Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните
24 окт 2021 22:28, Нели Христова
223
Кой е по-добре защитен от COVID: Преболедувалите или ваксинираните?
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат вирусолозите. По последни данни защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година.

Преболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои изследвания обаче сочат, че тяхната защита трае далеч по-дълго, пишат от DW.

"Това шестмесечно правило вече не почива на научно основание", смята Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните до момента данни показват защита от около осем месеца, казва председателят на Постоянната комисия за ваксинация към Института "Роберт Кох" Томас Мертенс.

Защитата след боледуване е поне една година

Според Улберт обаче преболедувалите често може да са добре защитени и година след инфекцията, включително срещу нови варианти на вируса като Делта. При ваксините това още се изследва. Те "в най-добрия случай постигат имунитет, сходен на този при преболедуване", казва Улберт.

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 трябва да си поставят една доза от някоя от одобрените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е установена инфекцията. При напълно ваксинираните сертификатът важи една година. Имунният отговор, предизвикан от инфекция, "стимулира дългосрочната имунологична памет", обяснява Улберт. Това според него означава, че "преболедувалите са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, затова не може след шест месеца да се приема, че едва ли не не са се срещали с вируса".

До подобни заключения стига и германското Дружество по вирусология. Имунната защита след ваксинация и боледуване се изгражда по сходен начин. Имунната система създава антитела, които започват да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната защитата е изграждането на клетки на паметта, които при последващ контакт с вируса могат да активират бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са достатъчни за изграждане на ефективна защита.  

Преболедувалите са защитени и от мутациите?

Една от разликите между това да си ваксиниран и да си бил заразен е, че наличните ваксинации предизвикват имунен отговор срещу част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е насочен срещу целия вирус. Следователно тези, които са прекарали болестта, биха могли да имат предимство например при появата на нови варианти. Те често показват мутации в протеина на шипа, което означава, че имунният отговор на тези, които са били ваксинирани, може да отслабне.

Редица изследвания доказват, че благодарение на клетките на паметта, изградени след инфекция от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите изграждат много бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, изградени след ваксинация. Дружеството по вирусология заключва, че защитата при преболедували трае поне година.

Положителният тест за антитела не е достатъчен за зелен сертификат

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните, но само ако могат да докажат инфекцията си с положителен PCR тест. "Има хора, които разполагат с антитела, но не са защитени от вируса, както и такива, които нямат антитела, но имат защита", казва ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато тестът е отрицателен, пазят от Ковид-19, все още не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се изграждат, действително пазят от вируса. Освен това пациент може да има положителен резултат за антитела, защото е боледувал от друг коронавирус (не Ковид-19).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Минаха 12 месеца откакто се заразих. Не съм се боцкал, но откакто минах вируса досега не съм имал дори и хрема. А на една позната баща й е в болницата в момента а пролетта е имал две ваксини. Чувам и за други случаи за постъпване в болница въпреки двойна ваксинация. Министъра казва, че антителата след преболедуване не стрували нищо а в същото време заяви, че ще лекуват пациенти с кръв с атнитела.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 151Слагай си доза всяка седмица...
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СъбиТи вчера се върна от Русия и ти бяха предоставени официалните данни на правителствено ниво... лично Путиин ти разясниТ.поъгълник...
129
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРМАНЦИТЕ АКО БЯХА МН. УМНИ, НЯМАЩЕ ДА ЗАГУБЯТ 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ! И НЯМАШЕ ДА ВКАРВАТ ФАШИЗМА! НЕ МИ ГИ ДАВАЙТЕ А ПРИМЕР!
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мед сестраБраво
127
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувах SarsCov1 преди 10 години. Имунитетът ми е до ден днешен. Не стига това, но хванах синчето му SarsCоv 2, известен ни като ковид и го изкарах само с 3 дни температура. От тогава до ден днешен въпреки контакт с болни от ковид, давам само негативни тестове! Имунитета е много дълъг. Не знам колко е, но е факт че каралите вируса веднъж, следващия път го карат като обикновена настинка.
126
3
 
34
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Кратко, точно и ясно - ваксинирането е бизнес, затова се рекламира и задължава !!!
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Estestveno, che preboleduvalite. Ili Ugur Shahin e Gospod?!
124
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига сте писали статии които да противопоставят и разделят обществото, по важното е тези без ваксина и не преболедували какво правим . Медиите само това гледат да са на гребена на медиен интерес, пък какво следва от това не им пука. Ще почнете да се избивате един друг скоро с тая омраза.
123
5
 
40
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Ако нещо работи успешно и си върши работата като ваксините против морбили и туберкулоза например няма нужда да се изписват тонове статии и да хвърчат плюнки от устите на разни пишман агитатори ,министри ,математици и др ***? Излишно е да ни агитирате за бо.клуците идващи безплатно от запада.Оттам нищо хубаво не е дошло за България в цялата й история!
122
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем им биете трета доза, хем твърдите, че са по-защитени. Как се обяснява това противоречие?
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 156 158 Многократно имаше статии, че точно срещу рака са разработвани тези генни препарати и пак обещават да ги направят, ама друг път, както се казва.
120
4
 
40
 
! Отговори
Ваксинираните преди 2 години
са пушечно месо! Не може ваксина, която цели да имитира естестван имунен отговор да е по-добра от естествения имунитет! За една година измислиха нова медицина, намериха си еничари и си разиграват коня! В САЩ вече искат трета доза иначе официално не си ваксиниран. Колко още дупки ви трябват за да кажете стига?
119
6
 
30
 
! Отговори
АНКЕТА преди 2 години
Аз съм мислещ човек и никога няма да се ваксинирам (+)Аз съм ковидолигофрен и се надупчих като мишена за дартс (-)
118
3
 
20
 
! Отговори
Това преди 2 години
Ми звучи като изкуствения или естествения *** е по - добре ?
117
0
 
41
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
"По последни данни защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година."------- По-вярно е да се каже, че наблюденията се водят от една година. При преболедувалите SARS-Cov-1 имунитета е до ден днешен.
116
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според великите администратори и политици, които управляват пландемията, положението е различно, в сравнение с нова, което твърдят учени и лекари / без частта от тях, които са платени агитатори/.
115
13
 
9
 
! Отговори
До 156 преди 2 години
Пр()стият си ти и по всичко си личи ! Първо рака НЕ е вирус ! Тоест няма как да направиш ваксина срещу клетка,а не срещу организъм. Второ-отдавна има превенция срещу СПИН,който НЕ се предава по въздушно-капков път Така ,че заразяването с него е с ПЪТИ по-малко вероятно и ограничено.Може да се контролира.Кой е пр()стия сега ?
114
10
 
39
 
! Отговори
до125 преди 2 години
Не, че нещо ама ваксината против морбили пази от заразяване с морбили и я имам, докато ваксината срещу ковид не пази от заразяване с ковид и затова не ми трябва. Ти като искаш се боди като толкова те е страх, а и ще можеш да ходиш У мола и да хвърляш гюбеци на кръчма, ***,,ло . Умн. ик.
113
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК НЕ ИЗМИСЛИХА ВВАКСИНА ЗА СПИН ИЛИ РАК ЗА 6 МЕСЕЦА , НО ЗА КОВИД УСПЯХА..МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ПРОС.ТИ И НАИВНИ ОВЦЕ!