Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните
24 окт 2021 22:28, Нели Христова
223
Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат вирусолозите. По последни данни защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година.

Преболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои изследвания обаче сочат, че тяхната защита трае далеч по-дълго, пишат от DW.

"Това шестмесечно правило вече не почива на научно основание", смята Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните до момента данни показват защита от около осем месеца, казва председателят на Постоянната комисия за ваксинация към Института "Роберт Кох" Томас Мертенс.

Защитата след боледуване е поне една година

Според Улберт обаче преболедувалите често може да са добре защитени и година след инфекцията, включително срещу нови варианти на вируса като Делта. При ваксините това още се изследва. Те "в най-добрия случай постигат имунитет, сходен на този при преболедуване", казва Улберт.

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 трябва да си поставят една доза от някоя от одобрените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е установена инфекцията. При напълно ваксинираните сертификатът важи една година. Имунният отговор, предизвикан от инфекция, "стимулира дългосрочната имунологична памет", обяснява Улберт. Това според него означава, че "преболедувалите са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, затова не може след шест месеца да се приема, че едва ли не не са се срещали с вируса".

До подобни заключения стига и германското Дружество по вирусология. Имунната защита след ваксинация и боледуване се изгражда по сходен начин. Имунната система създава антитела, които започват да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната защитата е изграждането на клетки на паметта, които при последващ контакт с вируса могат да активират бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са достатъчни за изграждане на ефективна защита.  

Преболедувалите са защитени и от мутациите?

Една от разликите между това да си ваксиниран и да си бил заразен е, че наличните ваксинации предизвикват имунен отговор срещу част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е насочен срещу целия вирус. Следователно тези, които са прекарали болестта, биха могли да имат предимство например при появата на нови варианти. Те често показват мутации в протеина на шипа, което означава, че имунният отговор на тези, които са били ваксинирани, може да отслабне.

Редица изследвания доказват, че благодарение на клетките на паметта, изградени след инфекция от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите изграждат много бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, изградени след ваксинация. Дружеството по вирусология заключва, че защитата при преболедували трае поне година.

Положителният тест за антитела не е достатъчен за зелен сертификат

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните, но само ако могат да докажат инфекцията си с положителен PCR тест. "Има хора, които разполагат с антитела, но не са защитени от вируса, както и такива, които нямат антитела, но имат защита", казва ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато тестът е отрицателен, пазят от Ковид-19, все още не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се изграждат, действително пазят от вируса. Освен това пациент може да има положителен резултат за антитела, защото е боледувал от друг коронавирус (не Ковид-19).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
5
 
! Отговори
az преди 2 години
До Ха-ханай-добре са защитени ваксинираните, които след ваксинирането са го преболедували без да усетят.
151
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е доктора на ковид отделението в Пирогов нали ви го каза, преди да го изтрият и цензурират от всякъде - че от 2 години нямам нито един преболедувал , повторен от вируса
150
2
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Вече е кристално ясно-целта е да се достигне тотално ваксиниране,без значение дали хората са минали вече през вируса или не.Какво има във ваксината е въпросът и защо им е толкова важно да ни го вкарат!
149
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен абсурд е да се разсъждава дали преболедувалите имат имунитет. Щом са живи, естествено, че имат. Щом телата им са се справили с непознат вирус, ще се справят по-добре с познатия вече.
148
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами това се учи в шести клас по биология. Ваксинацията имитира преболедуване, а не обратното.
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте ковида! Чете ли той сертификати или се бори с антитела? Колко са повторно боледуващите, дори при фалшивите ПСР тестове?
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
набоцканите имат ли въобще антитела?
145
1
 
10
 
! Отговори
345678 преди 2 години
Оправдават всички следващи шотове с "идеята" да вдигнат антителата. Но без шотове тези антитела не помагат. Трябва да си много много *** да се вържеш на това.Сега може и да сте се набутали да ви инжектират, но тези, които дори след страничните ефекти продължат да клякат, сами си го просят. И с този графен на лотария, той и Фаучи и Бил ви го казаха - идва нов вирус, който със сигурност ще напави голямо впечатление. Само не казаха, че ще засегне ваксинираните с графенов оксид.
144
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
самото заглавие на статията показва за колко глупави ни мислят
143
1
 
22
 
! Отговори
11 преди 2 години
Както вече става ясно - всичко е насочено срещу здравите хора, които са карали вируса слабо и имат антитела, ама те не били баш антитела. Дискриминацията е над здравите хора.
142
2
 
21
 
! Отговори
Преболедувал преди 2 години
От всички написани приказки става ясно ,че преболедувалите имат по-качествини /правилните/ антитела и за по-дълго време от ваксинираните , но сертификата им е за една година за да се боцнат и те. Нищо че имунният отговор на организма може да бъде страшен.
141
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Медик То и вие я изместихте дискусията - защо не се направиха обикновени ваксини, като в Китай, например, а си правите експерименти с цялото световно население? Никой не знае какви са дългосрочните ефекти на тези препарати. И Вие не ги знаете, ама веднага обиждате - чугунени глави. 26000 починали от ваксините какви глави са били?
140
0
 
4
 
! Отговори
име преди 2 години
До kostaслагай скафандъра и се затваряй в банята,ти изобщо чете ли статията или я караш по опорките?
139
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добър ден! Естествения имунитет е в пъти по-силен от ваксината! За справка в Израел (където са много ваксинирани) са направили проучване на база 700 000 човека, а не един и двама. И резултатът показва, че хората с естествен имунитет е 27 пъти по-малко вероятно да се разболеят. Ето и статията в нея има и препратка към изследването на учените: https://washingtonpost/outlook/2021/09/15/natural-immunity-vaccine-mandate/Заглавието е зле. Естествения имунитет е в пъти по-добър!
138
19
 
4
 
! Отговори
Медик преди 2 години
Ама защо всички са се фокусирали върху този въпрос?! Защо антиваксърите успяха да изместят дискусията? Фокусът е върху това защо непреболедувалите не са ваксинирани. Ето това е важния въпрос. Това е проблемът. Чугунените глави искат да играят лотария и да преболедуват, вместо контролирано да се ваксинират. Поради това упорство тази пандемия си гори вече 2 години.
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕМА е регистрирала над 26000 души починали от ваксини и над 2 млн. с увреждания, половината - с тежки. Всеки ден има по 5-10 починали ваксинирани от ковид. Никой не знае в момента какви са дългосрочните ефекти на ваксините. Никой не изследва ваксинираните - какви процеси текат в телата им. Вече им биете трета доза, говори се за четвърта. Престанете да манипулирате хората с предположения и сертификати!
136
1
 
15
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Само факт ! В семейството сме 4 човека като сме глава в глава както се казва . Аз и сина го прекарахме само с 14 дни температура ! На жената /няма и антитела/и дъщерята им няма нищо засега...да не чуе дявола !
135
16
 
1
 
! Отговори
kosta преди 2 години
*** бре гниги, разболявайте се щото е по-добре и сте по-защитене и си *** като мухи, света няма нужда от *** като вас - задни колела цял живот сте били и такива ще си останете - никакъв смисъл от съществуването ви. Най-добре си се раболявайте и един по един да ви разчистим, то се видя че комуникациия с умствено изостанали антиваксъри не може да има. То като е кухо и няма отвор от където да се налее, за винаги ще си остане кухо. Ха дано като се разчистим се пооправи тази държава.
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 167, "по важното е тези без ваксина и не преболедували какво правим"в статията става дума за преболедували и ваксинирани, кво намесваш останалите? Другият пробле, че мнозинството от преболедувалите, нямаме документ, че сме преболедували. Примерно аз - правиха ми два теста и двата бяха отрицателни, но съм бил в пряк близък контакт с болни 10 месеца по-късно, антителата беха, като на скоро преболедувал - за кво да се ваксинирам, като явно имам имунитет, само да ода по кръчми ли?
133
1
 
9
 
! Отговори
Исландия преди 2 години
На 9 октомври главният епидемиолог на Исландия Торолфур Гуднасон обяви, че се спира използването на ваксината Moderna в страната заради зачестили случаи на миокардит.