Доц. Хинков: В пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март

В поведението на правителството имало елемент на паника
212
Доц. Хинков: В пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с COVID-19 в България е усложнена заради особеностите на българския народ и заради особеностите, които глобализацията предоставя по отношение на информацията, на фалшивите новини. Това води до затваряне и недоверие от страна на населението. Една закъсняла кампания за популяризиране на ваксините няма да свърши работа, коментира пред БНР доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Още по темата

„Ние трябва да приемем един път завинаги факта, че в тази пандемия се топим по-бързо от снежна топка през март. Това не е проблем от сега, но сега се задълбочава. Смъртността отнема голяма част от българския народ, това е много страшно и няма стрес от страна на населението, няма реакция. Общностното чувство на българина е много закърняло“, добави той.

Според него има пренос на недоверието към властта в посока на недоверие към науката.
„Самото антиваксърско движение не е толкова голямо и в същината си е нещо по-различно, то е ню ейдж, нов поглед към природата, усещане към естественост. Няма една медийна политика, която да поднася нещата еднозначно, а това създава голям проблем. Нещата по отношение на общественото здраве, на здравните знания на населението, на неговата култура са отдавна изпуснати... Имаме разкъсани връзки между отделните системи, имаме неподготвеност за такива екстремни ситуации, трябва спешно да реформираме системата в условията на пандемия“, каза доц. Хинков.

Според него в поведението на правителството има елемент на паника.

„Има смесване на два подхода. Епидемиологичен и административен. Първият казва, че би трябвало да се предпазят рисковите групи, ранимите, участъците, където най-много може да се разпространи заразата. Вторият казва, че ако се въвежда една мярка, тя трябва да е за всички. Смесването на тези два подхода довежда до половинчато решение“, коментира той.

По думите му е грешка училищата да бъдат затворени. И изрази съжаление, че "обществено здраве" отдавна е само един термин в България.

„Ние вярваме на миналия ден, а не на бъдещето, това е голям проблем на българите. Политическата класа е изключително недостойна за населението, което има претенциите да управлява. И най-светли чувства, и най-тежки проблеми се експлоатират по политически начин. Това е отвратително“, каза доц Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: пандемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин забрани да принуждават руснаците да се ваксинират и да ги уволняват за отказ от ваксинация. "Задачата на властта е да разяснява ползата от правилния избор, а не да принуждава хората да се ваксинират". Никой не може да бъде уволнен от работа заради отказ от ваксинация.
80
0
 
6
 
! Отговори
Хинков смутолеви преди 2 години
Че според учебниците имунната система не трябва постоянно да се възбужда ( ама използва друг термин ) т,е,т, ако си имаш антитела не ти трябват постоянно нови и нови --но финансовия мотив наделява и виждате какво става .
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин: Русия ще се ръководи от принципите на разумния консерватизъм. Путин на форума Валдай: Моля, не идвайте в къщичката ни с новите си ценности. "Западните страни имат право да се движат към социално обновление, но ние ви молим да не влизате в нашата къща с нови социални ценности." Това ни е познато, и у нас преди 100 години също правиха опити за нов ценностен ред. В Русия винаги ще има само два пола, децата винаги ще имат майка и баща а не родител 1 и родител 2, бебетата се хранят с майчино мляко, а не с човешко мляко. Ние ще се опираме на духовните ценности, историческите традиции и на кул
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До diamobg "Единствено вярно е, че нямат смъртност, но това е заради здравната им система, която е една от най - добрите в света, а не заради ваксините." Откъде знаеш, че "не е заради ваксините"?
77
1
 
11
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Анонимен70 Абсолютно . За да не зачиташ правата на хората,да отнемаш животи които не си дал да изпращаш стотици хиляди на смърт ,това какво е . Всяка принуда така започва малко по малко и можем да гадаем само докъде ще се стигне .Междувпрочем ето с такова бездушно и безропотно отношение сме били 100 год.под гръцко и 500 под турско
76
4
 
1
 
! Отговори
Очевидец от Видин преди 2 години
Яз като дойдох в софия видях че летят като обезумели със зелени и пембени сертификати.Не очаквах русофилите да продадат душите си на Звяра Кремълски който ги жигосва.Е какво да им бера гайлето след като те отиват директно в огнената геена и ще изпитат доста неща.Те доколкото знам русофилите непрекъснато имат прераждания болшевики-меншевики-путинисти...и така се върти един цикъл и могат да го спрат ако са извършили велико путиново дело като придърпване на Бг към орбитата на Рассия.....
75
1
 
3
 
! Отговори
diamobg преди 2 години
До АнонименВ най - пиковият ден са 20 000. А няколко дни се движат над 15 000. При 10 милиона население. Там затова приеха, че трябва да има и трета игла. Все едно нещо ще се промени. Единствено вярно е, че нямат смъртност, но това е заради здравната им система, която е една от най - добрите в света, а не заради ваксините.
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даваха допълнителни пари на пенсионерите но не ги посъветваха да се ваксинират. Тези мили хора ходеха безпардонно по хипермаркетите, ровичкаха като невидели, нагло кихаха и кашляха, носеха си маските на брадичката и геройски разнесоха заразата, а последствията са за младите, здравите и правите, които са принудени да се ваксинират за да могат да работят и да плащат данъци от които се дават пенсиите на пенсионерите тези мили но безхаберно нагли и нахално безотговорни хорица . . .
73
9
 
2
 
! Отговори
Очевидец от Видин преди 2 години
Там където има антиваксъри винаги има смрад,мизерия и див путинизъм.Факт Те на коритото на Владайската река до Лъвов мост горят мъртвите ковидясли русофили,пушеци се вдигат и е такава смрад че Варанаси в Индия ряпа да яде.В същото време атакистите се потапят във Владая да измолят прошка от Бог ПyтuH Кремълскu.Яз съм от Видин но за пръв път виждам тези ритуали.Даже техния вожд пее странни песни и извърршва интересни танци по обезчестяване на ммлади болшевики....
72
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 "Спорното е кое убива повече хора, короновирусът или паникьорската реакция." Не, не е спорно. Вируса ви трепе като хлеееебарки на завой, ударени от домашен чехъл.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито на вас нито на тия лъжци дето лъжат всеки ден че имало вирус неви вярваме и никакъв случай няма да ви вярваме защот винаги лъжете и само и само гледате как да убивате хората проклети убийци просяци няма да ви минат номерата неви искаме никакви ваксини и лекарства и сертификати пъхнетесиги у *** тия отрови ние народа нямаме нужда от никакви ваксини и простотии дето ги вършите дано да горите в ада проклети убийци
70
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българка "ТОПИМ СЕ Е И?" Ето ТОВА е целия "морал" на антиваксърите. "Какво ми дреме, че другите измират, НАЛИ НЕ СЪМ АЗ". Кратко, точно и ясно.
69
6
 
1
 
! Отговори
до Браво преди 2 години
Страхливите никога не са движили света напред и ИНКВИЗИЦИЯТА е твърдяла че е права и е била права поне 5 века лекували са със клади .А страха е правил още по-права ! А ваксинацията е финансово мотивирана и неправилно насочена не както трябва към възрастните ,а към младите и затова смъртността тук е голяма ,ама не казвате от тези 24000 колко от тях са над 60 г . И какво сега внуците ще стоят без образование и затворени насред зима във къщи без пари а те ще мрът защото не искат да се ваксинират
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка нестандартна ситуация изисква нестандартни решения. Какво нестандартно има в принудата , насилието, терора? Нищо нестандартно няма-това са все отдавна изпитани стандартни методи на действие. За да имаш нестандартно, алтернативно, работещо решение ти самият трябва да умееш да мислиш нестандартно, алтернативно, ефективно. Ако не умееш- сърди се на себе си.
67
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев не вярваш като Мадуро че има вивус вече мрем повече от бразилците
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже досега нямаше демографска криза? Спорното е кое убива повече хора, короновирусът или паникьорската реакция. А че ваксинирането не е решение е ясно. В Израел вече уж 8 месеца са на близо 100% ваксинирани, а през Септември пак си имаха по 10000+ нови случая на ден.
65
3
 
4
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
АЗ не се ваксинирам първо защото го прекарах миналата година и имам изградена защита Антитела имам и Епикриза но и да не го бях прекарал пак нямаше да се ваксинирам защото аз вярвам в Христос и той е определил моя живот до кога ще е на земята и той се грижи за моето тяло също самото тяло има бели кръвни тела който се борят успешно срещу всеки вредител.А на експерименталната ваксиня нямам и 1% доверие защото първо взеха парите и после я създадоха за 6 месеца
64
2
 
5
 
! Отговори
българка преди 2 години
ТОПИМ СЕ Е И? КОЙТО НЕ ИСКА ВАКСИНА ДА УМИРА ТОВА Е ПРАВО НА ВСЕКИ ЧОВЕК ДА ИЗБЕРЕ КАК ДА УМРЕ НАЛИ ТАКА? МОЛЯ МЕДИТЕ КАЖЕТЕ НЕЩО ХУБАВО ПОЗИТИВНО ЗА БЪЛГАРИЯ СПРЕТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ВАКСИНИ И ПОЛИТИКА МОЛЯ БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ И ИНТЕРЕСНИ НИ ИНФОРМИРАЙТЕ ПРАВИЛНО
63
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Местните еничари - българският политически и икономически елит е притиснат от световния елит, чрез закона Магнитски и лансирането на новата харвардса стръв!На тях директно им се казва или играйте по правилата и вкарвайте всички мерки,ваксини ,сертификати, или ще бъдете неизвергнати, ще загубите авоарите си в офшорките, и ще бъдете изчегъртани от световните пазари!Агент Джина Рамбалджи!ЦРУ!!!
62
0
 
4
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 2 години
УжасТ, тази ''пандемия'' ще прецака преброяването!