преди 2 години
Хайде на зеления хайвер, бързай народе!
4
53
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите вият на умряло, голям кеф!
3
58
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи дегeнеpат! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.
2
5
 
52
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Защото фашизмът трябва да е пълен!
1
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомания, хомосексуализъм, проституция, морален срив, духовна деградация, разпад на патриархално-семейните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!