Денков: Докато училищата не станат безопасни, децата ще стоят вкъщи

Два пъти повече болни след старта на учебната година
80
Денков: Докато училищата не станат безопасни, децата ще стоят вкъщи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от Covid-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи. От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо. Това каза пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

Още по темата

Той посочи, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували.

"Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас. Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест. Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост", каза министърът.

Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада.

"Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си правим каквото си искаме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине. Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията. Тази криза изисква непопулярни мерки. Правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото непопулярни мерки. Единствената непопулярна мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, който също е възможен, това е зеленият сертификат", посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: училищеученициденков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"През последната седмица имаме до 500 деца на ден,които се разболяват от Covid-19.Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи.От две седмици вървим към критична ситуация"_______ денков, през последните седмици друго пеехте по медиите сутрин, обед и вечер: че ситуацията е под контрол, няма голям ръст на заболелите в училищата и не се налагат строги мерки. Как за 2 дни обърнахте така рязко палачинката?! Кога говорите истината, кога 100-процентово лъжете? И КАК да ви вярваме? Няма как.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Свободата идва с ваксинирането"...... мдаа, в наглата си арогангност да управляват пЛандемията, те дори не се свенят да ни налагат перифразата на фашисткия лозунг от концлагерите "Трудът дава свобода".
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада." ======= Само дето в Европа го въвеждаха в продължение на 4-5 месеца, а вие - за 2 дни, правейки ни на маймуни, като 4-5 месеца си седяхте на ушите. И сега ПРОДЪЛЖАВАТЕ с подобни мало умни обяснения и оправдания да ни правите на маймуни.
67
3
 
4
 
! Отговори
Не думай! преди 2 години
Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията.Тя кризата грам общо няма с ваще смотани решения. Нее!
66
2
 
5
 
! Отговори
Кво речи? преди 2 години
"Свободата идва с ваксинирането" ???С кое подред ваксиниране, че не разбрахме?
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Свободата идва с уволнението ви некадърни ***. Само някаква демонстация на васалничество и никаква мисъл!Да не говорим за адекватни решения, които касаят народа. Европата каквото рече, туй е!Някакви глашатаи!" ___________________ Че това не е от Европата. В цял свят има подобен документ. Вижте русия, например. А сега в градове и локдаун също. Азия, из Африка... Като да си поплюем малко.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков си купи сертификат и вече е много велик.
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"работата дава свобода", "ваксинирането дава свобода", хаха ясна е работата
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободата идва с уволнението ви некадърни ***. Само някаква демонстация на васалничество и никаква мисъл!Да не говорим за адекватни решения, които касаят народа. Европата каквото рече, туй е!Някакви глашатаи!
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какъв *** трябва някой да тества здрави деца? Който има симтпоми, да го връщат на вратата и готово?
60
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирай учителите 100% и всички на училище! Стига молби и кандърми! На учителите им е по-лесно он лайн. Пие кафета, шета си в къщи и уж на работа!
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента има сезонен грип който вилнее. Децата вече го разнесоха. Трябват едни 20 дни това да се спре. Защото комбинирате ли сезонен грип с ковид ще мечтаем смъртните случаи да паднат до 100. Не се шегувам. Стар човек с ковид е зле, само с грип е зле, но с ковид и грип едновременно е пътник за оня свят. Не е нужно да си вирусолог за да го знаеш.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*"""Доживяхме министър на образованието да гони децата от училище."""* ------------------- Моето си е на училище, учи активно, с желание. Играе с 2-3 деца пред блока, когато не вали. Те са в една паралелка. Е, онлайн, но е ОК. Говорим си и знае защо е всичко това. Знае, от нас и от училище, че трябва да сме добри!
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подобна преса очаквайте от всяко дошло на власт правителство.А изреченото от змиевидната физиономия на този *** отгледан и поставен на поста за образованието,е повод всеки заспал родител да се събуди.Да не се разрешава дезинфекция с големи помпи пръскачки,тровят децата!!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50-ти каква социална отговорност? Къде е била отговорността на управляващите 30 години? Сега възрастните хора си умират от липса на медицински грижи. Ковид е нещото което обръща колата, малкото което е нужно да умреш многото си заболявания. Сега и да ги ваксинирате тия хора те ще продължат да измират със същия темп. Трябва да си доста наивен че при тая здравна система може някой да се спаси.
55
1
 
18
 
! Отговори
сс преди 2 години
Оставка!
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя като е от мон, трябва да е чел сервантес.... "свободата, Станчо е на върха на копието..."!!!!
53
2
 
21
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Като излязат всички министри пред целия народ да се набират или *** близалки или кренвирши .Тогава ще преценим ние народа който се състои от майки и бащи какво да правим с децата ни.НЕ ЗАБРАВАЙТЕ ДЕЦАТА НИ НЕ СА ОПИТНИ МИШКИ .И НЯМА ДА ПИЗВОЛИМ СЪС ИЗТЕКЪЛ СРОК ИЛИ КАКТВТО И СРОК ДА ДАВАТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА.НАРОДА СМЕ НИЕ И НЕ СМЕ ***.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той зеленият сертификат е за половината хора, администрацията няма сертификат, там какво - ще ги подмине пандемията ли?
51
10
 
14
 
! Отговори
Arbeit macht frei преди 2 години
''Свободата идва с ваксинирането''